«Jeg ba og ba, og tilbød ham penger hvis han slapp meg fri»

Den 81 år gamle kvinnen, som ble voldtatt av tiltalte, forklarer seg nå i retten via et bevisopptak. På videoen ser vi kvinnen sittende i en stor stol, der hun blir spurt ut om saken.

DRO NED: I en kjeller i dette området i Bergen sentrum ble den 80 år gamle kvinnen voldtatt. En 34-åriing som nå står tiltalt, har innrømmet denne saken og en overfallsvoldtekt mot en 16-åring i 1996.
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Den 34 år gamle bedriftslederen som er tiltalt for to overfallsvoldtekter i Bergen, erkjente straffskyld da rettssaken startet tirsdag.

I et filmet bevisopptak forteller det nå 81 årgamle overgrepsofferet om en aktiv hverdag, der hun blant annet vasketfor andre.

— Jeg vasket litt i helgene, også, fordi det da var mindre folk. Jeg hadde aldri tanke for at noe skulle skje, jeg tenkte aldri på at det skulle skje noe. Da kan man ikke gå ut i det hele tatt. Jeg følte meg så trygg, sa hun.

Jeg er 80 år, du kan ikke oppnå noe hos meg

Raskere og sterkere

— Jeg skjønner ikke den dag i dag hvor mannen kom fra. Jeg var akkurat ferdig å vaske, sto ved en glassdør og så over vaskejobben. Jeg hadde vasket ned til kjelleren, det siste jeg vasket var utgangsdøren. Jeg sto og gnikket på den, skulle akkurat til å lukke den, så plutselig sto den en mann der utenfor.

— Han var både raskere og sterkere enn meg. Før jeg skjønte noe, fikk han tak i meg bakfra.

— Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det, jeg fikk sånt sjokk i meg. Jeg var redd. Det var et nytt begrep for meg å bli redd. Jeg har aldri vært utsatt for noe.

- Jeg ba og ba

Han dro meg ned i kjelleren, han må ha vært i huset. Jeg forsøkte å stritte imot, holdt meg blant annet i postkassene på veggen, men det var nyttesløst.

— Han dro meg ned i kjelleren, han må ha vært i huset. Jeg forsøkte å stritte imot, holdt meg blant annet i postkassene på veggen, men det var nyttesløst.

Les også

Sa seg skyldig i to voldtekter

— Jeg sa til ham: «Jeg er 80 år, du kan ikke oppnå noe hos meg.»- Det spiller ingen rolle om du er 80 år, svarte han da.

— Jeg ba og ba, og tilbød ham penger hvis han slapp meg fri. Jeg var ikke klar over at han skulle bruke meg på en slik måte, sa den nå 81 år gamle kvinnen.

Bakbundet og tapet

Pensjonisten sa også at hun løy til mannen om at hun bodde i huset.

— Jeg sa han kunne komme opp og få kaffe og hvile seg. Men det trodde han ikke på.

— Det var forferdelig, sa pensjonistkvinnen om overgrepet som skjedde i kjelleren, der hun ble bakbundet og tapet over øyne og munn.

— Hadde jeg gjort motstand, hadde jeg vært ferdig. Jeg hadde ikke noe å stille opp med i det hele tatt, sa kvinnen.

Hun beskrev rene torturscener nede fra kjelleren der tiltalte holdt henne fanget:

— Et par ganger var jeg helt vekke, men kom til meg selv igjen. At de kan finne på noe sånt... Jeg aner det ikke, sier hun på det videofilmete vitnemålet.

Gråter

Kvinnen forklarer seg sammenhengende og ganske rolig, men bryter ut i gråt med jevne mellomrom.

81-åringen kom seg hjem for egen maskin, men skjønner ikke hvordan.

— Jeg ba om at jeg ikke måtte treffe noen, jeg var helt i sjokk. Hvordan jeg har kommet meg hjem, det skjønner jeg ikke. At jeg klarte det, skjønner jeg ikke den dag i dag,forteller den eldre kvinnen.

Hjemme i boligen sin ble pensjonisten verre og verre og ringte til slutt etter lege.

— Jeg ble verre og verre, fikk ikke puste. Jeg var skikkelig syk, men turte ikke kontakte noen. Ikke engang barna. Jeg var så flau, ville ikke at barna skulle se at moren hadde vært ute for noe sånt. Det var en skam, det, vet du.

Trodde hun skulle dø

81-åringen sa hun rett og slett trodde at hun skulle dø.

— Han truet jo også med å ta livet av meg. Det ville vært et sjokk for ungene å få vite at morene deres hadde dødd på en sånn måte, sier hun.

— Det er bare heldig at jeg overlevde, sånn som situasjonen var. Jeg ba om å få overleve, og jeg ble bønnhørt.

Hun sier hun prøver å legge den grufulle saken bak seg, men at hun fortsatt sliter med angst.

— Ennå dukker det opp redselsfulle og smertefulle minner. Jeg kan huske smertene, sier hun.

— Jeg er mer på vakt enn jeg noen gang har vært, og går mindre alene enn jeg gjorde før. Om kvelden må jeg hentes og bringes for å tore å bevege meg ut, sier hun.

Hun beskriver seg selv som en sterk person.

— Jeg har vært sterk. Men etter det overfallet... Jeg vet ikke, jeg har ikke den gnisten over kroppen lenger. Det er så mange ting som er blitt annerledes. Du er hele tiden litt småredd og på vakt. Det tar sin tid før det leges.

Søker om erstatning

Bistandsadvokat for de to kvinnelige ofrene i saken, Anna-Marie Berg, sier til bt.no at hun vil kreve vel 800.000 kroner i samlet oppreisning og erstatning for klientene.

— Det er henholdsvis 350.000 kroner og 250.000 kroner i oppreisning, mest for 80-åringen som ble voldtatt i 2010. De siste cirka 200.000 kronene dreier seg om utgifter, tapte inntekter og menerstatning, sier Berg.

Allerede mandag sa 34-åringens forsvarer, advokat Jannicke Keller-Fløystad, til bt.no at 34-åringen ville erkjenne straffskyld.

— Han innser at det han har gjort er grusomt, og er motivert for å endre tankesettet sitt. Han er villig til å motta behandling, sa Keller-Fløystad.

Som bt.no skrev mandag, har 34-åringen tilstått begge voldtektene. Det skjedde i avhør, fire måneder etter at han ble pågrepet.

Massiv DNA-testing

34-åringen var én av rundt 100 menn som ble innkalt til DNA-prøve. Han nektet, men da gikk politiet til retten og fikk gjennomslag for tvungen DNA-prøve. 34-åringens DNA ga treff i begge de til da uoppklarte voldtektssakene, og han ble pågrepet og siktet.

Til sammen skal 18 vitner avhøres i løpet av uken i retten. Blant vitnene er broren til tiltalte, en kvinne som hevder hun ble forfulgt av tiltalte og en som tidligere jobbet for 34-åringen i bedriften han eide og ledet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Bedriftsleder (34) risikerer forvaring

I RETTEN: Harald Brauer, Pål Grøndahl og forsvarer Jannicke Keller-Fløystad.
BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN