LIVEBLOGG: Uværet direkte

— Det er fremdeles mange som ringer og melder inn skader. Vi venter at antallet skader vil stige noe de neste dagene, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige.

Senest mandag kveld måtte politiet i Bergen stoppe en løpsk trampoline på Landås. Det gjorde de rett og slett ved å rygge over den.

Så langt er det rapportert inn over 90 skader til forsikringsselskapene Gjensidige og If. Det skal være snakk om alt fra trær over hus og båter som har slitt seg, til flygende trampoliner som har skadet personbiler.

— Vi har ikke fått flere skader meldt inn etter stormen enn det vi får inn en vanlig helg, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg.

Derimot har et annet bergensbasert selskap, Frende Forsikring, hatt det travelt.

— Dette endte med å bli vår travleste dag på skadeoppgjør, så langt i år! Totalt er vi kommet opp i 50-60 skader etter Lena, sier kommunikasjonsansvarlig Heidi Tofterå Slettemoen.

— Av skadene vi har registrert så langt, er20 fritidsbåt og 18 bygningsskader, i tillegg kommer skader på bil ogcampingvogn, og løpske trampoliner. Vi venter at det blir meldt flere skadetetter hvert som folk får summet seg., sier Tofterå Slettemoen.

Ukjent omfang

Det er foreløpig for tidlig å konkludere om det totale skadeomfanget, men If og Gjensidige tror ikke det blir billig.

— Beløpsmessig varierer det mellom skader på noen tusenlapper til betydelig større skader. I dag og de nærmeste dagene vil If ha bygningseksperter som er ute i felten og inspiserer skadene, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If Skadeforsikring.

— Totalt snakker vi nok om skader for flere millioner kroner, bare for Gjensidige, sier Voll i Gjensidige.

Det er en trend at ekstremværet herjer mest på Vestlandet, mener begge.

Båtfolket tatt på sengen

Både If og Gjensidige er misfornøyde med antallet båtskader innrapportert etter helgens uvær.

— Vi har hatt 15 til 20 skader på fritidsbåter i Hordaland og Sogn og Fjordane. Flere båter har slitt seg, noen har sunket og en del har fått skader i et ublidt møte med bryggen, sier Clementz i If.

Gjensidige etterlyser bedre kjennskap til fortøying hos båtfolket.

— Det er mange som ikke fortøyer båten godt nok. Dette har spesielt vært et problem i Bergen. Så langt har vi fått skademeldinger om 20 båter som har fått skader og gått under, sier Voll i Gjensidige.

— Folk som har hytter og båter bør undersøke om hytten eller båten har fått skader i helgen. Slike formuesgoder må undersøkes ekstra. Man kan ikke helgardere seg, men man kan ta forholdsregler, sier Voll.

Begge forsikringsselskaper ber nå folk sjekke om fritidsbåtene er godt nok fortøyd.

Se opp for flygende trampoliner

Altfor mange lar trampolinen stå usikret, ifølge Gjensidige.

— Trampoliner er rene drapsvåpen når de får luft under seg og fart. Det er ofte kun flaks at det er biler og ikke folk som skades.

Gjensidige melder om to bilskader knyttet til flygende trampoliner i helgen.

— Det er to for mye. Man bør sikre dem for å hindre unødvendige skader og svært farlige ulykkestilfeller. Jeg lurer på om et skolebarn må få en trampoline i hodet for at folk skal bruke hodet og sikre trampolinen, sier Voll.

Frende Forsikring understreker at hver enkelt forsikringstaker har et ansvar forå begrense skade.

Båter fortøyes mest mulig i le, og om du ikkeallerede har sett til båten i dag, bør du gjøre det. Forsterk og kontrollerbåtfortøyninger, men sørg for nok slakk og tilstrekkelig med fendere. Bringverdifullt båtutstyr i land, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

Mer vind og nedbør

Vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet, lover mer uvær resten av uken, derimot ikke like «sint» som Lena.

— Det blir vind og mye nedbør til og med onsdag. Det blir regn også senere i uken, men avbrutt av perioder med sol, forteller Granerød.

BRUKTE BIL MED STIL: Politiet måtte bruke kreative metoder for å stoppe en løpsk trampoline på Landås i Bergen.
2211-TIPSER