- Flytter bare problemet
Flere lurer på om sosialbyråden vet hva han gjør når han stenger parken.

Senterleder Ingunn Hansen ved Bergen Storsenter ikke i tvil om hva som vil skje når Nygårdsparken stenger om et knapt år.
— Hver gang de har foretatt seg noe i parken, merker vi det her, sier hun.
Stor usikkerhet
1. juli 2014 skal øvre del av Nygårdsparken, Nord-Europas største åpne rus-scene, stenges av kommunen. Det annonserte sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) onsdag, til sterke reaksjoner.
Det er knyttet stor usikkerhet til hvor de narkomane som oppholder seg i parken skal gjøre av seg. Og noen frykter de økonomiske konsekvensene av at de vil trekke ned mot sentrum.
- Vi tar kostnaden
500 meter fra parken, ligger Bergen Storsenter. Allerede er det mange rusmisbrukere som pleier å oppholde seg i tunnelundergangen til Lille Lungegårdsvann.Neste høst er der grunn til å tro at der vil være enda flere. Også denne gangen vil senterlederen svare med å øke vaktholdet ved senteret.
— Vi tar kostnaden av at sosialbyråden stenger parken. Det de gjør nå er bare en flytting av problemet, så er det synd at det er vi som må betale. Men den er vi forberedt på å ta, sier Hansen.
Går uten navneskilt
Hansen er ikke den eneste som berøres av myndighetenes tilnærming til Nygårdsparken. Midt mellom Bergen Storsenter og Flagghaugen i Nygårdsparken, ligger Coop-butikken i Strømgaten.
Noen av de ansatte her går allerede uten navneskilt, for at de ikke vil at narkomane som utagerer skal vite hva de heter.
Anmelder hver dag
Daglig leder Kim Lohne sier de har minst ti personer fra rusmiljøet inne i butikken hver dag. Det ender i snitt med én anmeldelse til politiet for nasking, hver dag, forteller han.— Noen er hyggelige og greie, noen stjeler, og innimellom blir det håndgemeng. Vi er nok godt kjent som den butikken hvor de narkomane går, sier Lohne.
Han tror imidlertid ikke den annonserte stengingen av Nygårdsparken vil føre til færre anmeldelser.
— Det får jo ikke problemet til å forsvinne. Hvor skal de gjøre av seg? Det virker som mange av dem liker seg i sentrum, sier han.
- Forsømmelse og fordømmelse
Bekymringen deles av Leif Jarle Theis, daglig leder ved Krikens Bymisjon Bergen.
-Vi er bekymret for at dette kan gå for fort og at ikke den helhetlige innsatsen som rusplanen legger opp til er på plass før kommunen griper til så kraftfulle tiltak som å jage rusavhengige fra Nygårdsparken, sier han.
Theis frykter at en stenging av Nygårdsparken fører til økt trykk på andre åpne russcener i Bergen slik byen erfarte sist myndighetene stengte parken.
Kvantetrippen
Slik fikk Oslo has på «narko-torget»
— Vi ser at målgruppen er frustrert og mange er syke og svake. Vi håper inderlig at de mest utslåtte av byens befolkning får en respektfull og verdig behandling når vi vet at livshistorien for mange er en historie om forsømmelse og fordømmelse, sier Theis.
- Vil ikke hindre rekruttering
Sosialbyråden har uttalt at målet med å stenge parken, er å bremse nyrekrutteringen til rusmiljøet.
— Jeg tror ikke dette vil hindre rekruttering av unge til rusmiljøene. Unge får tak i rus om de går i Nygårdsparken eller ikke, sier Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.
Han peker på at mange av de unge rusmisbrukere i parken er barnevernsbarn.
— Hvis kommunen virkelig vil gjøre noe med rekrutteringen til rusmiljøene må de styrke barnevernet, sier han
Nielsen tror også det er vanskelig for rusmisbrukerne å komme seg til MO-senteret på Wergeland.
— Dette er en ikke en gruppe som er veldig mobil.
Spent Strax-sjef
Idet Nygårdsparken stenger, skal kommunen samtidig åpne to nye såkalte mottaks— og oppfølgingssentre (MO-senter).I dag har kommunen ett, like på andre siden av Puddefjordsbroen fra Nygårdsparken.
Etter at senteret flyttet til Damsgårdsveien fra Florida for ett år siden, gikk antallet besøkende kraftig ned. Men nå er det nesten oppe på de gamle nivåene igjen, forteller konstituert leder Hugo Torjussen.
Han har ikke vært i dialog med sosialbyråden i forbindelse med de nye planene, men sier han håper kommunen vil tenke helhetlig.
Må erstatte parkens funksjoner
Torjussen er spent på hva situasjonen for rusmisbrukerne er om ett år.
— Jeg vet ikke helt hva som skal være i MO-sentrene kommunen planlegger. Men vi må se på hva parken er for rusmisbrukerne i dag, og dekke opp for de tilbudene man tar fra brukegruppene, sier han.
Torjussen peker på at parken har en sosial funksjon, i tillegg til at der foregår kjøp, salg og bruk av narkotiske stoffer.
Kan etablere bruksrom
Den sosiale funksjonen kan i stor grad kompenseres for med lavterskeltilbud ved MO-sentrene.
— Kjøp og salg er ulovlig, og jeg kan ikke tenke meg at det blir tillatt på MO-sentrene. Men ett sted må det jo fortsatt foregå, sier han.
Han ser heller ikke bort fra at kommunen kan komme til å etablere bruksrom i forbindelse med MO-sentrene.
— Det som er viktig nå, er at vi må behandle personer med verdighet.
- Nedverdigende
Her kommer russentrene
- Svikter de svakeste av de svakeste
Marit Grung, leder for Utekontakten i Bergen, mener Nygårdsparken nå er en markedsplass for narkotika.— Dette er en god start. Vi ønsker disse MO-sentrene velkommen, og tror på at de kan bli gode samlingssted for brukere, sier Grung.
Hun ser med glede på at rusmisbrukerne kan få et annet samlingssted enn parken etter vinteren. Det kan by på mer verdige forhold.
— Vi ønsker at det skal være et brukerrom i Bergen. Slik den politiske situasjonen er nå så er ikke det mulig, men jeg tror det vil komme. I dag må folk hjemme seg i trapperom og parkeringshus for å sette sprøyter og det er utrolig nedverdigende, sier Grung.