I går ettermiddag kom Kripos for å bistå det lokale politiet i arbeidet med å finne årsaken til Lærdal-brannen.

Sammen med en teknisk etterforsker fra Sogn og Fjordane og en sakkyndig elektriker, fikk de fem Kripos-folkene noen få timer med dagslys før de pakket sammen like etter klokken 17.

— Vi har først og fremst ryddet og klargjort tomten for morgendagen, sier kriminaltekniker Jan Bjarte Skrøppa i Sogn og Fjordane politidistrikt.

I løpet av dagen i dag, vil to etterforskere fra Bergen komme til Lærdal for å bistå.

Svært vanskelig etterforskning

Politiet er relativt sikre på i hvilket hus brannen startet. Siden branntomten nesten er fullstendig utbrent, vil arbeidet med å finne brannårsaken bli krevende.

— Ingenting er umulig, men her er det såpass oppbrent at det vil bli veldig vanskelig, sier Skrøppa.

John Kjelstrup er pensjonert brannetterforsker i Hordaland politidistrikt. Han sier branner der åstedet er totalt utbrent, er noe av det vanskeligste å etterforske.

— Etterforskningen er et samspill mellom vitneavhør og teknisk etterforskning. Når brannstedet er totalt utbrent, blir vitneavhør desto viktigere. Hvis man har vitner som forklarer seg om hvor brannen startet, kan man avgrense den tekniske etterforskningen til et mindre område, sier Kjelstrup, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Sentralt for etterforskningen blir forklaringen til de fire som var i huset hvor politiet antar at brannen startet.

— Det er særdeles viktig å finne arnestedet. Hvis man ikke finner det, kan man heller ikke bevise brannårsaken.

I går startet politiet avhørene av personene som befant seg i dette området, og innsatspersonellet som kom først til unnsetning.

Regionlensmann Åge Løseth vil ikke gå inn på hva som har kommet frem under avhørene, men sier de ikke har noen holdepunkter for å mistenke at noe kriminelt har skjedd.

— I startfasen vil vi konsentrere oss om området der vi har opplysninger om at brannen kan ha startet, Så vil vi utvide etter hvert. Brannen fikk et voldsomt omfang. Derfor er det viktig at vi søker å finne flest mulig svar, sier Løseth.

Dramatisk melding

Allerede da den første meldingen kom til 110-sentralen i Florø sent lørdag kveld, var det klart at det dreide seg om en alvorlig brann.

«Det brenner på utsiden av huset til innringer. Det brenner opp etter bordkledningen. Huset er mest trolig overtent. Ifølge innringer er alle i huset kommet seg ut. Fare for spredning til nabohus. Sterk vind i området», står det i loggen deres.

Meldingen kom klokken 22.53. 20 minutter senere innså brannvesenet i Lærdal at de ikke maktet å håndtere brannen selv.

Først søndag morgen meldte brannvesenet at de hadde kontroll på flammene. Da var 23 hus brent til grunnen.

Vanskelig etterforskning

Ifølge seksjonssjef Håvard Arntzen i Kripos, etterforsker Kripos branner i tre faser.

I den første skaffer man seg en oversikt ved å snakke med brannvesenet, og politifolkene som gjør vitneavhør.

Når man er ferdig med den forbedrende fasen, går man over i undersøkelsesfasen. Da dokumenterer og fjerner kriminalteknikere ting som ikke har betydning for saken.

Deretter brukes en murerskje, eller i verste fall en tannkost for å grave ut, forklarer Arntzen til NRK.

Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig. Kanskje blir etterforskerne tvunget til å gi seg uten å ha fått brakt full klarhet i hva som skjedde da brannen brøt ut natt til søndag.

Det første de begynte med i går, var å samle inn og systematisere så mye relevant informasjon som mulig, blant annet fra vitneopplysninger og observasjoner fra brannvesenet, men også om eventuelle strømfeil og vind- og værforhold da brannen brøt ut.