Monikas mor lettet og glad etter drapstiltalen mot eksen

33-åringen fra Litauen er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja i Sund.

Publisert Publisert

MISTET DATTEREN: Kristina Sviglinskaja anmeldte Hordaland-politiet etter at det ble avdekket grove feil i etterforskningen av datteren Monikas dødsfall. Nå er en 33 år gammel mann tiltalt for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja. Foto: PRIVAT

  • Per Lindberg
  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nå har Hordaland statsadvokatembete tiltalt en 33 år gammel mann fra Litauen for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han var tidligere samboer med Monikas mor, men forholdet opphørte.

Jentens frykt tema

Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren den 14. november 2011, med et belte rundt halsen. Obduksjonen viste at dødsårsaken var kvelning.

33-åringen er tiltalt for å ha brutt seg inn i leiligheten med bruk av øks og deretter kvalt 8-åringen.

Les også:

Les også

Politiet vil tiltale 33-åring for drapet på Monika (8)

— Drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter. Barnet var åtte år og alene i sitt hjem. Det er vanskelig å tenke seg hvilken frykt hun må ha følt. Han har forsøkt å kamuflere det som selvdrap. Dette er skjerpende, sier statsadvokat Benedicte Hordnes.

Hun ønsker ikke å kommentere etterforskningen som Hordaland politidistrikt har gjort. Saken ble først henlagt, men siden gjenopptatt etter at varsleren Robin Schaefer slo alarm.

Monikas mor i Bergen

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja ,var i møte med Hordnes torsdag ettermiddag i Bergen. Sviglinskaja sier dette gjennom sin bistandsadvokat Stig Nilsen:

— Jeg er veldig lettet og glad for sakens utvikling og at det er tatt ut tiltale i saken. Jeg hadde håpet på dette resultatet, men hadde trodd at det ville ta lengre tid før en tiltale var klar. Beslutningen kom derfor noe overraskende på meg. Jeg ser frem til at saken kan bli gjennomført og at en lang og vanskelig periode kan finne sin avslutning.

Les også:

Les også

«Spesialenhet for henleggelser»?

Statsadvokaten tar forbehold om å legge ned påstand om forvaring. Det betyr at de mener 33-åringen er til en så stor fare for samfunnet at det ikke er tilstrekkelig med ordinær straff for å verne samfunnet, hvis han da blir dømt.

— Vi begrunner dette med drapet han nå er tiltalt for og tidligere handlinger han har begått. Han har flere svært alvorlige voldsdommer på seg, sier Hordnes.

Truende e-poster

33-åringen er også tiltalt for å stjålet en mobil, halskjeder og smykker tilhørende Sviglinskajas mor.

I perioden etter at 8-åringen ble funnet skrev mannen flere truende e-poster til moren, der han blant annet prøvde å presse henne til å betale ham penger under et falsk navn, ifølge tiltalen.

Les mer her.

Han skrev også meldinger på Facebook fra en annen falsk bruker, hvor han skrev han hadde kunnskap om hvem som sto bak drapet. Han skrev her også at han kunne selge denne informasjonen, fremgår det av tiltalen.

Les også:

Les også

Riksadvokaten: Politiet må øve på etterforskning

— Medietrykket forpliktet

Forsvareren til den tiltalte litaueren i Monika-saken sier hans klient tar tiltalen tungt.

Advokat Aasmund Olav Sandland forsvarer 33-åringen. Foto: ROAR CHRISTIANSEN (ARKIV)

— Samtidig ville noe annet vært oppsiktsvekkende med den opptakten saken har hatt. Med det omfattende medietrykket har vel påtalemyndigheten nærmest vært forpliktet til å ta ut tiltale, sier advokat Aasmund Sandland til NTB.

Han diskuterte tiltalen med sin klient torsdag.

— Han tar det tungt. Han har erklært seg ikke skyldig siden han ble pågrepet, og holder fast ved det, sier Sandland, ifølge NTB.

Publisert