- Uslåelig kombinasjon for barn

I år bruker nordmenn mer penger enn noen gang på halloween.

SKUMLE: Martin Eilertsen (9), Nikolai Røren Riple (9), William Kristiansen (9), Aurora Fonn Hafskor (9), Caroline Larsen (9), Sunna Vatle (9), Cassandra Simonsen (9) og Malin Steindal (9) har kledd seg ut i skumle kostymer.
  • Margrethe Hegnar
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg liker det fordi det er skummelt, sier Sunna Vatle (9).

Torsdag kveld er Eidsvåg kulturhus fylt med utkledde barn. Heks, skjelett, djevel og vampyr er blant kveldens gjester. Til og med en blodig cheerleader har funnet veien til Eidsvåg. Det henger spindelvev i døråpningen og det er gresskar på bordene. Skummel musikk høres fra høyttalerne. Sunna feirer 9-års dagen sin med halloween som tema, og det er ikke første gang hun velger akkurat det temaet til feiringen sin.

— Forrige gang kledde jeg meg ut som heks, sier Sunna.

LES OGSÅ: Hjemsøkt av halloween

Tradisjon for alle aldre

Familien Vatle har feiret halloween i flere år og forteller at det mange i miljøet som gjør det samme. Mamma Kristine Vatle synes det er en tradisjon som er morsom for både barn og voksne. Selv har Vatle teaterbakgrunn og synes derfor at halloween er ekstra morsomt fordi man kan bruke kostymer.

— Hovedgrunnen til at vi har feiret det er jo at vi synes det er gøy å kle oss ut, forklarer Vatle.

Så langt har Vatle feiret halloween med barna, men hun kunne godt tenke seg å feire med flere voksne. Vatle forteller at det er morsommere og morsommere jo eldre barna blir.

— Jeg synes det er viktig at selv om man er voksen, må man ikke slutte å leke, sier Vatle.

Kristine Vatle sier det er vanlig i området deres å gå fra dør til dør og spørre etter godteri 31. oktober. Jentene i bursdagen syntes det er morsomt å gå knask eller knep, men innrømmer at de ikke gjør noen knep hvis de ikke får godteri.

— Jeg kunne ha gjort det, men jeg gjør det ikke, sier Rakel Kjeseth (9).

LES OGSÅ: - Har du populære barn som kan velge og vrake blant halloween-invitasjoner? Da har du et ekstra ansvar.

HEKSER: Ida Vatle (7), Rakel Kjeseth (9), Natalia Kmoaz (9) og Helle Stenersen (8) har kledd seg ut som hekser til halloween.

Økt forbruk hvert år

Hovedorganisasjonen Virke anslår at nordmenn kommer til å bruke omtrent 270 millioner i år på halloween. Det er hele ti millioner mer enn i fjor. Ifølge direktøren i Virke mote og fritid, Bror Stende, blir det stadig vanskeligere for familier å holde seg unna tradisjonen.

— Det er en uslåelig kombinasjon for barn med godteri og kostymer, sier Stende.

Han forklarer at veksten kommer fra både økt salg hos hver enkelt person, økte priser og at det er flere som ønsker å ta del i feiringen. Spesielt voksne har hatt økt interesse i løpet av de siste årene.

— Mange ser nok på det som en fin anledning til å invitere gjester på besøk. Mange i 30-, 40- og 50-årene arrangerer halloweenfester, utdyper Stende.

LES OGSÅ: Kreftsyke Jakob ønsket seg en halloweenfeiring hvor alle kunne føle seg inkludert

Alternativ feiring

Til tross for at nordmenn bruker mer penger og tid på den amerikanske tradisjonen hvert år, er det ikke alle som støtter feiringen like mye.

De tre siste årene har flere foreldre fra Bønes arrangert en annerledes feiring ved navnet HalloVenn. De mener at det er et motstykke til halloween, og at det er et bedre arrangement enn ordinære halloweenfeiringer.

— Vi vil ha bort fokuset på at det skal være skummelt, og kjøpepresset som butikkene skaper, sier Willy André Prestøy Opstad.

Opstad er en av foreldrene bak HalloVenn på Bønes. Under HalloVenn får barna også kle seg ut, og de får godteri, men de skal ikke gå knask eller knep som man ofte forbinder halloween med.

— I likhet med valentine’s day er det et konstruert opplegg i Norge. Vi er nesten verre enn amerikanerne, sier Opstad.

LES OGSÅ: Halloween koster nordmenn 270 millioner kroner

Publisert
BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Mer trøbbel i Arna: Bil gikk tom for strøm på E16

  2. – Derfor var ikke toget fullt, selv om det var merket som utsolgt

  3. Han startet butikk fordi familien trengte jobb. I fjor tok det helt av.

  4. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt

  5. Brann i enebolig på Askøy – én person er hentet ut

  6. – Jeg vil reise med tog, men er usikker på om Vy ønsker meg om bord