- Jeg får ikke ro før jeg får vite hva som skjedde

Kristina Sviglinskaja ble helt satt ut da bistandsadvokaten ringte henne for å fortelle at en 32-åring var pågrepet og siktet for drapet på datteren Monika. - Det var helt uventet. Jeg hadde nesten ikke trodd at dette ville skje, sier hun.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

På et advokatkontor i Strandgaten i Bergen forsøker en vever kvinne å fortelle. Det er vanskelig å finne ord.

Kristina Sviglinskaja fant sin egen datter Monika (8) kvalt av et belte da hun kom hjem fra jobb 14. november 2011. Alt ble endret for den lille familien som hadde funnet en trygg base på Berge i Sund kommune.

— Jeg tror ikke noen kan forestille seg hvordan jeg har hatt det. Det var bare oss to, vi var alltid sammen. Monika var alt for meg, sier hun lavt.

- Ble ikke trodd

Aktiv: Monika Sviglinskaja fotografert på en bytur sammen med sin mor. Foto: Privat

I nesten tre år har hun ment at datteren ble drept. Tirsdag i forrige uke fikk hun en telefon fra bistandsadvokat Stig Nilsen. Han kunne fortelle at en 32-åring, som i en periode bodde sammen med Kristina Sviglinskaja og Monika, var pågrepet og siktet for drapet på Monika.— Det var et sjokk, helt uventet da beskjed kom. Jeg hadde ikke trodd dette kom til å skje. Men jeg ble også glad. Det ga meg et håp, sier hun.

Sviglinskaja har hele tiden ment at datteren ble drept. Og hun pekte tidlig ut 32-åringen, som hun var samboer med en kort periode. Likevel mente politiet at det var selvmord og henla saken i august 2012.

Les også BTs leder:

Les også

Tillit på avveie

— Jeg vet ikke helt hvordan jeg reagerte da. En del av det som skjedde på den tiden er litt borte for meg.

Les også

Etterforskeren fryktet Monika (8) var drept. Sjefene ba ham holde seg unna saken.

Men hun husker beskjeden om at politiet ville henlegge saken. Det skjedde i august 2012, ni måneder etter at datteren var borte.

— Jeg husker sjokket. Det var tungt at ingen trodde på meg, det jeg ville fortelle dem. Og så henla de saken. Jeg kunne ikke forstå det som skjedde.

Var alenemor

Hun var alenemor i Litauen da hun flyttet til Norge i 2007. Da hun hadde etablert seg med jobb i Sund, flyttet Monika etter og ble elev ved Stranda skule.

— Det er ikke så lett å leve i hjemlandet mitt, så vi bestemte oss for å dra til Norge slik at jeg kunne finne arbeid. Vi levde et vanlig liv på Sotra. Vi var alltid sammen. Men nå er alt borte, sier hun og må ta en pause.

  1. november for tre år siden var Monika hjemme fra skolen fordi hun var syk. Moren måtte dra på jobb. I dette intervjuet vil ikke Sviglinskaja snakke om dagen hun fant datteren død.

Men til BT har hun tidligere sagt dette:

-  Jeg ringte til venninnen min, og jeg husker at jeg sa: «Jeg har funnet Monika. Hun er død». Etter hvert kom politiet. Jeg husker ingenting av det som så skjedde.

- En morsom jente

Sviglinskaja forteller gjerne om datteren. Monika var glad i både å male og å se på TV.

— Slik som barn flest, sier hun med et forsiktig smil.

Foto: Privat

Datteren var aktiv og ville gjerne hjelpe andre.— Hun var en morsom jente, alltid i bevegelse. Monika kunne ikke sitte lenge stille på ett sted før hun igjen var på farten igjen. Hun var min diamant, sier moren.

Med seg til Norge har hun med bilder av mor og datter på bytur til Bergen sammen. Ved Musikkpaviljongen poserer de i lag.

Mandag ettermiddag kom Sviglinskaja til Bergen fra Litauen. Denne gangen er ting annerledes enn da hun forlot Norge i september. Nå er det politiet som ber om få snakke med henne.

Allerede tirsdag skal hun gå gjennom en rapport sammen med Spesialenheten for politisaker. Onsdag skal hun i avhør med Kripos og etterforskningsgruppen. Torsdag skal hun gå gjennom rapporten fra etterforskningsgruppen før hun reiser hjem igjen til Litauen.

Flyttet hjem

I september flyttet hun hjem til Litauen etter at hun den siste tiden hadde jobbet på et fiskemottak på Bømlo.

Den siktede 32-åringen har vært innlagt på Sandviken sykehus etter at han ble pågrepet på arbeidsplassen, siktet for å ha tatt livet av Monika. En delvis DNA-match gjør at mannen er fengslet i fire uker mens saken etterforskes for fullt. 32-åringen har sagt til politiet at han er uskyldig.

— En etterforsker i politiet har vært sentral i å få saken gjenopptatt. Hva vil du si til ham?

— Jeg vil sende en stor takk til ham. Hadde det ikke vært for ham, hadde det kanskje fortsatt vært stille rundt saken. Jeg vil gjerne takke ham og møte ham.

Vil takke

Hun vil takke mange av dem som har støtte henne når hun måtte finne en måte klare livet på uten datteren.

— Det er mange som har hjulpet meg gjennom denne grusomme tiden. Advokaten min, som ikke har gitt seg i denne saken. Arbeidsgiveren min fra den tiden. Venner og lokalbefolkningen på Sotra. Jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort uten alle dem.

Om hun flytter tilbake til Norge vet hun ikke.

— Hva skal til for at du får ro?

— Det er et godt spørsmål. Jeg må få svar på alle spørsmålene jeg har om hva som skjedde med Monika. Da får jeg kanskje ro, sier Sviglinskaja.

Publisert

TRE TUNGE ÅR: Det tok nesten tre år før politiet gikk til en pågripelse i Monika-saken. Monika var åtte år da moren Kristina Sviglinskaja kom hjem fra jobb og fant datteren død i sokkeleiligheten deres på Sotra. Siden har hun håpet på at noen ville høre på henne. - Det har vært tungt at ingen ville høre på det jeg fortalt om Monika, sier Sviglinskaja. Foto: Odd E. Nerbø

DØDE: Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt eget hjem på Steinsland i Sund kommune 14. november 2011. Hun ble bare åtte år gammel. Foto: Privat