Ubåtsaken i bero etter kystopprør

Regjeringen vil gå en ny runde om ubåtvraket ved Fedje. Opprør i alle partiene er årsaken, bekrefter en sentral regjeringskilde.

Publisert Publisert

KJEMPER TIL SISTE SLUTT: Marie Karlsen (til v.) og Lisbeth Stuberg i Folkeaksjonen for heving av U-864 venter på å få snakke med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Møtet fant sted i mars. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

 • Trond Nygard-sture
 • Terje Valestrand
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Etter planen skulle beslutningen om å tildekke vraket av U-864 offentliggjøres i forbindelse med revidert budsjett, som legges frem tirsdag. Dette vil nå ikke skje. Et distriktsopprør fra Vestlandet har fått regjeringen til å legge bort de umiddelbare planene, og ta en såkalt timeout.

Ut av kontroll

BT vet at saken kom helt ut av kontroll for regjeringen onsdag denne uken. Da ble det kjent at Arbeiderpartiets gruppestyre i all hemmelighet hadde vedtatt å gå inn for tildekking av vraket. Dette skulle være partiets ryggdekning innad i regjeringen. Ap-toppenes begrunnelse var frykten for at noe skulle gå galt ved hevingen, og at regjeringen skulle få skyld og ansvar for en mulig katastrofe. Derfor valgte man det tryggeste alternativet.

Les også:

Les også

Kritiserer prosessen i eget parti

Både SV og Senterpartiet følte seg presset av dette vedtaket da de behandlet ubåt-saken i sine gruppemøter onsdag kveld og torsdag morgen. Hastverk for å nå revidert budsjett, og manglende kunnskap om saken, gjorde at et flertall i Sp-gruppen sa ja til den samme løsningen.

SV-gruppen tok ingen beslutning, men overlot saken til sin partileder og parlamentariske leder, Audun Lysbakken. Han var også innstilt på å følge Arbeiderpartiets råd om å la ubåtvraket og kvikksølvet ligge, tildekket på havbunnen.

Men så eksploderte saken — i BT og i fylkeslagene til de rød-grønne partiene.

Ny mastesak?

Fylkesledere og lokalpolitikere fra alle de tre partiene på Vestlandet kom i harnisk. De vil ikke finne seg i at 65 tonn kvikksølv skal bli liggende som en tikkende miljøbombe rett utenfor stuedøren deres. Både telefoner og brev strømmer inn til de sentrale politikerne i Oslo. Mange sammenlignet vedtaket om ubåten med beslutningen å bygge høyspentmastene i Hardanger for to år siden. Også da måtte regjeringen slå en foreløpig retrett, gå en ekstra runde, etter et engasjert opprør fra de berørte kommunene.

Den gangen var det også Arbeiderpartiet som kjørte på, mens de to andre partiene ble hengende etter.

Ingen i regjeringsapparatet kan i dag si når det blir tatt en endelig beslutning i ubåtsaken ved Fedje. Men BT vet at ingen der ønsker at saken skal bli tema i valgkampen neste år.

Det var bakgrunnen for at saken skulle kjøres gjennom nå i revidert budsjett. For å rydde den unna før stortingsvalgåret, som starter etter sommerferien.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen skriver i en SMS at hun ikke vil kommentere interne prosesser i regjeringen.

— Vi vil selvsagt informere både Stortinget og allmennheten når regjeringen har tatt en avgjørelse i saken, skriver hun.

Hva synes du om den siste utviklingen?

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Krever ny behandling av ubåtsaken

 2. Vestlandsopprør mot ubåtplanene

 3. Krever heving nå

 4. Skuffet over Ap-ledelsen

 5. - Regjeringen bløffet om ubåten

 6. Senterpartiet støtter tildekking

 7. Overkjører Vestlandet

 8. Kan finne mumierinne i ubåtvraket

 9. Lover kamp om ubåtens skjebne

PÅ HAVETS BUNN: Den tyske ubåten «U-864» ble torpedert i februar 1945, like utenfor Fedje. Den ligger på omtrent 150 meters dyp. Foto: KYSTVERKET/SCANPIX