Avslørte narkobruk i skoleoppgave

Publisert Publisert

SJOKKERENDE FUNN: Malene Tonheim og Anders Hjelmaas avslørte stort omfang av hasjbruk blant elever i Fana og Ytrebygda. Foto: MARITA AAREKOL

  • Sammen med bekymringsmeldinger fra elever, foreldre og lærere førte det til at vi måtte sette foten ned, sier politistasjonssjef Morten Ørn.

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

En skoleoppgave om hasjbruk blant skoleelever var utgangspunktet for narkoaksjonen på flere skoler i dag.— Oppgaven avdekket stort omfang av hasjbruk blant elever. Det var noe vi måtte ta tak i. Sammen med bekymringsmeldinger fra elever, foreldre og lærere førte det til at vi måtte sette foten ned, sier politistasjonssjef Morten Ørn.

Avslørte narkobruk

Malene Tonheim og Anders Hjelmaas er elevene bak undersøkelsen, som ble belønnet med karakteren 6. De to elevene ved Sandsli videregående skole kom frem til at om lag en av tre andreklassinger på de videregående skolene i Fana og Ytrebygda har brukt narkotika.

— Det er mye rykter om rusbruk, blant annet finnes det en stereotypi om at elever på yrkesfag oftere bruker narkotika enn elever på studiespesialiserende retning. Vi ville finna fakta, sier Tonheim.

Les også

Narkoaksjon mot skoler i Bergen

Undersøkelsen viste at forskjellen var liten; 32 prosent av elevene på yrkesfag hadde brukt stoff, mot 28 prosent på studiespesialiserende.850 elever ble spurt, og om lag 700 svarte.

— Sjokkerende funn

Tonheim og Hjelmaas er overrasket over holdningene som kom frem.

— Det var mange som bagatelliserte hasjbruk og påsto at det ikke er farligere enn alkohol. Det var litt sjokkerende å høre at så mange mente det var helt uproblematisk, sier Hjelmaas.

Etter at de leverte oppgaven, hadde de blant annet et møte med politiet.

— Vi ville ikke at noen skulle få problemer på grunn av oppgaven vår. Men vi mener det er viktig å sette søkelyset på narkotikabruk.

Utvidet undersøkelsen

Oppgaven begynte som en mindre undersøkelse basert på sosiologisk metode. Resultatet førte til at elevinspektør Stig Hammersland ba dem utvide undersøkelsen. Det førte til de oppsiktsvekkende resultatene.

De to elevene har reagerert på at andre forskere mente tallene måtte være feil.

— Andre undersøkelser har sett på narkotikabruk blant ungdomsskoleelever. Det sier seg selv at det blir noe helt annet når man spør elever på videregående. Politiet var veldig interessert i undersøkelsen, sier Tonheim.

Retter finger mot ungdomspartiene

Les også

- Samarbeider nært med politiet

Hun mener ungdomspartier som går inn for legalisering, må ta en del av ansvaret for holdningene.— Jeg synes det er helt sinnssykt at ungdomspartier vil legalisere stoff, når vi vet hvor store problemer samfunnet har med rusmidler. Hvis vi ikke kan stole på politikerne, hvem skal vi stole på da?

Politiet minner om at flekker på rullebladet kan føre til både visumnekt til USA og problemer med vandelsattest og førerkort.

FESTBRUK: Elevrådsrepresentanter Mathilde Lie Nielsen på Sandsli vgs sier det er kjent at en del elever bruker stoff. - Det brukes en del på fest. Jeg tror ikke det er et stort problem i skolesammenheng. Det er veldig positivt at politiet tar tak i dette. Det er viktig at folk blir klar over konsekvensene, sier hun. Foto: MARITA AAREKOL

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Politiet rykket ut da de fikk melding om dette

  2. Huseklepp reagerer etter nok en nedslående beskjed: – Veldig rart

  3. Avlyste fester, kurs og kontrakter: Slik skal de unngå smitte i fadderuken

  4. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  5. Bartender smittet i Haugesund – kommunen etterlyser pubgjester

  6. «Å stenge utestader er feil medisin og kostar folk jobben.»