Har ventet en uke på å bli operert

Det var sykehusdirektøren selv som sendte henne til sykehus. Men der har Asbjørg de Lange (81) ventet i én uke på operasjon.

IKKE I DAG HELLER: Asbjørg de Lange (81) og mannen Conradus er oppgitt og skuffet over at hun ikke slipper til på operasjonsbordet på Haukeland Universitetssykehus. Køene på Ortopedisk klinikk er igjen lange, etter at problemet har vært tatt opp en rekke ganger de siste årene. - Helseministeren burde ligget her. Da hadde det vel blitt ryddet opp, sier de Lange.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Ortopedisk klinikk ved Haukeland sliter nemlig igjen med lange køer for akutte operasjoner.

- Den største smerten er at jeg føler meg utsatt for likegyldighet. Hver dag har jeg fastet, og fått beskjed om at det kan bli operasjon. Så kommer noen andre foran i køen, og håpet mitt blir knust igjen, sier de Lange.

Omgitt av mannen Conradus de Lange (87), sønnen Jan og barnebarna sitter 81-åringen oppgitt i en stol på et dobbeltrom på ortopedisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus. Det har vært nok en skuffende dag. Etter å ha forberedt seg på operasjon, fikk hun på nytt beskjed om at det ikke kan skje i dag.

- «Vi får se hva som skjer i morgen», sa legen. Det er det verste. At jeg aldri får noe fast å forholde meg til, sier de Lange.

Kvinnsland tro til

Det var innerst i Fyksesund i Hardanger det skjedde, forrige søndag. Asbjørg de Lange og familien skulle fraktes ned igjen til skyssbåten. På vei inn i bilen falt hun, med brudd som resultat.

- Tilfeldigvis var det både hjelpekors-folk og en lege til stede, forteller ekteparet.

Og legen var ikke hvem som helst. Det var nemlig Stener Kvinnsland, direktør i Helse Bergen, som kom ilende. Han var også på besøk i Fyksesund.

- Han sa jeg trolig hadde et brudd, og burde komme meg til legevakten. Så ble det en smertefull tur med skyssbåten og bil til Bergen. Det var et komplisert brudd som burde opereres med en gang, sa de på Legevakten, forteller de Lange.

Kvinnsland husker godt de Lange, og beklager at hun har fått en slik dårlig opplevelse.

- Det synes jeg er oppriktig leit. Men jeg tviler ikke på at det har vært nødvendig å gjøre disse prioriteringene. Det er et beklagelig dilemma når vi har for liten kapasitet, sier han.

- August ekstra travel

Asbjørg de Langes historie er ikke unik, forteller klinikkoverlege Ove Furnes ved ortopedisk klinikk.

- Dette har vært et gjentakende problem i perioder når det blir mye pågang med øyeblikkelig hjelp. Vanligvis venter ikke pasientene lengre enn 3-4 dager, så én uke er sjeldent. Men det kan dessverre skje dersom det ekstra travelt, sier Furnes.

Han forteller at klinikken har tre-fire perioder i året der det hoper seg opp. Hver periode varer gjerne et par uker, men de er blitt stadig hyppigere etter hvert som befolkningen i sykehusområdet har økt.

- I august har det vært veldig mange pasienter. Det skyldes nok rett og slett at det er mange mennesker og stor aktivitet i byen. Studentene er tilbake, vi har mange turister og det er stor aktivitet på festfronten. I tillegg har vi hatt en del store alvorlige trafikkulykker, og de blir alltid prioritert først, forteller Furnes.

Mangler operasjonsstuer

Klinikksjefen forteller at kapasitetsproblemene har vært der lenge, og skyldes flere forhold. Mest prekær er mangelen på operasjonsstuer.

- Vi har dokumentert over mange år at vi trenger flere operasjonsstuer på dagtid, slik at vi kan ta unna øyeblikkelige operasjoner. Nå har sykehusledelsen sagt at vi skal få flere operasjonsstuer til neste høst.

- Så da blir situasjonen bedre?

- Det avhenger at vi får ansatt flere operasjonssykepleiere og anestesisykepleiere i tillegg. Der trykker nemlig også skoen, sier Furnes.

Helse Bergen-direktør Stener Kvinnsland sier at problemet ikke er et pengespørsmål.

- Vi bygger ti nye operasjonsstuer nå. Men fortsatt mangler vi operasjonssykepleiere. Vi har støvsugd arbeidsmarkedet i Norden, men dette er en spesialisert gruppe som det er vanskelig å få tak i, sier han.

Publisert: