Jens har tatt igjen Ernas forsprang

Jens Stoltenbergs popularitet har styrket seg etter taxi-stunt og lederdebatt. Men politikk, ikke person, avgjør valget, mener de som driver valgkamp.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

I går åpnet valgbodene på Torgallmenningen, og dermed er valgkampen i gang på Bergens mest sentrale plass. Hele ti partier var på plass, både etablerte og nykommere som Folkemakten og De Kristne.

Men det er i realiteten bare to statsministerkandidater ved dette valget, og BTs nasjonale statsministermåling viser at det nå er dødt løp mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg. 42 prosent av befolkningen holder med hver av dem.

Det betyr at Stoltenberg har styrket stillingen kraftig siden en tilsvarende måling ble foretatt i juni. Den gang ledet Erna Solberg med 14 prosentpoeng, og nå er står det altså likt mellom dem.

Taxi-stunt og lederstrid

Målingen er tatt opp før debatten om Solbergs og Stoltenbergs lederegenskaper tok av, men delvis etter TV-debatten mandag, der Stoltenberg satte spørsmålstegn ved Høyre-lederens egenskaper, siden hun ikke har avklart et regjeringsalternativ i god tid før valget.

Derimot har Stoltenberg fått nyte godt av effekten av det mye omtalte taxi-stuntet som ble publisert i forrige uke. Videoen av statsministeren som drosjesjåfør har gått verden rundt, og var i går sett 1,4 millioner ganger bare på You Tube.

ERNA OG MEG: Tommy Sjo fra Kvinnherad er ikke i tvil om hvem som er hans statsministerfavoritt. Han benytter sjansen til å la seg fotografere i fullt oljehyre ved siden av Erna Solberg i plakatform. Karoline Kaldestad foreviger øyeblikket.
FÅR ROS: Jette Christensen og Per Rune Henriksen (bak) deltok i Arbeiderpartiets roseaksjon i går. Jens Stoltenbergs opptreden i valgkampen har gitt partiet et løft, men det er sakene som avgjør, mener de.

Denne uken har debatten gått om Stoltenbergs lederegenskaper i forbindelse med terrorangrepet 22. juli og kritikken i Gjørv-kommisjonens rapport. I går gikk Høyres justispolitiker André Oktay Dahl ut i VG og sa i klartekst at Erna Solberg ville håndtert 22. juli bedre.

— Hvis Solberg hadde vært statsminister, så er jeg overbevist om at hun hadde mer «hands on» på spørsmål som handler om trygghet. Jeg oppfatter Stoltenberg som for tilbakelent når det gjelder trygghet, sa Dahl til VG.

Tar avstand

- Stiller du deg bak Oktay Dahls påstand, Erna Solberg?

— Nei. Det er ingen som kan si noe med substans om det. Gjørv-kommisjonen reiste en del problemstillinger rundt politi og politidekning som vi tidligere hadde tatt opp, men å slutte at vi ville vært bedre forberedt med meg som statsminister, nei, det kan vi ikke.

Stoltenberg hadde inntil i går ikke kommentert uttalelsene om 22. juli, men sa følgende da vi spurte om hva han syntes om Oktay Dahls uttalelser:

— Regjeringen ba om en usminket og ærlig rapport. Et samlet Norge med Stortinget i spissen har håndtert 22. juli med alvor, grundighet og verdighet. Oktay Dahls uttalelse bidrar ikke til det.

- Hvorfor tror du at du har kappet inn på Ernas forsprang?

— Det er vanskelig å si om dette skjer som en følge av TV-duellene eller den alminnelige valgkampen. Kanskje er det summen. Men jeg tar det som en støtte til politikken vår, og at folk ser at noe står på spill.

Delte ut roser

Høyre har ment at det var Stoltenberg som satte i gang debatten, da han mandag anklaget Solberg for å mangle viktige lederegenskaper.

— Men det handlet om at hun ikke klarer å peke på et klart regjeringsalternativ. Hvem skal Høyre samarbeide med? Det er et lederspørsmål å gi klare svar. Det må Erna Solberg kunne svare på, sier stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap). I går delte hun ut roser på Torgallmenningen, og ønsket helst å snakke om politikk fremfor statsministerkandidatenes personlighet.

Erna i papp

I Høyre-boden litt lenger nede er holdningen også at det er de politiske sakene som skal i fokus. Likevel er den mest populære valgkampgimmicken en stor Erna-figur man kan la seg fotografere med.

— Folk vil gjerne bli tatt bilde av sammen med vår "Erna". De legger det ut på Facebook og sånt. Hun er et trekkplaster, sier Inger Lise Skarstein.

I går ble det også kjent at Høyre har bedt sine kandidater avstå fra å kommentere statsministerens egenskaper. "Vi kommenterer ikke Stoltenbergs lederegenskaper, det får velgerne avgjøre 9. september" er det offisielle svaret nå.

Publisert