Buss kapret i Årdal, tre døde

En kvinne og to menn er døde etter kapringen av en buss i Årdal i Indre Sogn. Brannvesenet brukte et pulverapparat når gjerningsmannen ble overmannet.

Publisert Publisert

TRAGEDIE: De døde ble lagt på bårer og fraktet bort fra åstedet mandag kveld. Foto: Scanpix

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Siste: Gjerningsmannen er født i 1982, fra Sør-Sudan og bosatt i Øvre Årdal. Han er sendt til Haukeland Universitetssykehus med kuttskader, og blir betegnet som lettere skadet.

Det var brannvesenet og ambulansepersonell som overmannet kapreren.

ÅSTEDSGRANSKERE: Natt til tirsdag kom åstedsgranskere til Holsbruvatnet, hvor bussen står. Foto: Vegar Valde

— Ambulansepersonell og personer fra brannvesenet prøvdeå få ham ut av bussen. Han var helt taus, bortsett fra at han sa at han ville snakke med politiet, sier et vitne til VG.

Det var i det han kom av bussen at kapreren ble overmannet.

— Brannvesenet bevæpnet seg med hammere og annet utstyr, men da han kom ut av bussen uten kniven, ble han ikke angrepet annet enn med håndmakt og med et pulverapparat, forteller et øyenvitne til VG.

Ifølge øyenvitnene skal en av de ansatte fra ambulansetjenesten ha blitt skadet under basketaket med gjerningsmannen.

Tre personer drept

Politijurist Jørn-Lasse Førde Refsnes i Sogn og Fjordane politidistrikt forteller at gjerningsmannen drepte ofrene sine med kniv, og bekrefter alder og tilhørighet på de tre ofrene:

  • Én norsk kvinne (19)
  • Én norsk mann i 50-årene, som kjørte bussen
  • Én svensk statsborger i 50-årene, mann
  • Det er en kar som har tatt kontroll over denne bussen. Hva som har skjedd, vet vi foreløpig lite om. Det er bekreftet at tre personer er funnet døde inne i bussen. Gjerningsmannen er tatt hånd om, og sendt til lege. Han ble først tatt hånd om av brannvesenet, sier Åge Løseth ved operasjonssentralen i Sogn og Fjordane.

Den siktede er en mann i 30-årene fra Sør-Sudan. Han er sendt til Haukeland universitetssjukehus. Han har lettere kuttskader, opplyser sykehuset i en pressemelding.

- Desperat mann

Den første nødmeldingen kom inn hos AMK klokken 17.35. Tre minutter senere ble politiet varslet.

— Vi fikk først beskjed om at det var et trafikkuhell. Men da vitner skulle bort for å hjelpe, så fikk de øye på en desperat mann inne i bussen. Han har vist frem våpen. Da forandret situasjonsbildet seg, sier operasjonsleder Wenche Hope i Sogn og Fjordane-politiet til VG.

Først klokken 18.49 var den første patruljen på åstedet.

Den hadde da kjørt de nær ni milene om Filefjell fra Lærdal.

— Dette var den nærmeste patruljen. I denne tragiske saken kan en selvfølgelig si at politiet burde vært raskere på stedet, sa politimester Ronny Iden på en pressekonferanse sent mandag kveld.

Brannvesenet pågrep gjerningsmann

Store politimannskaper ble sendt til stedet, men da de kom frem, hadde brannvesenet allerede fått kontroll over gjerningsmannen. Klokken 18.57 ble pågripelsen bekreftet av de første politifolkene på stedet.

— Vedkommende kom ut frivillig av bussen og blepågrepet av brannmannskap. Da hadde han allerede kastet kniven fra seg inne på bussen, sier lensmann Magne Knutsen i Årdal til VG.

Forsvarets Bell-helikoptre ble scramblet, og beredskapstroppen i Oslo politidistrikt var på vei til Årdal ikke lenge etter at meldingen om kapringen kom.

Men da busskapreren ble pågrepet, snudde elitestyrken, skriver VG.

Bussen som ble kapret, er kjent som Valdresekspressen. Den var på vei østover på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin da kapringen skjedde. Åstedet ligger ved Holsbruvatnet i Årdal kommune.

Tre drept

Politiet har ingen opplysninger som tilsier at det har vært flere personer i bussen.

— Vi utelukker det ikke helt, og skal inn med folk som kan kontrollere billettmaskinen til bussjåføren. Det er den eneste måten vi kan finne ut helt sikkert om det er solgt flere billetter, sa Åge Løseth mandag kveld.

Sogn og Fjordane politidistrikt har bedt om bistand fra Kripos til de kriminaltekniske undersøkelsene på åstedet.

Sogn Avis hadde en journalist 250 meter unna bussen mens situasjonen fortsatt var uavklart. Journalisten meldte at bussen var mørklagt.

ÅSTEDET: Om bord på denne bussen gikk afrikaneren amok med kniv og drepte en kvinne og to menn. Foto: Mads Heggø

PRESSEKONFERANSE: Politimester Ronny Iden informerte om drapssaken på Florø politistasjon mandag kveld. Foto: Egil Kristian Aardal

— Det er stille her, sa journalisten ifølge Sogn Avis. Hun opplyste at minst et halv dusin utrykningsbiler er på plass på Årdals-siden av fjellet.

Bussen hadde kjørt ut på siden av vegen og sto stille i en sving.

Sykehuset i beredskap

Kommunikasjonssjef i Helse Førde, Terje Ulvedal, opplyste tidlig mandag kveld at det ble sendt ambulanse fra Førde, og at sentralsykehuset var satt i beredskap.

— Det er tre helikopter på stedet og fem ambulansebiler. Sykehuset i Lærdal er varslet. Det samme er Indre Sogn psykiatrisenter, hvor det er et psykososialt beredskapsteam, sa Ulvedal.

Helse Førde ble også bedt om å sende buss dersom det skulle bli aktuelt å frakte skadde.

Også på Lærdal sjukehus, en times kjøring unna åstedet, gikk krisealarmen.

- En ufattelig tragisk hendelse

— Da nødmeldingen kom fra AMK var situasjonen helt uavklart. Det var såpass alarmerende at vi fant grunn til å etablere en lokal beredskap, sier seksjonsoverlege Truls Jellestad.

En lang stund forble situasjonen uavklart, før meldingen kom om at kriseberedskapen kunne avblåses.

— Det er en ufattelig tragisk hendelse. Det går inn over oss ved sykehuset at dette skjer i vårt nærmiljø, sier han.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk også forespørsel om å bistå.

— Etter forespørsel fra helsevesenet bistår vi med et Sea King-helikopter fra Florø, og vi har ikke fått noe beskjed om at den skal returnere, sier redningsleder Johan Mannsåker.

Kapret tidligere

NOR-WAY bussekspress har opprettet en pårørende-telefon for pårørende og berørte av busskapringen.

Valdresekspressen har vært kapret tidligere, i februar 2003. Den gang endte kapringen med at den da 39 år gamle bussjåføren Audun Bøland fra Vang ble drept. En 26 år gammel etiopier som hadde flyktet fra asylmottak sto bak drapent. Kapreren hadde tidligere samme dag drept en asylsøker fra Kongo på et asylmottak på Fagernes.

INNSATSLEDER: Lensmann Magne Knudsen i Årdal var også innsatsleter under brannen i Gudvangatunnelen. Foto: GERHARD FLAATEN

Klokken 23 mandag kveld er lensmann Magne Knudsen på vei til rådhuset for debrief med kriseteamet.Han var blant de første politifolkene som kom frem til bussen. Da hadde brannmannskapene allerede kontroll på gjerningsmannen.

— De har hatt en utrolig tøff opplevelse og har gjort jobben sin på en særdeles utmerket måte. Jeg tar av meg hatten for dem.

På åstedet venter de fortsatt på krimteknisk personell, som skal gjennomføre undersøkelser i og rundt bussen.

— Vi fortsetter jobbingen utover kvelden, sier Knudsen.

Publisert

busskapring.jpg