- Jeg er ikke overrasket over at saken ble henlagt

Statsadvokatene i Hordaland tar ikke ut tiltale mot Trude Drevland.

Publisert Publisert

GRATULASJONER: Folk strømmet til for å gratulere Trude Drevland da hun signerte bøker på kjøpesenteret Lagunen. Foto: Tor Høvik

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve bekreftet fredag at de ikke vil ta ut tiltale mot Trude Drevland.

Saken henlegges på bevisets stilling, opplyser Greve.

– En henleggelse etter bevisets stilling vil både omfatte saker hvor tvilen er markant og hvor tvilen er liten. Etter en konkret helhetsvurdering har en kommet til at det foreligger slik tvil i denne saken at den er henlagt, het det i en pressemelding fra statsadvokatens kontor.

Drevland: Ikke overrasket

BT møtte Drevland på Lagunen fredag ettermiddag, der hun signerte sin nye bok «Litt privat».

– Nå skriver jeg i bøker og snakker med folk. Og det er det beste jeg vet, sa hun.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg vet ikke helt hva jeg føler nå. Jeg kommer nok til å føle lettelse etter hvert, men det er mye å legge bak seg nå, sa Drevland.

– Hva tenker du om politiets og statsadvokatens arbeid med denne saken, og tiden det har tatt for å få en avklaring?

– De har gjort jobben sin. Jeg er ikke overrasket over at det ble henleggelse.

– Har du noen tanker rundt det å kreve erstatning?

– Jeg er ikke en person som tenker slike tanker på en dag som denne, og legger til at hun vil bruke tiden fremover til å legge saken bak seg.

SIGNERTE BØKER: Trude Drevland signerte bøker da hun fikk den endelige bekreftelsen på at saken mot henne er henlagt. Foto: Tor Høvik

– Et langvarig mareritt

Tidligere fredag fortalte advokat John Christian Elden at prosessen mot Drevland har vært som et mareritt for henne.

– Det viktigste for henne i dag er at hun nå kan våkne fra et langvarig mareritt som har fått store konsekvenser for henne. Nå må hun bare få puste igjen, skriver Elden.

STARTEN: Cruiseskipet "Viking Star" ble døpt i Bergen 17. mai 2015. Det ble starten på en lang etterforskning. Foto: Vegar Valde

Også saken mot havnedirektør Inge Tangerås er henlagt. Han var siktet for simpel korrupsjon. De to har vært under etterforskning i halvannet år. Statsadvokatene erkjenner at saksbehandlingstiden har vært lengre enn ønskelig.

– Jeg har forståelse for at saken har vært en belastning for de involverte, men det var dessverre ikke til å unngå i en sak av dette omfang, skriver Greve videre.

– Var du i tvil om avgjørelsen?

− Jeg har lest og jobbet mye med saken, og da kom jeg til denne konklusjonen, sier Greve til BT.

Hun ønsker ikke å gå inn på enkelthetene i saken, men gjentar budskapet i pressemeldingen: At det er en kompleks helhetsvurdering som ligger bak avgjørelsen om å henlegge.

Les også

Trude Drevland i ny bok: Min verste livskrise

Siktelsene mot de to har omfattet en rekke forhold:

  • En reise for Drevland og Tangerås med rederens privatfly til Venezia
  • Drevlands lobbyarbeid for å få Viking Star inn i Norsk internasjonalt skipsregister
  • Et tilbud om gratiscruise i Middelhavet for Drevland med følge, som hun først takket ja til før hun avbestilte.
  • Minicruiset for blant andre Drevland og Tangerås fra Bergen til Oslo dagen etter dåpen.

Politiet ville tiltale

I sommer leverte politiet i Hordaland sin innstilling til Statsadvokatene. Politiet mente det var grunnlag for å ta ut tiltale mot Drevland og Tangerås.

Det er altså den høyere påtalemyndighet uenig i, og viser blant annet til at de må være overbevist om at mistenkte har gjort det den er anklaget for før de kan ta ut tiltale.

– Påtalemyndigheten må ta utgangspunkt i det samme beviskravet som domstolene legger til grunn. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode. Dette beviskravet er strengt, skriver statsadvokaten.

HENLAGT: Trude Drevland under den omstridte skipsdåpen i Vågen 17. mai 2015. Til venstre skipsreder Torstein Hagen. Nå er saken henlagt mot begge to. Foto: Vegar Valde

Greve slår videre fast at politiet har gjennomført en omfattende etterforskning som har krevd mye ressurser.

– Korrupsjon berører vitale samfunnsinteresser og står naturlig nok sentralt i dagens samfunnsdebatt. Det har vært helt nødvendig å etterforske bredt. Politiet har gjort en grundig jobb, sier Greve.

– Nå må hun få puste igjen

Trude Drevlands advokat er av en annen oppfatning.

Elden er sterkt kritisk til politiets håndtering av saken.

– Prosessen har tatt lang tid, og rarest var da politiet før sommeren valgte å gå ut med sin innstilling. Det er normalt uhørt i en sak som skal avgjøres av statsadvokaten, skriver han i en SMS til BT.

Han har ikke diskutert med Drevland om den lange prosessen vil få konsekvenser.

– Vi har ikke snakket om noen erstatningsspørsmål ennå, og det er ikke det hun er mest opptatt av nå.

Forsvarer tidsbruken

Overfor BT forsvarer Greve at påtalemyndigheten har gått langt over kravet om at saker skal avgjøres av statsadvokaten innen 30 dager.

Hordaland statsadvokatembeter fikk saken på sitt bord for ganske nøyaktig et halvt år siden.

– Dette er den typen sak som nødvendigvis må ta lenger tid. Det har rett og slett vært veldig mange temaer vi har måttet vurdere, alt fra gudmor-rollen og spørsmål rundt registreringen, til spekulasjoner om utilbørlig påvirkning av politiske prosesser, sier Greve.

Blant annet trekker hun frem at det i cruise-saken har vært avhørt rundt 70 vitner, noen av dem flere ganger, og at det også er gjort relativt betydelige beslag.

Politiet mente at det ikke var grunnlag for å ta ut tiltale mot skipsreder Torstein Hagen, en anbefaling Statsadvokatene i Hordaland har tatt til følge.

Politiet: Ingen prestisje i saken

Dermed blir sakene henlagt for samtlige tre.

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Vest politidistrikt sier dette til BT om at statsadvokaten ikke er enig med politiet i tiltalespørsmålet:

– Det er nå sånn ordningen er innenfor straffesakssystemet, at vi sender innstilling og så er det statsadvokaten som avgjør i så alvorlige saker. Det er ikke noe spesielt med dette. Vi tar avgjørelsen til etterretning.

– Kan dette oppfattes som et prestisjenederlag for politiet?

– Vi har ikke noen prestisje i denne saken, og vi tar som sagt avgjørelsen til etterretning.

Rederadvokat: Lettet og glad

Advokat for skipsreder Torstein Hagen, Bjørn Stordrange, sier til BT at Hagen ble lettet og glad da han litt tidligere i formiddag fikk informasjon om henleggelsen.

– Henleggelsen kommer overhodet ikke som noen overraskelse. Han har hele tiden fastholdt at han ikke har gjort noe galt. Det fikk han ytterligere bekreftet gjennom politietterforskningen, og nå altså gjennom statsadvokatens avgjørelse, sier Stordrange.

Publisert