Besteforeldre var siktet da 16-åring ble fraktet til Bergen for å selge sex. Nå vil politiet henlegge saken.

Politiet finner ikke bevis for menneskehandel eller hallikvirksomhet.

Publisert Publisert

FANT JENTEN HER: Politiet aksjonerte mot to adresser. Politiet mente 16-åringen ble brukt til sexsalg her. Foto: Bård Bøe

I begynnelsen av februar pågrep politiet elleve rumenere, etter opplysninger om at en 16 år gammel jente var fraktet til Norge for sexsalg.

Fire av dem ble siktet i saken, deriblant jentens besteforeldre.

Nå skal saken legges bort, et halvt år etter at den ble rullet opp, melder NRK.

Mangler bevis

– Politiet vil anbefale statsadvokaten om å henlegge saken på bevisets stilling, sier politiinspektør Sylvia Myklebust. Hun er påtaleleder for organisert kriminalitet ved Vest politidistrikt.

Årsaken er at politiet, til tross for grundig etterforskning, ikke har funnet nok bevis for menneskehandel og hallikvirksomhet mot 16-åringen.

– Vi har blant annet brukt lang tid på å avlytte og oversette samtaler. I disse lå det ingen fellende bevis. Skal vi ta ut tiltale, må det være bevist utover enhver rimelig tvil, sier Myklebust.

Etter det BT får opplyst, har politiets etterforskning avdekket at 16-åringen ble giftet bort i Romania da hun var 14. Den delen av saken er oversendt rumensk politi.

Les også

Politiet mener jenten (16) ble holdt innesperret her i dagevis

Fikk kritikk

Da politiet ville fengsle de fire siktede i februar, fikk de ikke medhold i retten. Rolf Knudsen, en av de fire forsvarerne, omtalte dette som et «fullstendig nederlag for påtalemyndigheten».

Ingen av de fire forsvarerne var imponert over politiets arbeid. De mente at politiet hadde en dårlig sak.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen, som ledet etterforskningen, var uenig i denne kritikken.

– Når vi mistenker at en mindreårig blir utsatt for seksuelle overgrep, og vi mener å vite hvor hun er, så må vi prioritere å få vedkommende ut av en situasjon der hun blir utnyttet, sa han.

Den gang skulle politiet gå gjennom telefonsamtaler de hadde avlyttet.

Advokat Einar Råen har representert bestemoren til 16-åringen. Han har tidligere uttrykt sterk misnøye med politiets fremgangsmåter i saken.

Råen sier at han ikke kjenner til politiets anbefaling om å henlegge saken. Han ønsker ikke å gi en kommentar før han har blitt oversendt de nye dokumentene.

POLITIADVOKAT: Rudolf Christoffersen ledet etterforskningen. Foto: Ørjan Deisz

Les også

Avviser at politiet har for lite bevis i menneskehandel-saken

Vurderer erstatningskrav

Rolf Knudsen sier til BT at han bare har NRKs opplysninger om at det går mot en henleggelse, men at han vil diskutere med sin klient å reise et erstatningskrav – dersom saken blir henlagt. Han forsvarer 16-åringens bestefar.

– Både min klient og de andre skulle aldri vært fremstilt for varetektsfengsling. Både tingretten og lagmannsretten konkluderte med dette, slår han fast.

Kaj Wigum, som forsvarer 16-åringens niese, mener i likhet med Knudsen at det er naturlig å diskutere et oppreisningskrav.

– Vilkårene for erstatning er helt åpenbart til stede. Det er kritikkverdig at politiet går til pågripelse uten at det var grunnlag for det, sier han.

Den siste forsvareren, Mads Berven, sier til BT at han ikke ønsker å kommentere saken før de har fått henleggelsen.

LITE IMPONERT: De tre forsvarerne Kaj Wigum, Rolf Knudsen og Einar Råen sa i retten i februar at politiet aldri burde bedt om fengsling av deres klienter. Advokat Mads Berven er ikke med på bildet. Foto: Ørjan Deisz

Publisert