Disse broene er stengt for publikum under sykkel-VM

Det finnes likevel én mulighet.

Publisert Publisert

FALLE I SJØEN: Det blir i utgangspunktet forbudt for publikum å stå på alle disse broene under rittet. Stor trengsel øker risikoen for at noen kan falle i sjøen, mener politiet. Fra v. Sotrabrua, Askøybrua og Rongesundsbroen. Foto: Tor Høvik, Vegar Valde og Rune Meyer Berentsen

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Om under to måneder går startskuddet for sykkel-VM 2017 i Bergen. Og med det ventes det store folkemengder både til sentrum og omegn.

Sportsdirektør Torjus Larsen i organisasjonskomiteen Bergen 2017, som skal arrangere sykkel-VM, forteller at de er svært opptatt av å sikre VM-løypen for både syklister og publikum.

Les også

Han fikk en vill idé og klarte å endre VM-løypen

Kan falle i sjøen

– Det er blant annet lagt opp til at politiet skal ha oppsyn på flere av broene som ligger i VM-løypen, som Rongesundsbroen, Sotrabrua, Puddefjordsbroen og Askøybrua. Her forventer vi at mange ønsker å stå, og blir trengselen for stor, er det fare for at noen kan tippe over kanten og falle i sjøen, sier Larsen.

Larsen sier at de også vil sette opp flere ekstra gjerder i løypen der gjerdene ikke blir oppgradert, som ved Rothaugen skole.

– På befaring avdekket vi at dette gjerdet var svakt. Dette er et område hvor man kan se rytt­erne passere i Nye Sandviksveien, og så se dem passere i Sjøgaten nedenfor. Hvis det da er mange som lener seg på gjerdet som står der nå, er det stor fare for at de faller ned, sier Larsen.

Les også

Lover internasjonal stjerne til sykkel-VM

SYKKEL-VM: Søndag 24. september avsluttes sykkel-VM 2017 med fellesstart for menn elite, 277 km. Foto: Bergen 2017

Ikke åpent for publikum

Ifølge politioverbetjent Kjetil Øyri, prosjektleder for politiinnsatsen under sykkel-VM, vil ingen av broene i VM-løypen være åpne tilrettelagte publikumssoner.

– Det blir i utgangspunktet forbudt for publikum å stå på alle disse broene under rittet. Det er av hensyn til sikkerheten for ryttere og publikum. Vi kan ikke risikere at publikum går ut i traseen og skaper uønskede hendelser. Det kan også lett oppstå trengsel og panikk med mange folk på broene, og da er faren for å falle i sjøen stor, sier Øyri.

Det er allerede bestemt at Sotrabrua og Askøybrua blir stengt for ordinær trafikk noen timer på rittdager under sykkel-VM. Sotrabrua vil også være stengt for gående, mens det på Askøybrua vil være mulig for fotgjengere å komme over.

Les også

Utfordrende kabal for øl- og matleverandører under sykkel-VM: – Vi kommer til å slåss om plassen

Kan gå til og fra jobb

– På Sotrabrua er det uansett ikke fortau og ikke egnet for gående. På Askøybrua er det fortau, og her vil det kun være mulig å gå over dersom man for eksempel skal til og fra jobb. Men det vil bli regulert av vakter og politi på stedet, sier Øyri, og legger til:

– Mange av småbroene er heller ikke laget for at det kan stå et stort antall mennesker der og derfor vil disse broene være stengt for publikum.

Øyri forteller imidlertid at noen av broene vil være åpne for publikumsinnslag. Er det organisasjoner eller lag som vil gjøre noe spesielt, kan de søke politiet om tillatelse til å stå der.

Les også

Danskebåten blir partybåt under sykkel-VM

BYGGEPLASS: Slik så VM-traseen ut forrige uke. Foto: Adrian B. Søgnen / Bergens Tidende

Kan stoppe løpet

– Jeg vet det er noen som har planer på Askøybrua, og har fått tillatelse til å stå der. Men i utgangspunktet skal broene kun brukes til rittet og til utrykningskjøretøy. Vi har plikt til å hjelpe folk, og om nødvendig må vi stoppe løpet dersom det trengs for at utrykningskjøretøyer skal komme frem.

Arrangøren av sykkel-VM henter 40 kilometer med gjerder som skal settes opp rundt løypen. Øyri ber folk stå der det er oppmerket for publikum, og at de retter seg etter sperringer som settes ut langs løypen.

– Har vi flaks med været, vil det bli et stort antall mennesker ved løypene og i sentrum. Dette er en fin mulighet til å få med seg et gedigent arrangement.

Publisert