- Du bør sikre deg mot strømbrudd

Hvis strømmen går i Bergen, kan du bli plassert i en gymsal. Du vil garantert ikke få hjelp til å varme opp boligen.

  • Jon Tufto
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Heller ikke i andre norske storbyer kan du regne med hjelp til stort annet enn evakuering og innlosjering.

Onsdag gikk strømmen i flere timer i store deler av Bergen Vest. I en krisesituasjon kan strømmen forsvinne i dagevis, med enorme boligskader som resultat. Strømbrudd er nemlig ingen spøk, om du mangler ildsted. Frosne vannrør alene kan koste deg hundretusener av kroner.

Anbefaler gassovn

— Det er klart at ut fra et generelt føre var-prinsipp, bør man sørge for at man ikke er så sårbar, sier sjefsingeniør Terje Olav Austerheim i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Han viser til at det finnes mobile gassovner som kan hindre skader, og samtidig sørge for at huset ditt forblir beboelig i en krisesituasjon.

— Hvis man er bekymret, er det mulig å gå til anskaffelse av noe slikt. Folk bør i hvert fall tenke på å skaffe seg alternativ oppvarming, sier Austerheim.

Mobile gassovner selges blant annet i butikker for hytteutstyr, og koster fra rundt 1000 kroner og oppover. Typisk yter de rundt 4000 watt.

Jernvarebutikken Wallendahl i Bergen har allerede merket ekstra pågang etter onsdagens strømbrudd. Butikken er helt utsolgt for gassovner, etter det bt.no får opplyst.

Gymsaler

Hvis en krise skulle sette strømnettet i Bergen ut av spill i lang tid, har kommunen beredskapsplanen klar for å avhjelpe konsekvensene.

— Vi har avtaler med hoteller, og kan også ta i bruk mange gymsaler og store anlegg. Dessuten finnes det blant annet beredskapssykehjem, sier beredskapsdirektør Morten Meibom i Bergen kommune.

Planene tar først og fremst sikte på å berge liv og helse, så ditt eget hus må du sikre selv. Ingen vil få hjelp til å varme opp egen bolig i en krisesituasjon, bekrefter Meibom.

Han synes oppfordringen til DSB er fornuftig.

— Jeg tenker slik selv, som privatperson. Det er klokt å være forberedt, sier beredskapsdirektøren.

Les også

Strømbrudd i Bergen Vest

Les også

- Et forferdelig syn

Les også

Det verst tenkelige

Hvordan bør folk sikre seg mot strømbrudd? Si din mening i feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Strømbrudd i Bergen Vest

  2. - Et forferdelig syn

  3. Hvorfor står gatelysene på?

BT anbefaler

Palasset har vært på topp­listen to år på rad. Se byens 50 dyreste boliger.

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN