Hetebølgen direkte

Ny varmerekord i Bergen.

VARMT: Ingrid Knappen Naustad (23) syns varmen er deilig. Da får hun sjansen til å gjøre ting hun ellers ikke gjør i Bergen - som å ligge på stranden. Foto: Paul Sigve Amundsen

 1. Leserne mener

Kom gjerne med tips og innspill - trykk på «send melding»-knappen. Har du bilder eller video du vil dele med oss: Send til 2211@bt.no.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Karoline Risnes
  DEL

  Tredje dag på rad med over 30 grader

  Klokken 13.40 viser temperaturmåleren på Florida 30,9 grader.

  – Temperaturen stiger ennå, og kan fort bli høyere. Det er rolige vindforhold ute nå, sier meteorolog Marianne Skolem Andersen ved Meteorologisk institutt.

  Værentusiast Robert Næss har gått gjennom oversikten for alle dager med temperaturmålinger på over 30 grader.

  – Dette er første gang, siden målingene begynte i 1905, at vi har tre dager på rad med over 30 grader i Bergen, forteller han.

  Ifølge Næss viser oversikten at det jevnlig har vært dager med over 30 grader, men at det kommer tre dager etter hverandre er spesielt.

  – Det er jo artig med rekorder, men så har vi jo klimaaspektet som gjør at man gjør seg noen tanker, sier han.

 • av Cathrine Krane Hansen
  DEL

  Tropenatt i Hordaland

  AUSTEVOLL: "Magisk soloppgang der naturen disker opp med sitt helt eget Instagramfilter" melder @tkaase på #btsommer grytidlig søndag morgen.
  AUSTEVOLL: "Magisk soloppgang der naturen disker opp med sitt helt eget Instagramfilter" melder @tkaase på #btsommer grytidlig søndag morgen.
  FOTO: @tkaase

  - Det ble ikke tropenatt i Bergen, selv om det kjentes slik ut. Laveste temperatur var 17,5 grader på Florida. Men Aksneset i Kvam hadde tropenatt med 22,8 som minimumstemperatur, sier vakthavende meteorolog Cecilie Villanger ved Storm Geo.

  På Kvamsøy ved Øystese var det også tropenatt, med 21,1 grader. I Sogn og Fjordane ble Myklebustfjellet (715 moh) Norges høyestliggende sted med tropenatt. Både her og Vangsnes i Vik var det over 21 grader natt til søndag. 

  Det vil bli en varm søndag over hele Vestlandet, med rundt 30 grader som høyeste temperatur i bergensområdet.

  - Det vil nok komme inn litt skyer utover ettermiddagen og kan hende noen regnbyger sent i kveld. Da blir det i så fall lett regn og muligens litt torden. 

  Mandagen blir også fin med oppholdsvær og litt skiftende skydekke.

  SOL OG SJØ: Bildet er tatt under Utkant-festivalen i Skjerjehamn i Sogn og Fjordane.
  SOL OG SJØ: Bildet er tatt under Utkant-festivalen i Skjerjehamn i Sogn og Fjordane.
  FOTO: Anette Siglen

  - Det blir ikke knall sol og rundt 25 grader som maksimumstemperatur. Det er litt mer behagelig, det er jo en del som ikke klarer å være ute når det er 30 grader og vindstille. 

  Tirsdagen begynner bra, men så kommer det inn nedbør fra sør-øst. Da vil større deler av Vestlandet også oppleve torden.

  - Det er bra med litt regn, da slipper vi også ekstrem skogbrannfare, sier Villanger.

 • av Lars Kvamme
  DEL

  Regn på vei

  Det er vanskelig å tro det, men til tross for at Vestlandet de siste dagene til forveksling har minnet om Mallorca, er vi altså fortsatt på Vestlandet. Vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt, Gitte Flesland, melder at allerede på søndag vil indre strøk kunne få noen ettermiddagsbyger.

  - Og så er det noe mer regn på vei. Sannsynligvis vil dette treffe Bergen på tirsdag, sier hun.

  Temperaturen vil fortsatt holde seg oppunder tredve grader på søndag, melder Flesland.

  På mandag vil det skye noe mer til, og temperaturen er forventet å ligge på mellom 25 og 28 grader på det varmeste.

 • av Lars Kvamme
  DEL

  Fortsatt kokende i Bergen

  VARMT: Det er fortsatt varmt i Bergen lørdag. På Ludebryggen hoppet Silje Skauge og Maria Hope (bak) i sjøen for å kjøle seg ned fredag.
  VARMT: Det er fortsatt varmt i Bergen lørdag. På Ludebryggen hoppet Silje Skauge og Maria Hope (bak) i sjøen for å kjøle seg ned fredag.
  FOTO: Silje Katrine Robinson

  Fredag ble det satt varmerekord i Bergen. Lørdag ble ikke temperaturen like høy, men noe dramatisk temperaturfall er det likevel ikke å snakke om.

  Fra klokken 14 til klokken 17 lå temperaturen på Florida og vaket på 31 grader, som ble den høyeste registrerte temperaturen lørdag. I 19-tiden var temperaturen 29,6 grader. Fortsatt respektabelt til å være sommerkveld i Bergen.

  Det var områdene sør for Bergen som var varmest i fylket. Kvamsøy i Hardangerfjorden ble målt til 32,2 og Etne - som fredag var varmest i landet, registrerte 31,7 grader.

 • av Silje K. Robinson
  DEL

  Kjølte seg ned

  Sirup (1) måtte kjøle seg ned i Sjømannsmonumentet lørdag. Matmor Åsa Opedal forteller at Sirup koser seg i varmen.

  -Hun vil liksom ikke hjem om kvelden. Hun vil bare være ute og leke og gå rundt i byen. Men hun peser mye i varmen. Jeg passer godt på at hun får i seg nok drikke og at hun får være litt i skyggen, forteller hun.

 • av Silje K. Robinson
  DEL

  Båtferie i Bergen

  FOTO: Silje K. Robinson

  Lars og Solveig Baugstøl har tatt turen med  «Nicoline» fra Florø til Vågen.

  - Det er nesten for varmt til å gå i land, sier Lars. Det er bedre å sitte her og kjenne på brisen, sier han. Båten har de hatt i 18 år. De to pensjonistene nyter ferien, men legger kursen tilbake til Florø søndag.

 • av Karoline Risnes
  DEL

  Brannvesenet slår p-alarm

  FOTO: Kim Einar Andreassen

  Lørdag melder politiet om at det er parkeringsproblemer ved Kollevågen på Askøy. Mange parkerer slik at utrykningskjøretøy ikke kommer frem. 

  Fredrik Larsen er underbrannmester på Askøy. Han var på befaring på Kollevågen lørdag.

  - Det var mange biler og noen hadde parkert slik at det ikke var mulig for utrykningskjøretøy og passere, sier han.

  Larsen ber folk ta hensyn til dette når de parkerer, enten det er på Askøy eller andre steder. 

  Han varslet politiet som kjørte til stedet.

  - Det er kaos. Brannbilen brukte lang tid på å snu fordi det kom biler fra alle kanter og parkeringsplassen er full, forteller en tipser. 

 • av Karoline Risnes
  DEL

  God plass i Nordnesparken

  I NORDNESPARKEN: Kimmo Pakkala (f.v.), Jan Egil Gjerde, Alexander Bergfjord, Kristin Myklebust slapper av i Nordnesparken.
  I NORDNESPARKEN: Kimmo Pakkala (f.v.), Jan Egil Gjerde, Alexander Bergfjord, Kristin Myklebust slapper av i Nordnesparken.
  FOTO: Karoline Risnes

  I Nordnes sjøbad var det ikke mange som hadde møtt opp lørdag formiddag. Det var også god plass i Nordnesparken.

  Der traff vi Kimmo Pakkala, Jan Egil Gjerde, Alexander Bergfjord og Kristin Myklebust. De hadde fyr på grillen. Meny: Pølse med potetsalat.

  – Vi har ferie så vi benytter dagen her. Det er ikke så masse folk her ennå, men jeg tror det kommer til å komme mange litt utover dagen, sier sykepleierstudent Jan Egil Gjerde.

 • av Karoline Risnes
  DEL

  Søndag kan det komme regn

  I PARKEN: Huda (f.v.), Tseza, Danayt og Lumel i Nordnesparken lørdag.
  I PARKEN: Huda (f.v.), Tseza, Danayt og Lumel i Nordnesparken lørdag.
  FOTO: KAROLINE RISNES

  - Vi bor på Nordnes og synes det er veldig fint å kunne være ute i nærmiljøet. For oss føles det ikke så varmt i dag, vi har bodd i Norge i 7 år, men er fortsatt vant til den varme temperaturen i Eritrea, sier Danayt (22).   Hun har satt seg i Nordnesparken for å grille sammen med lillebror Lumel (13), mamma Tseza og tanten Huda.

  Klokken 12.30 lørdag ble det målt 29,2 ved Florida i Bergen. Fylkets varmeste er nok en gang Etne, med 30,1 grader. 

  - Det er gode sjanser for at det blir varmere utover dagen. Normalt vil den høyeste temperaturen komme tidlig ettermiddag, men ikke så sent som rekorden fredag. Det er unormalt at den høyeste temperaturen er så sent som 17.30, sier vakthavende meteorolog Marianne Skolem Andersen.  

  Det er varlset 31 grader i 14-15-tiden. Hvor varmt det blir avhenger av vinden. Kommer det trekk inn fra havet, vil temperaturen synke. Søndag ettermiddag kan det komme torden og regnvær, varsler meteorologen.

  - Det er meldt regn og torden i Rogaland og det vil nok komme regnbyger enkelte steder i Hordaland også, sier hun.    

 • av Cathrine Krane Hansen
  DEL

  Hett, men ingen tropenatt

  SOMMERNATT: Bergen skyline fra Store Lungegårdsvann ble publisert på #btsommer, Instagram natt til lørdag.
  SOMMERNATT: Bergen skyline fra Store Lungegårdsvann ble publisert på #btsommer, Instagram natt til lørdag.
  FOTO: @humanboeing

  Alle som svettet seg gjennom natten tenkte nok at dette må være en ekte tropenatt. 

  - Det ble ingen tropenatt i Bergen. Temperaturen sank under 20 grader ved totiden, og var på det laveste med 18,3 grader klokken seks lørdag morgen, forteller vakthavende meteorolog Marianne Skolem Andersen ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

  Det må altså være over 20 grader gjennom hele natten for å bli tropenatt. 19 steder i Norge hadde det, men ikke i Hordaland eller Sogn og Fjordane. Aller varmest var det Trøndelag og Nordland, ved Brønnøysund ble det målt 23,1 nattlige grader.

  Lørdag er det ventet omtrent samme vær som fredag i Hordaland. Men det blir neppe ny temperaturrekord i Bergen, ifølge Andersen.

  - Folk bør passe seg litt, ta pauser fra solen og passe på å drikke nok, sier hun.  

 • av Lars Kvamme
  DEL

  Rekord i Bergen, Etne varmest i landet

  Før juli i fjor, var det få bergensere som husket byens varmeste dag. Rekorden var nemlig fra 1947 og var på 31,8 grader. I fjor ble rekorden slått med 32,2 grader. Den fikk bare stå i et knapt år.

  I dag ble det nemlig målt 33,4 grader på Florida klokken 17.30.

  Bergen var imidlertid ikke varmest i fylket. I Etne ble det målt glohete 34,8 varmegrader på fredag, og klokken 19 var det ingen andre plasser i landet som hadde registrert høyere temperatur.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  Sommerkurs i norsk

  FOTO: Silje K. Robinson

  Vlad Popa studerer norsk på universitetet i Romania og har vært i Bergen på sommerkurs i fire uker for å forbedre norsken.

  - Det har vært fint her, men det skal også bli deilig å komme hjem. Jeg hadde forventet at det skulle regne, men det har det nesten ikke gjort. I dag blir det nesten litt for varmt, sier han.

  Her griller han sammen med Aleksandra Stuparevick og Natalia Zakuraznova som også har vært på norskkurset.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  Ferdig å klatre

  FOTO: Silje K. Robinson

  Daniel Juell Kirsom har akkurat pakket ned tauene etter å ha klatret i klatreveggen på Helleneset.

  - Rundt 20 grader er perfekt å klatre i. Dette er egentlig litt for varmt. Jeg har hoppet uti fem ganger, for å kjøle meg ned, sier han.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  Helleneset

  FOTO: Silje K. Robinson

  Kompisene Tim Adrian Engelsen Helland (11) og Jesper Algerøy Larsen (11) har vært og badet på Helleneset i nesten hele dag.

  - Vi har lyst til å hoppe fra 10-meteren, men det får vi ikke lov til. Vi har badet fra 5-meteren. Det er ikke så skummelt, men kanskje hadde det vært skummelt fra 10-meteren. Sikkert litt sug i magen, sier han.

  De synes temperaturen er deilig når de bader.

  - Men det er altfor varmt i bilen, sier han.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  I svevet

  FOTO: Silje K. Robinson

  Torgeir Stiegler Seim er norsklærer for flere studenter som har tatt sommerkurs i fire uker denne sommeren. I dag hadde studentene sin siste eksamen.

  - Jeg må speide etter brennmaneter før jeg hopper, sier han, før han tar sats ut fra et av bergene.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  Tar det helt med ro

  PÅ HELLENESET: Lars Kåre Helgesen.
  PÅ HELLENESET: Lars Kåre Helgesen.
  FOTO: Silje Robinson

  Lars Kåre Helgesen har funnet seg et lite berg ytterst på Helleneset.

  - Jeg har vært her siden klokken to i dag. Jeg er student, så jeg har ferie hele sommeren og tar det helt med ro. Da er det deilig med slikt vær, sier han.

  Han har vært uti sjøen er par ganger, men også han synes det er litt for mange brennmaneter.

  - Det gjør det vanskelig å bade, sier han.

  Han synes temperaturen er fin når han kan ligge i ro og bade.

  - Men å traske rundt i byen blir nok litt for varmt, sier han.

 • av Hilde Olsen Aalvik
  DEL

  – Utrolig mange brennmaneter

  BADER: Carlothe Ripe (t.v) og Janne Remmer nyter solen på Helleneset fredag.
  BADER: Carlothe Ripe (t.v) og Janne Remmer nyter solen på Helleneset fredag.
  FOTO: Silje Katrine Robinson

  Carlothe Ripe og Janne Remme har vært på Helleneset siden klokken elleve i dag. Ripe har mistet tellingen på hvor mange ganger hun har vært uti sjøen.

  – Det er utrolig mange brennmaneter her. Det har vært mye mer brennmaneter i år enn i fjor. Den første brennmaneten så jeg allerede i mai. Det ødelegger litt av badegleden, sier Ripe.

  For hver gang de skal uti må den andre holde vakt.

  – Jeg tør ikke å hoppe uti på grunn av brennmanetene. Jeg må gå ned stigen, sier hun.

  Ripe har badet hver søndag hele året.

  SJEKKER: Carlothe Ripe sjekker om det er brennmaneter i sjøen før hun bader.
  SJEKKER: Carlothe Ripe sjekker om det er brennmaneter i sjøen før hun bader.
  FOTO: Silje Katrine Robinson

  – Vi er en gjeng som pleier å trene også hoppe uti sjøen ved Måseskjæret. Jeg elsker å bade. Kontrasten er større ved å hoppe uti i dag når det er så varmt på land, enn når det er 7 grader på land og 2 i sjøen, sier hun.

  De har begge ferie. Remme kom hjem fra jobb i Nordsjøen på tirsdag.

  – Det var perfekt timing å komme hjem på. Men jeg er mer pinglete, jeg hopper ikke uti med mindre det er så varmt som det er i dag, sier Remme.

  Ripe synes det er litt for varmt med den temperaturen som er nå.

  – Det blir for varmt i solen når det er vindstille. Det er deilig, men det trenger ikke å være slik i fire uker til, sier hun.

 • av Reidun Drægebø
  DEL

  Hundedager i Bergen

  VARMT: Hunden Roxy passer på å drikke masse i Bergen i dag.
  VARMT: Hunden Roxy passer på å drikke masse i Bergen i dag.
  FOTO: Jannica Luoto

  Roxy (4) har reist hele veien fra Tyskland til Bergen, hvor han ferierer sammen med eierne sine.

  På Strandkaien i Bergen kommer han logrende, i 31,3 grader i skyggen.

  – Hva har du gjort i dag?

  – Drukket mye, svømt og dykket, som jeg elsker, bjeffer Roxy.

  Resten av dagen skal han utforske byen, men med flere pauser innimellom.

 • av Reidun Drægebø
  DEL

  Fra 35,7 til 37,1 grader

  PÅ BUSSEN: Oda Kristine Westad på linje 2.
  PÅ BUSSEN: Oda Kristine Westad på linje 2.
  FOTO: Jannica Luoto

  På busstoppet på Landåstorget står Oda Kristine Westad (23) i solen og venter på bussen.

  23-åringen har overnattet hos faren etter å ha brukt onsdagen og torsdagen på tur fra Gullbotn til Nesttun.

  Gradestokken viser 35,7 grader.

  – Jeg har ikke vært ute i hele dag, og det var nok like greit, forteller hun, og viser med kroppsspråket at det er hett.

  Westad var forberedt på at det kom til å bli hett i dag, og kanskje også varmerekord i Bergen.

  – Det er ikke så overraskende at vi også får kjenne på hetebølgen i Europa, sier hun.

  El-buss linje 2 fra Birkelundstoppen på Landås til Strandkaiterminalen i sentrum har ikke klimaanlegg med kald luft.

  37,1 grader slår imot oss idet dørene åpnes. Svetten renner.

  PÅ REISE: Therese Wathne ser frem til et bad.
  PÅ REISE: Therese Wathne ser frem til et bad.
  FOTO: Jannica Luoto

  Inne på bussen tørker Therese Wathne (28) seg i ansiktet. Bussturen er første etappe på vei hjem til Leilanger i Sogn.

  – Jeg må nok kjøle meg ned med et bad med en gang jeg kommer frem, sier hun.

  Andre etappe er med båt, og da skal hun sitte inne.

  – Der satser jeg på at det er aircondition, understreker hun.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL

  Nå er det over 33 grader i Bergen

  VARMT: Eva Mikkelsen (52) og Widar Jensen (56) i varmen på Møhlenpris.
  VARMT: Eva Mikkelsen (52) og Widar Jensen (56) i varmen på Møhlenpris.
  FOTO: Paul Sigve Amundsen

  Fredag ble det satt varmerekord i Bergen. Den forrige rekorden på 32,2 grader stammet fra 27. juli i fjor.

  Ved 14-tiden ble det målt 32,3 grader, og temperaturen steg utover fredagen. Halvannen time senere, klokken 15.30, var det 33,3 grader på Florida hos Vervarslinga på Vestlandet.

  - Det kan se ut som at det ikke blir varmere enn dette fredag, sier Reidun Holmøy, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

  Hun melder forøvrig om en varm helg, med temperaturer som kan passere 30-tallet både lørdag og søndag.