Fremmed mann skapte drama

Mannen kom inn i tinghuset og sa han ville snakke med dommeren. Det fikk han ikke, og da ble det bråk.

DRAMA I RETTEN: Jørgen Riple (med ryggen til) snakker med konen til en siktet irsk steinlegger. Til høyre steinleggerens mor. I bakgrunnen står konen til den andre og snakker med politiadvokat Magne Sylta. Kvinnen som kommer inn døren er politiadvokat og har ingenting med denne saken å gjøre.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Skjellsord og tårer haglet da to irske steinleggere ble fremstilt for varetektsfengsling fredag. Den ene ble løslatt, den andre fengslet. Koner og forsvarere slakter politiets etterforskning.

Den ene steinleggeren er 29 år, den andre 21. De har reist rundt i Bergen og arbeidet for private huseiere. I slutten av april skal skatteetaten ha kommet på besøk i Aurdalslia, der det ble utført arbeid.

— Kun i Bergen

Politiet ble varslet og de to irene pågrepet. Spesialgruppen mot menneskehandel mener de har utnyttet to andre menn, en rumener og en brite, til tvangsarbeid. Ofrene skal ha vært «i en sårbar situasjon». 2. mai ble de to irene varetektsfengslet i fire uker. Fredag skulle spørsmålet behandles på ny.

Politiadvokat Magne Sylta (t.v.) og advokat Jørgen Riple.

— Det er kun i Bergen dette blir etterforsket som menneskehandel, sier Jørgen Riple.Han er forsvarer for 29-åringen og reagerer sterkt.

— Vi følger bare de gjeldende direktiver. Jeg kan ikke se at Riple har noen innflytelse på dem, parerer politiadvokat Magne Sylta.

Avviser kritikk

— Min klient har sittet i varetekt i siden 2. mai. Først denne uken ble han avhørt. Det er for dårlig, tordner Riple.

— Vårt arbeid er ikke for dårlig. Vi tar denne saken på alvor, men jeg kan ikke kommentere hvem vi avhører når, svarer Sylta.

Så dukket en mann opp

Fredag ble Riples klient på ny varetektsfengslet i fire uker. Før det skjedde, dukket det opp en britisktalende mann i rettsbygningen. BT var til stede da mannen dukket opp.

— Skriv i avisen at han kom hit og sa at han ville gå inn i rettssalen og si at min mann er uskyldig, sier konen til den siktede 29-åringen.

Rasende og opprørt gikk hun i strupen på politiadvokat Sylta utenfor rettssalen.

— Her er mannen du mener er offer. La ham gå inn og si til dommeren at han er uskyldig, sa kvinnen.

- «Fucking» og «jackass»

Politiadvokaten avviste kravet og sa at det ikke er slik man driver politietterforskning. Den fremmede forlot tinghuset.

Kort tid etter skal 29-åringen ha eksplodert i rettssalen da dommeren leste opp at han ble fengslet i fire nye uker. Ord som fucking og jackass skal ha haglet i rettssalen. Såpass ampert skal det ha blitt at de to arrestforvarerne reiste seg.

— Han fikk høre at en av dem som han skal ha utnyttet, kom inn i tinghuset og ville fortelle dommeren at han ikke var noe offer. Han ble avvist av aktor. Jeg forstår hans frustrasjon, men anbefaler jo ikke slike utbrudd, sier Jørgen Riple.

Gråtende inn, mer lettet ut

Bergen tingrett mener 29-åringen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha utnyttet den britiske mannen, men ikke rumeneren. Passet til briten ble oppbevart hos et familiemedlem av steinleggeren, som også skal ha hatt hans penger.

— Denne saken er meningsløs. Min klient vil forklare seg, men føler at politiet drar det ut. Jeg forventer at han kalles inn til nytt avhør allerede mandag. Man kan ikke sette folk i varetekt og la det gå flere uker før de blir avhørt, sier Riple.

Senere på dagen kom den siktede 21 år gamle steinleggeren gråtende inn i rettssalen etter å ha møtt konen og sin mor på gangen i tinghuset. Han var lysere til sinns da han gikk ut etter at han hadde hørt dommeren fastslå at mistanken mot ham var svekket. 21-åringen ble løslatt, men politiet anket.

- For dårlig

Mannen må sitte i varetekt inntil anken er behandlet.

— Hva er det som skjer i dette landet? Min sønn er 21 år og har aldri gjort noe galt, sier moren gråtende.

— Skriv om dette i avisen. Jeg tro all publisitet vil hjelpe ham, legger hun til.

21-åringens kone er minst like opprørt.

— Vi har kontaktet politiet, men de vil ikke høre på oss eller andre vitner, sier den unge konen.

Advokat Jostein Alvheim forsvarer hennes mann.

— Jeg er glad for at retten løslot ham, men politiets etterforskning er for dårlig. Man kan ikke varetektsfengsle mennesker i flere uker uten å sikre bevis i form av avhør. Jeg oppfatter dette som en ren uthalelingstaktikk, sier Alvheim.

Også den kritikken avviser Magne Sylta.

-Vi prioriterer saken, men trenger tid til å etterforske. Jeg håper det meste vil være gjort i løpet av de fire neste ukene, sier han.

FIKK JA: Advokat Jostein Alvheim er kritisk til politiets etterforskning. Han fikk medhold og hans klient ble løslatt.
Publisert: