Slik lurte han unna620.000 i barnebidrag

En far er dømt for ikke å ha betalt barnebidrag på 620.221 kroner over ti år. Retten mener han sa opp jobben for å unngå månedlig bidragstrekk.

DØMT: Mannen betalte ikke barnebidrag. I Gulating lagmannsrett ble han dømt til fengsel.
  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Gulating lagmannsrett har dømt trebarnsfaren til fengsel i ett år, der halvparten må sones. Han må også betale en bot på 25.000 kroner.

— Min klient synes dommen er streng og delvis uriktig. Han har anket til Høyesterett, sier advokat Thor Arne Reitan.

- Dette er feil

Mannen ble separert i 2000 og senere skilt. Han skulle betale bidrag fra 2001, men gjorde det ikke. I 2002 sa han opp sin faste stilling i Nordsjøen.

Ifølge dommen fra lagmannsretten gjorde han dette for å unngå at det ble trukket bidrag fra lønnen hans. Han startet for seg selv, ifølge dommen.

— Min klient mener dette er feil. Han sluttet fordi han ikke klarte helikopterturene og begynte i et annet firma på land. Her var han ansatt, men sluttet senere da de ønsket at han skulle arbeide i Nordsjøen, sier forsvarer Reitan.

— Dette er en viktig dom som slår fast lojalitetsplikten som den bidragspliktige har. Man kan ikke slutte i arbeid og starte for seg selv for å unngå barnebidrag, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Rapporterte ikke lønn

Også i tingretten ble mannen funnet skyldig for ikke å ha betalt bidrag fra 2001 til 2011. Her ble han også dømt for at han ikke leverte inn næringsoppgave fra 2007-2010.

I denne perioden drev han et enkeltpersonforetak og tjente rundt halvannen million kroner. Moms på 243.000 kroner ble heller ikke betalt, ifølge dommen.

— Da han sluttet i fast jobb, ble det ikke mulig å trekke bidraget fra lønnen hans. Som selvstendig næringsdrivende innrapporterte han ikke inntektene han hadde. Fra 2007 til 2011 var det rundt halvannen million kroner. Følgelig ble det heller ikke trukket bidrag, sier Hallvard Gardshol Bjørndal.

- Alt via lønnstrekk

I 2005 og 2006 ble mannen syk, men hadde ikke krav på sykepenger fordi det ikke var rapportert inntekt på ham.

I dommen heter det at det ikke fremkom opplysninger som viser at barnebidraget ble betalt frivillig. Samtlige bidragsinnbetalinger er gjort som lønnstrekk eller gjennom motregninger i skatteutbetalinger i de periodene han hadde lønnsinntekt.

«Konsekvent uvilje mot bidrag»

En ansatt fra Nav vitnet i retten og forklarte at de hadde gjort mange forsøk på å få mannen til å betale, men uten at de lyktes.

Hans opptreden viser «en konsekvent uvilje mot å betale bidrag». Hans tidligere ektefelle vitnet i retten. Hun forklarte at barna hadde lidd under meget stram økonomi som følge av farens manglende betalinger.

— Det offentlige forskutterer bidragspenger når de ikke betales, men bare inntil en viss grense, sier Hallvard Gardshol Bjørndal.

Ifølge dommen opplyste mannen i retten at han i dag mottar arbeidsavklaringspenger på 8500 kroner i måneden.

Publisert
BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var

  2. Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss

  3. Denne broen stopper flomsikring av bygden

  4. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  5. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned

  6. – Haugesund tar seg videre til fjerde runde i cupen