KANAL: - Jeg kobler meg på kilden og blir en kanal for dyrene. De kan fortelle meg hvordan de har det i flokken, sier Marit Bjotveit, medium og healer.
Jo Hjelle

Hvem som sier det?En hund. Gjennom mediet Marit Bjotveit. Og hunden forteller mer om det traurige livet den og boxervennen opplever: Når mannen er hjemme, kommer det så rare lyder inne fra soverommet. Og så er det så fryktelig støvete der.

Folk på Alternativmessen i Grieggarasjen humrer over historien Marit Bjotveit serverer under foredraget i Peer Gynt-salen. Nå vet de hva det vil gå i den neste timen, men det blir ikke flere historier om noe som skjedde for flere år siden. Nå handler det om hundene til dem som er i salen.

Sannhetens øyeblikk

På scenen viser en ung kvinne Bjotveit et mobilbilde av hunden sin. Bjotveit lukker øynene, trekker pusten dypt inn, puster ut med et lite stønn. Hun nærmer seg sannhetens øyeblikk. Men først spør hun om lov til å si det hunden forteller; det er jo så mye rart som kan komme frem.

— Har du fått ny kjæreste, spør hun den unge kvinnen.

— Nei.

— Men det er noe med en mann, merker du at hunden er negativ til ham?

— Nei.

DEN FEMTE DIMENSJON: Zarathustra sier han tar deg med til en femte dimensjon, en høyere bevissthet der du går i ett med alt.

— Merkelig. Jeg stoler på det jeg ser. Det er noe med kraftige sko eller støvler, sier Bjotveit. - Nå må du være ærlig altså, og si ja hvis det jeg spør om stemmer.

Kanal for dyrene

Etter flere runder kommer det frem at det kan handle om en stefar, som hunden liker, men den er litt forsiktig når den nærmer seg mannen.

— Se der, ja, sier Bjotveit med triumf i stemmen. - Han skal tenke på hva slags sko han har på seg.

Vi tror vi kjenner hundene våre. Det er feil, ifølge Bjotveit. - Jeg kobler meg på kilden og blir en kanal for dyrene. De kan fortelle meg hvordan de har det i flokken (les familien, journ.anm.). Det er helt utrolig hva de kan fortelle, sier Bjotveit som har holdt på med dette i 14 år.

Mindre smerte, mer sjel

Booonnnnng. Det drønner mykt og mørkt fra en tromme idet vi en time tidligere entrer alternativmessen. Litt lenger inne i Dovregubbens Hall møter vi dypt konsentrerte healere akkompagnert av røkelsesdufter og kling klang-lyder. Det går i løfter om mer energi, mindre smerte, mer bevissthet, mer sjel, andre dimensjoner, noe som er større enn deg selv. Bort med det som hindrer deg i å leve det livet du ønsker. Og det går i aura, håndflatens hemmeligheter, krystaller, infrarøde stråler og kort. Det meste utført av mennesker med kurs langt unna universitetenes og høyskolenes sfærer.

KLARGJØRING: For å få frem linjene i hånden, smøres den inn først. Så kan analysen om hvordan du er skrudd sammen begynne.

— Jeg følte meg dratt bort dit, ville prøve noe nytt, men jeg biter ikke på alt her i verden, er for gammel til det. Selv om jeg oppsøker alternativ behandling, er jeg litt skeptisk også, sier Inger Søvik.Hun har nettopp hatt zencoaching, snakket om hva hun kan gjøre for å ha det godt og være glad. - Men ikke noe kunstig smil, altså. Det må komme innenfra, forteller hun og roser terapeuten opp i skyene. Hun satt nemlig bare og lyttet før hun ga råd, prøvde ikke å prakke på henne noen tanker. - Dem er det nok av innen alternativ behandling, sier Søvik.

Føler seg ikke hørt

Menn og kvinner, unge og eldre strømmer på. Vi snakker med folk som føler de ikke har fått hjelp av skolemedisinen, at de ikke blir hørt og forstått når de snakker om for eksempel åndelige ting og hvordan de har det. Noen har vært skikkelig syke - fysisk eller psykisk. De har funnet en vei videre gjennom alternative behandlere.

Inger Marie Mossefinn fra Voss har hentet en krystallseng fra Brasil. Den renser kroppens energisentre for negativ energi og fikser blokkeringer i kroppen.

— Det går helt inn i de indre organer, helt inn til cellenivå, forklarer hun.

TRYKKER PÅ KNAPPER: - Jeg bare trykker på noen knapper, slik at folk gjør noe med det de innerst inne har lyst til, sier Mai Villanger.

Ikke hvem som helstMed et 12 dagers kurs fordelt på flere samlinger å støtte seg til, driver Mossefinn også med såkalt indre ro-behandling for å rydde opp i følelsene. Hun starter med det indre barnet i oss, jobber med konfrontasjoner, oppgjør og forsoning med foreldre.

— Psykologer og psykiatere studerer i mange år før de jobber med sånt. Hva tenker du om det?

— Det går bra, jeg har en indre trygghet. Han som holdt kurset jeg gikk på, har kurset psykologer også.

På vei ut passerer vi naprapater og massører som tar en tørn på vonde lemmer og rygger. På en plakat over en av benkene står det: «La ikke hvem som helst behandle deg».

Om folk tror det er mye bløff her i Dovregubbens Hall? Nei, dette er en seriøs messe, mener de BT snakker med; mennesket er mer enn bare kjøtt og blod.

JAKTEN: Mat og massasje, smykker, klær, steiner. Healere og drømmefangere. Alternativmesser er for folk med åpne sinn.