For én måned siden varslet skolebyråd Hove at han vil trekke seg dersom Bergen Høyre bytter ut byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen med utfordreren Martin Smith-Sivertsen.

Hove hadde ikke tro på gjennomføringsevnen til Smith-Sivertsen, og mente det ville bli politisk kaos i Bergen dersom han ble valgt. Blant annet pekte han på at utfordreren måtte danne nytt byråd, forhandle budsjett og legge frem et nytt forslag til budsjett på under én måned.

- Jeg må ærlig si at jeg stusser på at det skulle være mulig, sa Hove.

Skolebyråden sådde også tvil om Smith-Sivertsen evnet å komme tilbake for å fylle Bergens mektigste posisjon, etter å ha vært ute av bypolitikken i tolv år.

Et lite overtramp

Overfor BT legger ikke Smith-Sivertsen skjul på at han reagerte på uttalelsene fra Hove.

- Det er et lite overtramp, og det har jeg tatt opp med ham. Jeg syntes ikke det var riktig. Når det er sagt, må det være lov å støtte en kandidat, og han støtter Ragnhild. Det respekterer jeg fullt ut.

Hva Hove svarte da han tok kontakt, vil han ikke kommentere.

- Det er en stund siden dette. Han får stå for sine meninger. Men at det skal bli kaos om jeg tar over, var det jeg reagerte på den gangen.

Klarere prosjekt

Skolebyråd Hove mener mandagens byrådslederduell mellom Smith-Sivertsen og Stolt-Nielsen var oppklarende. Han synes dagens byrådsleder viser at hun har et tydelig prosjekt, mens svarene fra utfordreren uteblir.

- Ragnhild har gode svar, mens Martins svar er få og ofte politikerformulerte. Jeg hadde forventet bedre fra en som potensielt overtar som byrådsleder om åtte dager, sa Hove etter debatten.

Hvem av de to som blir Høyres foretrukne kandidat foran kommunevalget 2015, blir avgjort på nominasjonsmøtet 14. oktober.

Etter det BT forstår har Frp gitt beskjed om at de blir værende i byrådet, uavhengig av hvem Høyre vil ha som leder.

Hove tror fremdeles Stolt-Nielsen har en god sjanse til å forbli byrådsleder, og angrer ikke på at han uttalte at han trekker seg dersom hun blir kastet.

- Etter debatten ser jeg at jeg har en leder som ønsker og vil det beste for Bergen. Det vil nok Martin også, men jeg vil ha tro på den som skal lede oss ut i kampen, og der har Ragnhild befestet sin stilling etter dagens møte. Så hvis Ragnhild må gå, så går jeg også.

Ikke avklart

Sosialbyråd og leder for Bergen Frp, Eiler Macody Lund, har ingen formening om hvem Høyre skal velge som byråds-lederkandidat.

- Jeg registrerer at Høyre har en prosess. Vi forholder oss som parti til den plattformen som byrådet har avtalt.

Han karakteriserer dagens samarbeid med byrådsleder Stolt-Nielsen som svært godt.

- Hun er dyktig, flink, har en utrolig hukommelse og er veldig kunnskapsrik. Jeg har stor respekt for henne og måten hun styrer Bergen på.

Smith-Sivertsen kjenner han ikke til i det hele tatt, sier Lund, og påpeker at han kom inn i politikken lenge etter at Smith-Sivertsen gikk ut.

- Jeg har bare truffet ham én gang i et kort møte vi hadde for to uker siden. Hva vi snakket om der, vil jeg ikke gå inn på.