Berget livet i kjærlighetsgrottene

Bortgjemte steder på Utøya brukes vanligvis til kjærlighet og svermeri mellom unge sosialdemokrater. Sist fredag reddet de samme stedene mange liv.

TILFLUKTSSTED: Ungdommene gjemte seg i grotter som er umulige å komme til fra land. - Gjerningsmannen hadde ikke klart å skyte inn i grottene med mindre han sto ute i sjøen, sier Jette Christensen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

De eldste og mest erfarne sommerleirdeltakerne, som var mer lokalkjente på øyen, visste hvor de skulle løpe da Breivik startet sitt ufattelige drapstokt.

— Det jeg er blitt fortalt fra de oversende, er at det var de som er godt kjent på Utøya som har klart seg, sier stortingspolitiker Jette Christensen (Ap).

Hun har vært en del av Arbeiderpartiets kriseteam i Bergen, og har hatt kontinuerlig kontakt med de overlevende AUF-erne fra Hordaland etter at tragedien rammet for en uke siden.

Christensen har selv mange sommerleirer bak seg, og er godt kjent på Utøya.

— Folk som har vært der flere ganger vet hvilke toaletter man kan låse. Jeg blir også fortalt at man visste i hvilke bygg det fantes madrasser, slik at de kunne barrikadere seg inne. De visste instinktivt hvor de skulle løpe, og tok med seg de yngre medlemmene eller andre som tilfeldigvis sto i nærheten, forteller hun.

Svømte langs land

23 år gamle Kjetil Vevle (bildet) var blant ungdommene som gjemte seg i hulene ved vannet. Mens mange andre begynte å svømme mot land, svømte han langs øyen til et klippeområde som bare er tilgjengelig fra vannet.

Les også

[No available link text]

— Sammen med tre andre ble jeg stående i en slags grotte, delvis under vann. Der følte vi oss ganske trygge, for vi visste at han ville måtte svømme for å nå oss der.

De andre i grotten var yngre enn Vevle, han anslår at den yngste gutten var rundt 15 år.

— Han frøs og skalv, og var livredd. Jeg var selvfølgelig redd selv også. Men når du er eldst, må du prøve å være tøffere, for å berolige de andre, sier han.

Båt måtte snu

Ida Spjelkavik (25) fra Trondheim er en annen som reddet livet ved å søke tilflukt i grottene. Hun og flere andre hoppet utfor et fem meter høyt stup. De fant en liten grotte og prøvde å få plass til så mange som mulig.

— Vi så folk i vannet. Noen var i live, andre hadde druknet. Det virket som om skytingen varte i en evighet, sier hun til Adresseavisen.

Svømmeturen inn til land er fire-fem kilometer fra vestsiden av Utøya, i motsetning til 600-700 meter på østsiden. Spjelkavik sier at hun klarte å få flere til å la være å svømme utover.

— Den første båten som kom til oss ble beskutt. Da trodde jeg at ingen noen gang ville komme tilbake. Men det gjorde de. Folkene fra lokalmiljøet og Utvika Camping er helter, alle sammen.

Et trygt gjemmested

Torill Hansen var en av gjestene på Utvika Camping som satte ut i båt for å hjelpe ungdommene som lå og svømte på fjorden. Med sine lokalkunnskaper visste hun at mange overlevende kunne stå i skjul i grottepartiene på øyen.

— Jeg er nærmest oppvokst her på fjorden, og har ofte badet rundt grottene. Da vi kjørte rundt øyen så jeg flere titalls ungdommer som sto og gjemte seg, og jeg fikk et kort glimt av gjerningsmannen som sto oppe på berget og skjøt nedover, forteller Hansen.

Et lite barn på rundt ti år gjemte seg sammen med de eldre ungdommene. Drapsmannens kuler nådde imidlertid ikke frem til de tiltenkte målene. Hansen forteller om mye blod og tårer.

— Ingen var skadet i grottene. Det var et trygt sted å gjemme seg, sier hun.

Det verste inntrykket hun sitter igjen med etter sist fredags traumatiske opplevelser, er liket til en ung gutt som fløt rundt i sjøen. Det bildet har brent seg fast i netthinnen

— Han hadde nok ramlet ned fra berget. Vi kom tilbake for å hente folk flere ganger, mens liket bare lå der og fløt. Det var et grusomt syn, sier Hansen.

Flyktet til «kjærlighetsstien»

Stillheten har senket seg over Tyrifjorden. Vannet blinker som krystall. På vestsiden av Utøya ligger klippene, opptil 15 meter høye.

Les også

[No available link text]

Les også

[No available link text]

— Grottene ligger utilgjengelig til. Det er enklest å svømme til dem. Gjerningsmannen hadde ikke klart å skyte inn i grottene med mindre han sto ute i sjøen, sier Jette Christensen.

Også på den såkalte kjærlighetsstien var det mange som fant et relativt trygt oppholdssted frem til politiet fikk pågrepet Breivik.

— Begge disse plassene er bortgjemte steder hvor du går hvis du vil være i fred. Det er steder som vanligvis er brukt for svermeri og kjærlighet, og som nå ble brukt til å redde liv.

GJEMTE SEG: Kjetil Vevle (23).
Publisert: