Slik skal politiet hjelpe ofrene

De arbeider i politiet, men jakter ikke på de kriminelle. Janne-Grethe Stigedal og Sonja Auestad vil møte ofrene.

HJELPER OFRE: Janne-Grethe Stigedal (t.v.) og Sonja Auestad har lyse kontorer på politihuset i Bergen med vakker utsikt til Domkirken og Fjellsiden. Herfra skal de hjelpe kriminalitetsofre.
  • Per Lindberg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Fredag ble Støttesenter for kriminalitetsutsatte i Vest politidistrikt formelt åpnet. Politimester Kåre Songstad holdt tale og spanderte kake.

Fra ID-tyveri til vold

Janne-Grethe Stigedal og Sonja Auestad er de to eneste som arbeider ved senteret. Deres oppgave er å støtte offeret. Auestad har arbeidet med saksfeltet tidligere ved Kontor for voldsoffererstatning.

– Vi hadde ganske mange «slått ned på byen»-saker. Den siste tiden har vi fått flere saker der voldtekt, overgrep, vold i nære relasjoner og identitetstyveri har vært tema, sier Sonja Auestad.

– Hvilke behov har ofrene for kriminalitet?

– Ingen saker er like, og folk er forskjellige. Noen har ikke behov for hjelp, andre klarer ikke ringe Nav eller forsikringsselskapet fordi de er så traumatiserte. Da kan vi hjelpe med det, svarer Auestad.

Tror flere tar kontakt

Hun forteller at det i hovedsak er nordmenn som ber om hjelp, men at de også bistår både østeuropeere og mennesker fra ulike afrikanske land. De som ber om hjelp kommer fra de fleste samfunnslag.

Janne-Grethe Stigedal understreker at de skal komme tidlig inn i prosessen.

– Vi kontaktes av mennesker som spør om de skal anmelde en sak, de lurer på hva saksgangen og konsekvensene blir. Hvis det er ønskelig, setter vi dem i kontakt med en bistandsadvokat, og det offentlige dekker kostnadene. Man har rett til tre timer gratis hjelp fra bistandsadvokaten.

Hun sier at de foreløpig har god kapasitet til å hjelpe fornærmede, men regner med at arbeidspresset blir større når senteret blir mer kjent. Tanken er å ansette en person til.

Skal være fleksible

– Vi er åpne mandag til fredag fra 08.00 til 16.00. Vi skal hjelpe mennesker i hele Vest politidistrikt, det betyr også dem som bor i Sogn og Fjordane, sier Stigedal.

Ikke alle liker tanken på å oppsøke politiet, men både Stigedal og Auestad understreker at de er fleksible. Derfor kan man møtes på en kafé eller et bibliotek, hvis fornærmede ønsker det.

HJELP: Janne-Grethe Stigedal (t.v.) og Sonja Auestad hjelper ofre for kriminalitet.

«Hemmelig tjeneste»

En person fra Bergen kommune ba om at støttesenteret ikke måtte bli en «hemmelig tjeneste».

– Folk som har behov for hjelp fra senteret må vite at hjelpetilbudet finnes. Hva vil dere gjøre for at de som trenger hjelp vet at den eksisterer, spurte han.

Politiet forsikret at de selv skal være flinke å markedsføre tiltaket overfor de involverte i sakene de etterforsker.

På åpningen var representanter fra Livskrisehjelpen, voldtektsmottaket, Senter mot incest og seksuelle overgrep i Hordaland møtt opp, i tillegg til flere andre.

I SENTRUM: Støttesenteret har kontor på politihuset i Bergen.

– Politiet mer komplett

Politiinspektør Tore Salvesen er tett på senteret, ettersom han er seksjonsleder ved Felles enhet for etterretning og etterforskning.

– Tenk deg at du går nedover en lang gang med en rekke dører der det står mennesker som tilbyr hjelp til fornærmede. Støttesenteret skal lede de fornærmede til den rette døren. Vi skal altså vise ofrene hvor hjelpen finnes, sier Salvesen.

– Dette senteret gjør politiet mer komplett. Vi har manglet en slik tjeneste. Etterforskerne har tidvis gjort noe av jobben. Etterforskerne skal etterforske, rådgiverne ved senteret skal hjelpe fornærmede med det praktiske, legger han til.

Støttesenteret ligger i politihuset i Bergen sentrum, har e-post stottesenter.vest@politiet.no og telefon 800 40 008.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Endringene byrjar å virke

  2. Politijurister går til retten for å stanse lederansettelser i Vest politidistrikt

  3. Politimesteren: – Posisjonering og maktkamp har vært en del av kulturen vår lenge

  4. Derfor tjener enkelte ansatte nesten like mye som politimesteren

  1. Etterforskning
  2. Vest politidistrikt
  3. Vold
  4. ID-tyveri
  5. Bergen kommune
BT anbefaler

Naboene er luta lei. – Jeg ser folk komme bort her og så bare løpe igjen, fordi det stinker så fælt.

Mannskapet på turistbåten «Eric Bloodaxe» mener stanken av boss fra Mathallen gjør dem uvel og skremmer turister.

LES SAKEN