Stenger vei av frykt for ras

Det varslede styrtregnet natt til søndag gjør at vegvesenet stenger veien mellom Askvoll og Førde.

Publisert Publisert

BERYKTET: Fylkesvei 609 er beryktet for sine mange ras. Lørdag kveld blir den stengt på grunn av store nedbørsmengder. Foto: Paul S. Amundsen (ARKIV)

Fylkesvei 609 blir stengt ved Heilevang klokken 22 lørdag kveld, opplyser Vegtrafikksentralen. Strekningen mellom Askvoll og Førde er kjent for å være svært rasfarlig.

– Livsfarlig

– Veien er livsfarlig. Når venner eller slektninger kjører her, holder vi alltid løpende telefonkontakt med dem. Vi vet at det kan skje noe når som helst, sa varaordfører i Askvoll, Gunnar Osland, til BT tidligere i høst.

En opptelling Firda publiserte for noen år siden viste at det i gjennomsnitt gikk et ras hver 14. dag på strekningen mellom Heilevang og Hundsåna.

Det er varslet store nedbørsmengder fra lørdag kveld og utover natten. I enkelte områder er det ventet nærmere 100 millimeter nedbør i løpet av ett døgn.

VIL HA TUNNEL: Varaordfører i Askvoll, Gunnar Osland, mener løsningen er å bygge en to kilometer lang tunnel. Foto: Paul S. Amundsen (ARKIV)

Fylkesvei 609 er den korteste veien mellom Askvoll og Førde. Lokalbefolkningen har lenge ønsket seg tunnel på det mest rasfarlige strekket.

I beredskap

Ifølge Vegtrafikksentralen har det ikke gått noe ras på strekningen hittil i dag, men veien blir likevel stengt på grunn av de varslede nedbørsmengdene.

– Det er meldt et voldsomt vær, og vi tar derfor våre forholdsregler og stenger veien på grunn av faren for ras. Det er best å være føre var. Det vil være folk i beredskap i området, sier vaktoperatør Kjetil Løvås.

Veien blir stengt på ubestemt tid, opplyser han.

Publisert