Slik lykkes de med tilvenningen

Allerede første dag i barnehagen lekte Eirik Litleré Henriksen (1) fint uten foreldrene sine. Tett kontakt i forkant gjør oppstarten lettere for mange barn.

Publisert Publisert

FORNØYD: Lille Eirik (1) leker fornøyd på sin tredje dag som barnehagegutt i Espira Helldalsåsen. Flere besøk i forkant og eldre søsken som går i barnehagen har gjort at overgangen er myk. Foto: Bård Bøe

  • Kristin Jansen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi har sikkert vært på besøk her tre-fire ganger i løpet av sommeren. Det var for at han skulle bli kjent med de ansatte og lokalene, sier pappa Kim Henriksen.

Han sitter på gulvet i barnehagen Espira Helldalsåsen. I rommet ved siden av leker sønnen Eirik. Selv om dørene er åpne har han ennå ikke oppdaget at foreldrene er like i nærheten.

Familien er i gang med den tredje dagen med tilvenning i barnehage. Så langt tyder alt på at ettåringen stortrives. Foreldrene velger å bruke ekstra tid på oppstarten, og har fulgt barnehagens oppfordring om å komme på besøk i forkant.

– Vi gir ham en mykere start. Det har gått veldig bra til nå, konstaterer Marte Litleré.

NY FAVORITT: Eirik Litleré Henriksen kryper bort til Tore Kyrkjebø, som jobber i småbarnsavdelingen. Foreldrene Marte Litleré og Kim Henriksen gleder seg over at gutten trives. Foto: Bård Bøe

Les også

Derfor velger de hjemmelivet

Velkomstplakater

Tre dager er standard tilvenningstid i de fleste barnehager. Men mange barn trenger mer tid på å bli trygge i et nytt miljø uten foreldre til stede.

I Espira Helldalsåsen har de tatt konsekvensen av dette og starter arbeidet allerede når barna får tildelt plass. Da inviteres nye foreldre til et eget møte, der de blant annet blir oppfordret til å ta barna med på besøk, både ute og inne.

– Trygge foreldre skaper trygge barn. Derfor er vi opptatt av å ha et godt samarbeid og gi mye informasjon om hvordan vi jobber helt fra starten av, sier pedagog Irmelin Hellevik.

Når barnehagestarten nærmer seg henger de ansatte opp velkomstplakater med store bilder av de nye barna. Bildene er synlige både fra utsiden og innsiden av barnehagen. På den måten får barna oppleve tilknytning til stedet før de begynner.

Hvert barn får også en plakat med bilder av foreldre, søsken og andre nære omsorgspersoner.

– Vi ser at dette skaper trygghet for barna, sier pedagog Susanne Håland.

I oppstarten tilpasses sovetidene rutinene til hvert enkelt barn. Det gjør at det blir mange måltider.

Les også

«Mamma, vi har jo aldri tid!»

Ønsker rausere permisjon

Barnehageforsker Anne Greve ved Høyskolen i Oslo og Akershus er enig i at kunnskap om det som venter ofte gjør tilvenningstiden mye lettere.

– For de yngste er barnehagestart en veldig stor overgang. Samtidig er det en utfordring at de ikke kan ta inn informasjon om de nye omgivelsene sine på samme måten som voksne kan, sier Greve.

Hun oppfordrer foreldre til å bruke av ferie og permisjonstid for å gjøre seg kjent med barnehagen før oppstart.

– Barna trenger å gjøre seg kjent med lukter, lyder og alt annet som kan gjøre dem trygge. Dette gjelder både inne- og uteområder, sier hun.

Forskeren refererer til en dansk undersøkelse der en barselgruppe fikk ha treffene sine i barnas fremtidige barnehage. Resultatet var at overgangen til barnehagestart gikk svært bra.

– Mange ganger kan barnehagestart faktisk være verst for foreldrene. Men det varierer selvsagt. Jeg tror det er viktig å tenke at barnehagen er en unik mulighet for barnet til å få nye venner og nye omsorgspersoner, sier Greve.

STOLT: Styrer Siv Laila Mjanger er stolt og glad over Espira Helldalsåsen, som er nominert til Årets barnehage. Foto: Bård Bøe

Årets barnehage?

Foreldre har i dag krav på tre dager fri i forbindelse med tilvenning i barnehage. Greve mener det er synd å lage slike standarder og etterlyser mer raushet.

– Noen klarer seg med disse dagene, men mange trenger mer tid. Jeg skulle ønske både arbeidsgiverne og samfunnet generelt kunne vært rausere i denne viktige overgangen, sier hun.

Målrettet arbeid med å skape trygghet for barna har gjort at Espira Helldalsåsen får svært gode skussmål. I den årlige foreldreundersøkelsen scorer barnehagen 5,69 poeng av seks mulige.

I tillegg kan styrer Siv Laila Mjanger notere seg et korttids sykefravær blant de ansatte nede på 1,5 prosent.

Dette har bidratt til at barnehagen er nominert til prisen Årets barnehage i regi av Private Barnehagers Landsforbund (PBL).

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Nå kommer den digitale barnehagen

  2. Kommunen anmelder barnehage som unnlot å varsle om mishandling

  3. Foreldre skylder kommunen over 20 millioner

  1. Barnehage
  2. Sykefravær
  3. Foreldrepermisjon
  4. Barnehageopptak
  5. Barnehageforskning