Brukt, billig eller merkeklær?

Janne synes vi lever i et absurd forbrukersamfunn og kjøper helst brukte klær. Agnethe foretrekker å handle dyrere plagg til barna.

Publisert Publisert

På skattejakt: På vei hjem fra barnehagen med minstemann på tre år stikker Janne Kristiansen ofte innom Barneboden på Minde for å lete etter brukte skatter. – Det er flotte merker og kjempekvalitet til en utrolig pris, sier trebarnsmoren. Foto: Tor H vik

Personlig butikk: For å finne kvalitetsplagg som holder velger Agnethe Rasmussen å spandere litt ekstra penger i den lille klesbutikken Friends på Nesttun. Foto: EIRIK BJØRKLUND

  • Nadina Bouhlou
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Når Janne Kristiansen fra Minde kjøper brukte klær til sine barn, er det ikke for pengenes skyld.

- Jeg er veldig opptatt av gjenbruk. Spesielt når det gjelder barneklær fordi barna vokser så fort. God økonomi og god økologi går gjerne hånd i hånd. Vi bruker generelt mye bomullsklær, og det er ikke alle som vet at det er veldig ressurskrevende å produsere bomull. Billige bomullsklær er sånn sett miljøfiendtlige. Ved å arve og handle brukt, får vi gjort bedre nytte av klærne, sier Janne Kristiansen.

Hun ble lei av å bruke og kaste klær og synes brukte klær fungerer like bra.

- Jeg fikk en aha-opplevelse første gang jeg gikk inn i klesbutikken Barneboden og fant en jakke til 20 kroner. Dette må jeg gjøre mer av, tenkte jeg. Det er nydelig liten butikk på Minde som selger utrolig fine brukte barneklær, sier Kristiansen.

Arver hverandre

Hun har tre sønner på 3, 7 og 10 år. De arver av hverandre og av slekt og venner, er opptatt av gjenbruk, men handler også noen ting nytt.

Hun synes barna vokser så raskt at de nesten ikke får brukt klærne sine. Derfor havner ofte nesten helt nye plagg i bruktbutikkene. Kristiansen er opptatt av at det finnes flere måter å handle på enn i de klassiske kjedebutikkene og synes flere burde tenke seg om før de kaster fine ting andre kan ha nytte av.

- Selvfølgelig handler jeg på Hennes & Mauritz, men jeg kjøper også ting på nett, og jeg selger eller gir bort det jeg ikke lenger bruker selv. Det er bedre at noen andre bruker det enn at det ligger ubrukt hos meg.

Kristiansen har organisert seg med merkede kasser med alder og årstid sånn at det skal være lett å finne frem de klærne som trengs når alder eller vær krever det.

Ikke merkepress

- Folk må gjerne kjøpe dyre klær, men jeg tenker at vi skal være bevisst de verdiene og handlemønstrene vi overfører til barna våre. De skal vite at det er hensyn vi må ta, og at ikke alt må være nytt for å være bra. Jeg kjøper også gjerne brukt til meg selv. Vi lever i et absurd forbrukssamfunn, og jeg tar gjenbruk dønn seriøst, sier Kristiansen.

- Er det mye merkepress der dere bor?

- Nei, i vårt område av byen er det lite press. Levestandarden i vår bydel er varierende, og en del har nok dårlig råd. Dette bidrar trolig totalt sett til å redusere kjøpepresset. Vi er glade for å slippe kjøpepress. Det hadde vært ubehagelig dersom guttene våre måtte ha sykler til 10.000 kroner.

Gjenglemte klær

Trebarnsmoren understreker at hun ikke er flau for å kjøpe brukt og at hun heller ikke gjør det fordi hun må det.

- Vi har en god økonomi, så det er ikke for å spare penger, men fordi det er lurt. Det finnes andre og kjekkere ting å bruke pengene sine på, sier Kristiansen.

Til andre som har lyst å bli bedre på gjenbruk har Kristiansen følgende tips:

- I august leverer alle skoler og barnehager gjenglemte klær til Fretex. Da er det virkelig muligheter for å gjøre gode kupp til en forsvinnende liten pris.

Foretrekker dyrt

Agnethe Rasmussen synes ikke hun er det beste eksempelet på en mor som kun shopper eksklusivt til sine barna. Trebarnsmoren handler i ulike butikker, men særlig godt liker hun Friends på Nesttun, en butikk som satser på merkeklær for barn. Her finner hun alltid barneklær som har noe spesielt ved seg.

- Jeg kan ikke forsvare et veldig dyrt kjøp til en gutt eller jente på kun ett år, sier Rasmussen.

Investering

Barna vokser raskt når de er små, og klærne kan ikke brukes lenge. Ganske fort trenger de plagg som er slitesterke og varer en stund. Det er dessuten en fordel om plagg kan arves, synes Rasmussen.

- Når jeg for eksempel skal kjøpe en utedress, synes jeg det er greit å bruke litt ekstra penger. Det er en investering og det er viktig at den er av god kvalitet, sier moren til to gutter på henholdsvis tre år og åtte måneder og en datter på syv.

- På shopping tenker jeg også på at klær skal kunne brukes av flere. De arver av hverandre, understreker trebarnsmoren fra Nesttun.

Hun får dårlig samvittighet av å kjøpe noe som bare kan brukes én gang.

- Klær de bruker i barnehagen er én ting, de slites raskt og mange basisplagg kan man finne i kjedebutikkene. Jeg handler der og. Men jeg liker å finne litt finere ting til spesielle anledninger. Det handler ikke om merker, men om hva jeg liker.

Kvalitetsplagg til jul

I stedet for at barna ønsker seg leker og mange småting til bursdager og jul, sørger moren for at de også ønsker seg noen kvalitetsplagg.

- Jeg er så freidig at jeg gjerne ønsker meg en skikkelig dress til jul av besteforeldrene. Med tre barn er det mange ting du skulle ønske du kunne kjøpe, men det kan du jo ikke alltid, sier Rasmussen.

Hun har flere venninner som også er opptatt av å finne klær med det lille ekstra til sine barn.

-Jeg liker jo at jeg er fornøyd selv og at det på en måte er min stil. Jeg er litt ordentlig og nøye på sånne ting.

- Føler du at barna representerer deg?

- Ja, litt, men det er ikke sånn at noe er galt å gå med. Alle har forskjellig smak og jeg vil vel at barna mine skal gå i klær som jeg liker stilmessig.

Personlig service

Rasmussen synes det er mye lettere å finne fine ting til datteren enn til sønnene.

- Det er så mye fint til jenter, og mye vanskeligere å finne noe spesielt til en gutt. Det er derfor jeg liker så godt å handle på Friends. Det var egentlig tilfeldig at jeg kom over den butikken, men det er annerledes å handle i en liten butikk med personlig service enn i de store, vanlige butikkene.

Nå har datteren på syv begynt å mene noe om klærne hun går med, og hun ønsker seg gjerne spesielle plagg, men merkepress har moren ikke vært plaget av.

-Jeg synes ikke det er så mye av det og jeg bryr meg ikke om det. Jeg er mest opptatt av kvalitet, at stoffene skal være gode, at plaggene skal holde og at det er fine ting. Noen dager er jeg fornøyd med noe billig, mens andre ganger handler jeg dyrt.

BT gjør oppmerksom på at Janne Kristiansen er samboer med en journalist i vår avis.

Kjøpe brukt, billig eller merkeklær til barn? Skriv din mening i kommentarfeltet under!

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Fire personer innlagt på Haukeland

  2. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  3. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  4. – Gamle Bergen er i ferd med å bli en kulturkatastrofe

  5. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  6. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.