Drikkevannet uberørt av drivstofflekkasjen ved Flesland

11 boliger i nærheten av lekkasjen.

Publisert Publisert

STOR LEKKASJE: Bergen kommune kan i dag avkrefte at drikkevannet til nærliggende husstander er påvirket, etter at 24.000 liter drivstoff lekket ut i februar. Her fra lensene som ligger i bekken ned mot Langavatnet. Foto: AVINOR

  • Audun Hageskal
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

24.000 liter drivstoff for jetfly rant i begynnelsen av februar ut på anlegget til Flytanking AS på Flesland. Uhellet, som skjedde i forbindelse med en tankfylling, ble først oppdaget noen dager etterpå.

Bergen kommune ble først mandag kveld denne uken orientert om hendelsen. I dag har flere fra kommunen undersøkt faren for at drikkevannet i området rundt flyplassen har vært påvirket.

11 husstander i området

— Etter en nøye gjennomgang, kan vi heldigvis konkludere med at alle som er bosatt i nærheten av der lekkasjen skjedde er påkoblet offentlig vannsystem. Med andre ord er de ikke påvirket av hendelsen, sier overlege ved Helsevernenheten i Bergen kommune, Arne Bang.

Les også

24.000 liter drivstoff lekket ut på Flesland

Totalt 11 husstander skal ligge i nærheten av bekken, hvor deler av drivstoffet har lekket ut. Det var usikkert om noen av de nærliggende boligene hadde private drikkevannsbrønner. Dette ble i dag avkreftet.Avinor jobber nå videre for å sørge for at drivstoffet får minst mulig påvirkning på miljøet.

— Så lenge dette ikke kan gå inn i drikkevannet og først og fremst er utslipp til et vassdrag, så ser jeg ikke noen fare for folk. Det betyr at den potensielle faren ligger i Langavatnet og vassdraget. Men slik jeg har forstått det på Avinor, så har de god kontroll, sier Bang.

Tar vannprøver for å sikre

Operativ sjef på Flesland, Øystein Skaar, sier til BT tirsdag at de fremdeles jobber med å få samlet opp så mye av drivstoffet som mulig, for å sørge for en minst mulig påvirkning på miljøet.

— Det ligger lenser i bekken, som fanger opp drivstoffilmen på vannet, forteller Skaar.

I tillegg blir det tatt jevnlige vannprøver nedenfor oppsamlingspunktet og i vannet for å undersøke om man fanger opp tilstrekkelig av drivstoffet.

Ifølge Skaar tyder så langt ingenting på at man har noen kritiske nivåer i vannet. Likevel vil lensene bli liggende en god stund til.

— Kommer det mer drivstoff ut i bekken, så skal vi sørge for å fange det opp, sier Skaar.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. En privatperson fikk stanset vogntoget som skadet flere E16-tunneler. Politiet skal «ta en alvorsprat med sjåføren».

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Her er Branns krav til ny trener

  5. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  6. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!