Slik var den hemmelige kontakten

Bistandsadvokat Stig Nilsen fikk en telefon som overrasket ham stort. Her er historien om hvordan varslerens kontroversielle valg snudde hele Monika-saken.

Publisert Publisert

BEUNDRING: Stig Nilsen er full av beundring for etterforsleren som varslet ham om at noe var alvorlig galt i Monika-saken. - Saken ville aldri ha stått der den gjør i dag, hadde det ikke vært for ham, sier Kristina Sviglinskajas bistandsadvoakt. Foto: Rune Sævig

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I slutten av januar i år mottok bistandsadvokat Stig Nilsen en telefon. Det var fra en erfaren etterforsker som hadde gjennomgått Monika-saken.

— Han sa at han hadde prøvd å overbevise sine sjefer om å gjenåpne saken, uten å få gehør. Han følte at han stanget hodet i veggen, og sa at han ikke hadde noen andre alternativer enn å kontakte meg. Han følte seg etisk og moralsk forpliktet til å ta sine funn videre til meg. Samtalen gjorde dypt inntrykk på meg, sier Nilsen.

For første gang forteller han om sin kontakt med etterforskeren, hvis innsats ble avgjørende for at saken står der den gjør i dag.

Les også:

Les også

Slik søkte han etter telefonen som aldri ble funnet

Etterforskeren hadde tatt et kontroversielt valg. Han visste at det kunne få konsekvenser for jobben han dersom han tok kontakt med utenforstående.

Men han var frustrert. Han følte seg avvist av sine egne, etter å ha fått blankt nei fra politiledelsen da han ba dem gjenåpne etterforskningen etter Monika Sviglinskajas (8) dødsfall.

— Han innga tillit

Stig Nilsen sier han ble svært overrasket da etterforskeren ringte. Inntil da hadde han forståelsen av at det var full enighet rundt henleggelsen av jentens dødsfall, og at det aldri var noen tvil.

— Underveis i samtalene fikk jeg for første gang en politifaglig orientering om at henleggelsen av Monika-saken åpenbart var en feil avgjørelse, og at det politiet tidligere hadde fortalt meg, slett ikke var riktig, sier Nilsen.

Han oppfattet politimannen som en mann med høy kompetanse, som en som visste hva han snakket om. Etterforskeren, som BT omtalte første gang i september i år, gikk gjennom de mange ubesvarte spørsmålene. Det knuste vinduet i inngangsdøren. Mobiltelefonen som var borte. Ekssamboerens manglende alibi.

Han delte også sine personlige notater med Nilsen. Han fortalte om dokumenter som manglet. Dokumenter han mente Nilsen ikke hadde fått se tidligere.

De påfølgende ukene hadde de mange og lange samtaler.

Les også

Her søkte han etter telefonen til Monika

— Vi var livredde for å gjøre noe feil, og tilsvarende livredde for at han skulle miste jobben på grunn av sin kontakt med meg. Vi gikk svært varsomt frem, sier Nilsen i dag.

Etter noen uker tok Nilsen kontakt med påtaleansvarlig i Monika-saken, politiinspektør Sidsel Isachsen. I dag beskriver han denne kontakten som et forsiktig forsøk på å få henne til å revurdere sin beslutning om å henlegge saken. Ifølge Nilsen førte ikke denne forespørselen noen vei. Han ble avvist.

Isachsen skal ha slått fast at det ikke var noen nye opplysninger i saken. Samme beskjed fikk etterforskeren da han noen uker tidligere hadde gått tjenestevei med sine innvendinger.

Da bestemte Nilsen seg for å hyre inn den tidligere Kripos-toppen Asbjørn Hansen, som fikk i oppdrag å gjennomgå politiets arbeid i Monika-saken. Hansen fikk ikke se etterforskerens notater før han begynte sitt arbeid.

Les også:

Les også

Har psykolog i beredskap døgnet rundt

Full av beundring

Omtrent samtidig tok etterforskerens interne kamp en ny vending. To av rapportene hans hadde blitt gjort kjent på aller øverste hold i politidistriktet. Han ble bedt om å holde sine innvendinger for seg selv, og skal til slutt ha fått beskjed om å holde seg unna hele saken.

Drapsetterforskeren ble sykmeldt som følge av presset han følte. De tillitsvalgte ble også involvert.

Stig Nilsen følte seg som en hjelpeløs tilskuer i denne perioden, forteller han.

— Han er en meget samvittighetsfull etterforsker som har fulgt sin overbevisning, og en person jeg har 100 prosent tillit til. Det berørte meg dypt å se hvilken personlig belastning den interne kampen har medført for ham. Jeg er full av beundring for dette mennesket, sier Nilsen.

I mai i år kom Asbjørn Hansens rapport. Den inneholder samme konklusjon som etterforskerens: Monika-saken ble henlagt på feil grunnlag. Den må straks gjenåpnes, og ses på med nye øyne.

Dagen etter tok politiet bistandsadvokatens begjæring til følge, og Monika-saken ble gjenåpnet, fem måneder etter at drapsetterforskeren for første gang varslet sine overordnede om at noe var alvorlig galt.

Asbjørn Hansen har tidligere sagt til BT at saken aldri burde ha vært henlagt. I dag sier han at han støtter etterforskeren som sa fra internt.

— Han gjorde det eneste riktige, slik jeg ser det. Etterforskeren stilte spørsmål ved det arbeidet som var gjort, og tok det opp med sin ledelse.

— Hva tenker du om at politiledelsen avviste hans innvendinger, med det du nå vet om sakens utvikling?

— Jeg finner det svært merkelig, sier Hansen i dag.

Takknemlig mor

  1. oktober ble Kristina Sviglinskajas tidligere samboer (32) pågrepet og siktet for drapet på Monika. Han nekter straffskyld.

TAKKNEMLIG: Kristina Sviglinskaja er svært glad for at politietterforskeren bestemte seg for å varsle bistandsadvokaten. ARKIVFOTO: TOR HØVIK

— Saken ville aldri stått der den gjør i dag, hadde det ikke vært for etterforskeren. Det at han varslet meg i januar i år var utløsende, og er blitt avgjørende, for mitt arbeid med å få Monika-saken gjenåpnet, sier Stig Nilsen.

Monikas mor sier i en kort kommentar til BT at hun i dag er svært glad for at etterforskeren bestemte seg for å varsle bistandsadvokaten.

— Jeg er takknemlig for alt han har gjort, og vil gjerne møte ham når tiden er inne.

BT har vært i kontakt med Monika-varsleren. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Les også:

Les også

Drapssiktet stefar fortsatt for syk for avhør

Politimester Geir Gudmundsen fikk varslerens rapporter i fanget i februar i år, men overlot saken til visepolitimester Gunnar Fløystad.

— Det er all grunn til å gi etterforskeren honnør for det arbeidet han har gjort. Hans innsats har vært viktig med tanke på hvor Monika-saken står i dag, sier Gudmundsen i dag.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Trusler om straff og karrierestopp

  2. - Jeg kan ikke tro at sønnen min har gjort dette

  3. - Bar ikke preg av innbrudd

  4. Ensidig pressedekning

  5. Ber statsråden rydde opp

  6. Politidirektoratet oppretter gruppe for gamle saker

  7. Politiet ventet tre måneder med avhør etter mystisk samtale