- Flytter bare problemet

Flere lurer på om sosialbyråden vet hva han gjør når han stenger parken.

MERKES: - Vi tar kostnaden av at sosialbyråden stenger parken, sier senterleder ved Bergen Storsenter, Ingunn Hansen. Kjøpesenteret er ett av stedene de rusavhengige trolig vil trekke til når Nygårdsparken stenger neste sommer.
  • Astrid Øvre Helland
  • Gerhard Flaaten
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Senterleder Ingunn Hansen ved Bergen Storsenter ikke i tvil om hva som vil skje når Nygårdsparken stenger om et knapt år.

— Hver gang de har foretatt seg noe i parken, merker vi det her, sier hun.

Stor usikkerhet

1. juli 2014 skal øvre del av Nygårdsparken, Nord-Europas største åpne rus-scene, stenges av kommunen. Det annonserte sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) onsdag, til sterke reaksjoner.

Det er knyttet stor usikkerhet til hvor de narkomane som oppholder seg i parken skal gjøre av seg. Og noen frykter de økonomiske konsekvensene av at de vil trekke ned mot sentrum.

- Vi tar kostnaden

RUSSCENE: Tunnelen mellom Bergen Storsenter og Lille Lungegårdsvann er en av russcenene i Bergen utenom Nygårdsparken.

500 meter fra parken, ligger Bergen Storsenter. Allerede er det mange rusmisbrukere som pleier å oppholde seg i tunnelundergangen til Lille Lungegårdsvann.Neste høst er der grunn til å tro at der vil være enda flere. Også denne gangen vil senterlederen svare med å øke vaktholdet ved senteret.

— Vi tar kostnaden av at sosialbyråden stenger parken. Det de gjør nå er bare en flytting av problemet, så er det synd at det er vi som må betale. Men den er vi forberedt på å ta, sier Hansen.

Går uten navneskilt

Hansen er ikke den eneste som berøres av myndighetenes tilnærming til Nygårdsparken. Midt mellom Bergen Storsenter og Flagghaugen i Nygårdsparken, ligger Coop-butikken i Strømgaten.

Noen av de ansatte her går allerede uten navneskilt, for at de ikke vil at narkomane som utagerer skal vite hva de heter.

Anmelder hver dag

ANMELDER: Daglig leder Kim Lohne hos Coop i Strømgaten forteller at han leverer én anmeldelse for naskeri hver dag i snitt. Nesten samtlige anslår han å gjelde personer fra rusmiljøet. Han tror imidlertid ikke stenging av parken vi gjøre forholdene bedre.

Daglig leder Kim Lohne sier de har minst ti personer fra rusmiljøet inne i butikken hver dag. Det ender i snitt med én anmeldelse til politiet for nasking, hver dag, forteller han.— Noen er hyggelige og greie, noen stjeler, og innimellom blir det håndgemeng. Vi er nok godt kjent som den butikken hvor de narkomane går, sier Lohne.

Han tror imidlertid ikke den annonserte stengingen av Nygårdsparken vil føre til færre anmeldelser.

— Det får jo ikke problemet til å forsvinne. Hvor skal de gjøre av seg? Det virker som mange av dem liker seg i sentrum, sier han.

- Forsømmelse og fordømmelse

Bekymringen deles av Leif Jarle Theis, daglig leder ved Krikens Bymisjon Bergen.

-Vi er bekymret for at dette kan gå for fort og at ikke den helhetlige innsatsen som rusplanen legger opp til er på plass før kommunen griper til så kraftfulle tiltak som å jage rusavhengige fra Nygårdsparken, sier han.

Theis frykter at en stenging av Nygårdsparken fører til økt trykk på andre åpne russcener i Bergen slik byen erfarte sist myndighetene stengte parken.

Les også

Kvantetrippen

Les også

Slik fikk Oslo has på «narko-torget»

— Vi ser at målgruppen er frustrert og mange er syke og svake. Vi håper inderlig at de mest utslåtte av byens befolkning får en respektfull og verdig behandling når vi vet at livshistorien for mange er en historie om forsømmelse og fordømmelse, sier Theis.

- Vil ikke hindre rekruttering

Sosialbyråden har uttalt at målet med å stenge parken, er å bremse nyrekrutteringen til rusmiljøet.

— Jeg tror ikke dette vil hindre rekruttering av unge til rusmiljøene. Unge får tak i rus om de går i Nygårdsparken eller ikke, sier Megafon-redaktør Thomas Anthun Nielsen.

Han peker på at mange av de unge rusmisbrukere i parken er barnevernsbarn.

— Hvis kommunen virkelig vil gjøre noe med rekrutteringen til rusmiljøene må de styrke barnevernet, sier han

Nielsen tror også det er vanskelig for rusmisbrukerne å komme seg til MO-senteret på Wergeland.

— Dette er en ikke en gruppe som er veldig mobil.

Spent Strax-sjef

SPENT: Konstituert leder Hugo Torjussen ved Strax-huset på Damsgård var like overrasket som alle andre da nyheten kom om at parken stenges neste sommer. Han håper kommunen har en helhetlig tilnærming til hvordan de skal løse problemene som oppstår når parken ikke lenger er tilgjengelig for rusmisbrukerne.

Idet Nygårdsparken stenger, skal kommunen samtidig åpne to nye såkalte mottaks— og oppfølgingssentre (MO-senter).I dag har kommunen ett, like på andre siden av Puddefjordsbroen fra Nygårdsparken.

Etter at senteret flyttet til Damsgårdsveien fra Florida for ett år siden, gikk antallet besøkende kraftig ned. Men nå er det nesten oppe på de gamle nivåene igjen, forteller konstituert leder Hugo Torjussen.

Han har ikke vært i dialog med sosialbyråden i forbindelse med de nye planene, men sier han håper kommunen vil tenke helhetlig.

Må erstatte parkens funksjoner

Torjussen er spent på hva situasjonen for rusmisbrukerne er om ett år.

— Jeg vet ikke helt hva som skal være i MO-sentrene kommunen planlegger. Men vi må se på hva parken er for rusmisbrukerne i dag, og dekke opp for de tilbudene man tar fra brukegruppene, sier han.

Torjussen peker på at parken har en sosial funksjon, i tillegg til at der foregår kjøp, salg og bruk av narkotiske stoffer.

Kan etablere bruksrom

Den sosiale funksjonen kan i stor grad kompenseres for med lavterskeltilbud ved MO-sentrene.

— Kjøp og salg er ulovlig, og jeg kan ikke tenke meg at det blir tillatt på MO-sentrene. Men ett sted må det jo fortsatt foregå, sier han.

Han ser heller ikke bort fra at kommunen kan komme til å etablere bruksrom i forbindelse med MO-sentrene.

— Det som er viktig nå, er at vi må behandle personer med verdighet.

- Nedverdigende

Les også

Her kommer russentrene

Les også

- Svikter de svakeste av de svakeste

Marit Grung, leder for Utekontakten i Bergen, mener Nygårdsparken nå er en markedsplass for narkotika.— Dette er en god start. Vi ønsker disse MO-sentrene velkommen, og tror på at de kan bli gode samlingssted for brukere, sier Grung.

Hun ser med glede på at rusmisbrukerne kan få et annet samlingssted enn parken etter vinteren. Det kan by på mer verdige forhold.

— Vi ønsker at det skal være et brukerrom i Bergen. Slik den politiske situasjonen er nå så er ikke det mulig, men jeg tror det vil komme. I dag må folk hjemme seg i trapperom og parkeringshus for å sette sprøyter og det er utrolig nedverdigende, sier Grung.

Si din mening under.

- JAKTET: Bjørn Spjeld og flere andre rusavhengige var samlet utenfor Kirkens Bymisjons lokaler i Øvre Korskirkeallmenningen torsdag ettermiddag. Flere av de rusavhengige sier de føler seg jaktet som følge av oppmerksomheten fra politi og politikere den siste tiden.
Publisert
BT anbefaler

Fire ting du må vite om superstjernen som skal spille for 23.000 mennesker i Bergen

Artisten fra Dallas har vært en av de mest markante stemmene i den internasjonale popmusikken de siste ti årene.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  2. Brann på Hop i natt – 12 personer evakuert

  3. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»

  4. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

  5. Ber om innspill fra syklende bergensere

  6. Fikk melding om smell - politiet rykket ut med store styrker