– De fleste som ringer nevner Ari Behn

Kirkens SOS opplever uvanlig stor pågang etter selvmordet.

Publisert Publisert

HJELP I NØDEN: Greta Gramstad er leder for Kirkens SOS i Bjørgvin. Foto: Rune Sævig

  • Rune Christophersen

Kirkens SOS fikk 870 henvendelser på ett døgn etter Ari Behns selvmord. På en vanlig dag er tallet omkring 500.

Pågangen har vært så stor at de frivillige bare har klart å besvare om lag 60 prosent av samtalene, ifølge generalsekretær Leif Jarle Theis.

– Alle blir berørt

Leder ved Bjørgvin-kontoret, Greta Gramstad, sier de fleste som ringer eller skriver til dem nevner Ari Behns dødsfall.

– Vi blir alle berørt av hans død. For folk som har det tungt kommer slike vonde, nasjonale opplevelser ofte på toppen av det de sliter med fra før, sier hun.

Kirkens SOS har 1000 frivillige som tar vakter to ganger i måneden i snitt. Mange av henvendelsene kommer inn til kontoret i Kong Oscars gate.

Gramstad mener det er svært positivt at Behns familie har vært åpne om selvmordet.

– Flere som har tatt kontakt med oss har uttrykt at det har hjulpet dem til selv å være åpne om sine egne vonde tanker. Det farligste er ikke å snakke om det man sliter med.

MANGE FØLELSER: – Ari Behns selvmord bringer frem mange følelser hos folk. De fleste som ringer har tatt det opp, sier en av de frivillige hos Kirkens SOS. De skal være anonyme for innringerne og står derfor ikke frem med navn. Foto: Rune Sævig

Advarer mot smitteeffekt

Hun advarer likevel mot at overdreven omtale kan slå uheldig ut.

– Jeg er skeptisk til dvelende, repeterende bilder av lystenning på Slottsplassen, for eksempel. Det er skummelt hvis døden fremstilles som vakker, for det er den ikke. Hvis folk opplever at det er først som død at man får mye positiv oppmerksomhet, kan det gi en smitteeffekt.

Forskere advarer særlig mot smitteeffekt hvis selvmord omtales på en sensasjonspreget og romantiserende måte, hvis selve metoden beskrives, eller hvis selvmord fremstilles som en løsning på problemer.

– Planter ikke ideer

Å snakke om selvmordstanker er imidlertid aldri farlig, understreker Gramstad.

– Det er ikke slik at man planter ideer hos noen som sliter hvis man spør om vedkommende har tenkt på å ta sitt eget liv. Det er viktig at man ikke er redd for å ta det opp. Spør gjerne også om de har lagt planer om hvordan og når det skal skje.

Hvis vedkommende har lagt konkrete planer må man skaffe profesjonell hjelp, for eksempel hos legevakten, understreker hun. Bjørgvin-kontoret varslet i fjor AMK 82 ganger om akutt selvmordsfare.

Av dem som henvender seg til Kirkens SOS på chat er det klart flest jenter og kvinner. De fleste som velger chat er mellom 12 og 25 år. Om lag halvparten forteller om selvmordstanker – klart flere enn blant dem som ringer.

Over 650 nordmenn tok sitt eget liv i fjor, de fleste menn.

– Magisk kraft

– Det er nesten magisk kraft i en god samtale. Mange som sliter ser på livet som gjennom en kikkert – de blir overveldet av at det er mørkt og trangt. De ser ikke at andre er glade i dem. Det utvider perspektivet å snakke sammen og oppleve at andre vil høre om de tunge tankene, sier Gramstad.

For samtalepartneren er det ikke nødvendigvis så lurt bare å fokusere på det positive, mener hun.

– Man må klare å høre om det som er mørkt og vondt. Så kan man heller prøve å trekke inn noen lyspunkter mot slutten av samtalen.

Gramstad har selv tatt imot mange samtaler fra mennesker i nød.

– Det kan være vondt ikke å få vite hvordan det går med dem jeg snakker med. Når jeg har lagt på må jeg av og til be en bønn og si «Gud, nå kan jeg ikke gjøre mer».

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Ari Behns familie berømmes for åpenhet rundt dødsfallet: – Det bryter ned tabuer og stigma

  2. Erna Solberg endrer nyttårstalen etter Ari Behns selvmord

  3. Fakkeltog for Ari Behn i Moss

  4. Forleggeren: Forsøkte å få Ari Behn til å endre slutten på sin siste bok

BT anbefaler

– Jeg har ingen tillit til deg, skrev Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

– Jeg har ingen tillit til deg lenger, skrev Gilbert Koomson til Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

LES SAKEN
  1. Ari Behn
  2. Selvmord
  3. Frivillige