Ønsker nytt billettsystem

Denne uken skal Skyss ha storkontroller på bussene. Samtidig mener flere bussjåfører at selskapets billettsystem ikke er godt nok.

Publisert Publisert

- Billettsystemet er for dårlig. Det fører til at mange som skal løse billett, ikke får gjort det, fordi systemet er lite brukervennlig eller at maskinene henger, sier Alf Helge Greaker. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det mener flere bussjåfører som BT har vært i kontakt med etter at vi mandag skrev om den varslede storkontrollen som Skyss skal ha denne uken.

— Billettsystemet er for dårlig. Det fører til at mange som skal løse billett, ikke får gjort det, fordi systemet er lite brukervennlig eller at maskinene henger, sier Alf Helge Greaker.

- Ikke godt nok

Han er sjåfør og sitter også for Venstre som nestleder i samferdselsutvalget i Hordaland fylkeskommune.

— Dagens billettsystem er ikke godt nok. Mange reiser blir heller ikke registrert, noe som gir Skyss et dårlig statistisk grunnlag, sier han.

— Vi får tilbakemeldinger om at billettsystemet ikke er godt nok. Ut fra det jeg hører og selv ser, tror jeg det er et relativt stort problem, ikke minst på Bybanen, der jeg selv flere ganger har sett at billettsystemet er nede, sier Arne Rasmussen, hovedverneombud i Tide Buss.

Ønsker felles system

En bussjåfør, som vil være anonym, sier dette:

— Kommer det noen passasjerer etter hverandre og skal registrere billett, henger systemet seg ofte opp. Det tar lang tid før det er i stand til å registrere ny billett. Vi kan ikke stå i Olav Kyrres gate og vente på at automaten skal bli klar.Da blir det meningsløst at man skal ha storkontroll. Skyss taper mer på et billettsystem som ikke fungerer enn på folk som sniker. La folk heller reise gratis fremfor å betale flere hundre millioner kroner for systemer som ikke fungerer, mener bussjåføren.

Greaker er ikke enig i at gratis buss er løsningen. Han synes det er meningsløst at det er ulike billettsystemer i de ulike fylkene i landet.

— I fjor fikk Venstre flertall for et forslag på Stortinget om å etablere et felles nasjonalt billettsystem for kollektivtrafikken. Dette er en god løsning. Det sier seg selv at det er bare tull at vi skal sitte på hver vår kant og forhandle med ulike leverandører. Mange reisende krysser jo fylkesgrensene, og da er fellessystem løsningen, mener han.

Tviler på snikertall

Greaker har vært bussjåfør siden 2002 og mener det er altfor få billettkontroller.

— Det har vært mange kontroller på Bybanen og linje 2. Det er bra! Ellers kan jeg telle på en hånd de gangene jeg har hatt kontroll på bussen jeg har kjørt. Fredag ettermiddag og i helgene går vi glipp av store beløp. Da er det mange som reiser uten å betale, sier han.

I går opplyste Skyss at rundt to prosent av de reisende sniker. Greaker tviler på tallet.

— Jeg lurer på hvor de har det fra. Systemet registrerer ikke antall reisende, og avviket er basert på tall fra busselskapene. Jeg er generelt skeptisk til at selskapene selv skal melde fra om avvik, ettersom rapporterte avvik kan ende opp med at selskapene bøtelegges. La også brukerne, altså passasjerene, rapportere avvik.

— Våre tall på sniking er basert på kontroller som vi gjør, sier Ingrid Dreyer, kommunikasjonsansvarlig i Skyss.

Ukjent for Skyss

Hun opplyser at IKT-avdelingen hos Skyss ikke er kjent med at det er problemer med billettsystemet.

— Jeg skal ikke underkjenne at sjåførene opplever mangler med billettsystemet i det daglige, men vår IKT avdeling er ikke kjent med at det finnes større problemer nå. Det var et mye større problem i 2010 og 2011.

Dreyer forteller at Skyss vil begynne å se på hva som skal bli neste generasjons billettsystem og følger med på hva større aktører gjør, og at dette er noe man må samarbeide med resten av bransjen om.

- Bussjåføren etterlyser flere kontroller?

— Vi har kontroller i hele fylket, men det er 7000 bussavganger daglig. Jeg legger heller ikke skjul på at vi er oftere på Bybanen enn på Austevoll, fordi Bybanen har så mange reisende.

Dreyer understreker at dersom passasjerer ikke får løst billett på grunn av feil ved billettsystemet, vil gebyret normalt bli frafalt.

Hvordan opplever du billettsystemet på buss eller bybane? Si din mening i feltet under!

Alf Helge Greaker har vært bussjåfør siden 2002 og mener det er altfor få billettkontroller. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  3. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  4. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  5. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  6. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.