Det er Frps gruppeleder i bystyret, Tor Woldseth, som kommer med innspill til programmet som Bergen Frp skal utforme.

Varaordføreren i Bergen mener kommunen bør bli en egen fylkeskommune, på lik linje med måten Oslo har organisert seg.

Taper penger

Alle fylkesoppgavene som er relatert til Bergen, som for eksempel videregående skoler og samferdselspolitikken, bør overføres til kommunen.

— Bergen taper både på den ene og den andre måten i dag. Økonomisk taper vi mye, og vi er store nok til å ta oss av disse oppgavene selv, mener Woldseth.

— Hvordan taper Bergen?

— Sammenlignet med Oslo, og måten de organiserer sin fylkeskommune med drift av skolene på, er det masse vi kan spare på at vi selv tar over disse oppgavene.

Han mener lite ligger til rette for at dagens ordning med fylkeskommuner kommer til å bli fjernet. Regjeringen, mener han, er mer fokusert på kommunesammenslåing og at kommuner kan overta noen oppgaver fra fylket. Da er det like greit å organisere Bergen som et fylke, sier Woldseth, og peker på at kommunen har vært et eget fylke før.

Varaordføreren ønsker imidlertid ikke at Bergen skal slå seg sammen med andre kommuner.

Flere fylker

Resten av fylket mener han må organisere seg i sin egen fylkeskommune, etter at Bergen har trukket seg ut.

- Får man mindre administrasjon av det?

— Kapasiteten og størrelsen på administrasjonen til det gamle fylket må tilpasses det som er igjen av oppgaver.

- Hvor mye må Bergen øke administrasjonen sin for å takle de nye oppgavene?

— Antagelig ikke veldig mye. Vi har allerede mange av funksjonene på plass. Vi overtok i sin tid samferdsel for en periode, og det gikk knirkefritt. Den andre store biten er skolene, og det er ikke noe problem å knytte kommunens organisasjon til å drifte de videregående skolene.

- Da ender dere opp med to fylker, istedenfor ett, eller null, som dere egentlig vil ha?

— Frem til fylkene blir avviklet noe, noe som tar lengre tid enn hva vi trodde, er dette det beste å gjøre. Så avvikler vi gjerne ordningen med fylkeskommuner når det lar seg gjøre.

Pinlig forslag

Stian Skår Ludvigsen som leder Bergen Venstre mener Bergen bør være motoren i en samlet vestlandsregion, og ikke melde seg ut.

— Frps forslag om å melde segut er pinlig sneversynt, og ikke passende for en engasjert og fremoverlent bysom Bergen.

Han viser til at Stortinget har vedtatt at det skal være regioner i Norge.

— Tor Woldseth har jo rett i at vi her vest får bestemme forlite slik det er i dag. Men løsningen på det er å få på plass større, sterkereregioner, heller enn å dele oss opp. Da kan vi flytte makt fra statsapparatet iOslo og ut til regionene.

Hva synes du? Si din mening her.