Nissans elbil Leaf har hver eneste måned siden august i fjor vært den mestselgende bil­modellen her i fylket — uavhengig av bensin, diesel eller elektrisitet som drivkraft.

I forrige måned fikk den følge av tre andre elbilmodeller, nemlig Tesla Model S, BMWs nye i3-modell og Volkswagen e-up!, som inntok henholdsvis annen-, tredje- og fjerdeplassen på måneds­statistikken i Hordaland.

Det viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV). Statistikken baserer seg på registrering av nye personbiler.

- For første gang

- Det må være første gang noensinne fire elbilmodeller topper salgsstatistikken, sier en noe overrasket avdelingssjef Pål Bruhn i OFV når han får fin­regnet på tallene for Hordaland.

For Leaf, Tesla og BMW i3 er oversikten over registrerte nybiler helt klar, men bak OFVs tall for 45 solgte VW up!-modeller i Hordaland skjuler det seg 39 elbiler. Dermed kniper e-up! plassen rett foran nesen på Toyota Auris på februar­statistikken.

- Salgstallene varierer en del fra måned til måned alt etter logistikk knyttet til blant annet import og leveringstid, men uansett er det veldig interessant å legge merke til den store interessen det er rundt elbiler i Hordaland, sier Bruhn.

300 prosent salgsøkning

Fjorårets sterke vekst i salget av elbiler fortsetter med økt styrke inn i 2014. Bare i årets to første måneder er det solgt 444 elbiler i Hordaland, en økning på oppunder 300 prosent fra samme periode i fjor.

På landsbasis er økningen nesten like stor. 2484 nye elbiler ble registrert solgt i januar og februar i år - mot 671 for samme måneder i fjor. Det er en økning på 270 prosent.

Ifølge OFV ble det i årets to første måneder solgt totalt 2130 nye personbiler i Hordaland. Det betyr at over 20 prosent av nybilsalget i perioden var elbiler.

- Usikkerheten borte

- Dette er ekstremt gledelig. Det viser at folk har fått øynene opp for de gode erfaringene mange har høstet med å være elbileier, og dermed har usikkerheten mer eller mindre tørket vekk, sier Martin Hagen, leder i Elbilforeningen i Hordaland.

- Hvilke andre forklaringer har du til salgsøkningen?

- Jeg tror stadig flere får øynene opp for de miljømessige gevinstene. Bergenserne vil gjerne bidra til bedre luftkvalitet ved å kjøpe utslippsfrie biler. Dess­uten er det tydelig at insen­tivene virker, altså fordelene man har ved å kjøre elbil, slik som for eksempel gratis bompassering.

1300 solgt på én dag

Hagen er positiv til at flere leverandører satser på ladbare biler.

- Hittil har noen få merker dominert markedet, nå ser vi at mange flere bilmerker kommer med nyutviklede elbiler.

Det gjelder blant annet nye e-Golf fra Volkswagen, som fikk en drømmestart da landets VW-forhandlere åpnet for bestillinger i slutten av februar. På første dag ble det notert over 1300 bestillinger.

VW har en målsetting om å selge 5000 elbiler i 2014, fordelt på småbilen e-up og den nye ­e-Golf som kommer på markedet senere i år.