- Det er med skrekkblandet fryd

Den lenge varslede nedbørsrekorden er i boks.

Publisert Publisert

Blikk Festplassen12003.jpg

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Rett over klokken 18.00 julaften ble nedbørsrekorden i Bergen fra 2005 slått. Vervarslinga på Vestlandet la ut følgende melding på Twitter: «En liten julehilsen fra oss her på Vervarslinga på Vestlandet med melding om ny årsrekord i nedbør i Bergen (Florida målestasjon).»

— Vi har passert nedbørsrekorden fra 2005 og det vil fortsette å dryppe utover kvelden, sier Jørgen Grønneberg vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

To nedbørsrekorder

Bare for å oppklare: Vervarslinga på Vestlandet har to nedbørsrekorder for Bergen.

Fra 1904 til 1985 lå den offisielle målestasjonen på Fredriksberg på Nordnes. I 1967 ble det målt 3068,2 mm nedbør, noe som var og fortsatt er rekord.

I 1985 overtok Florida som ny målestasjon. I 2005 ble det målt 3051,8 mm nedbør der.

— Vi har passert den med god margin. Akkurat hvor mye den ender på, er for tidlig å si. Det drypper godt fremdeles, sier Grønneberg.

Hvordan skal dere feire rekorden?

— Det er jo litt blandede følelser rundt dette. Det er vel ikke akkurat en seiersrus her på huset, men vi får kanskje feire litt.

Snøføre:

Les også

Dette er riksveg 7 over Hardangervidda

Fredag kveld var rekordenfra 1967 fortsatt ikke slått. Det manglet 4,2 mm nedbør. Fredag kveld og natt til lørdag er det meldt spredte byger. Det er tvilsomt at det vil utgjø nok til å slå 1967-rekorden.

— Men vi får nok slått rekorde før nyttår. Vi bor tross alt i Bergen, sier statsmeteorolog Anne-Mette Olsen ved Vervaslinga på Vestlandet.

Det er meldt mye opphold lørdag og ikke så mye nedbør de neste dagene, før onsdag kommer med mildvær og regn igjen.

Det er håp

Tidligere i dag så det ut til at nedbørsrekorden lot vente på seg. Siste døgn falt det bare 4,7 mm nedbør på Florida. Da manglet vi 14,7 mm på å slå rekorden fra 2005 på Florida.

Men vi manglet 31,1 mm på å slå rekorden fra 1967 målt på Fredriksberg.

— Det er litt til før vi når denne rekorden. Men det blir en del nedbør fremover og rekorden vil mest sannsynlig ryke den også på slutten av året, sier Grønneberg.

Ifølge Grønneberg vil det regne godt fredag og neste uke.

Les også

Ventar snø på julaftan

En rekord til

På baksiden av Bergens Tidendes papirutgave opereres det med en årsnedbørsrekord på 3195 mm. Den rekorden skal stamme fra 1921 fra en målestasjon på Kalfaret, får BT opplyst.

— Bergen har hatt mange stasjoner, og nedbøren varierer betydelig, sa Steinar Skare, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet til BT tidligere i dag.

Publisert