Her kan du følge rettssaken direkte

BT oppdaterer fortløpende fra Sunnmøre tingrett.

TILTALT: Steven Dan Danielsen tilstår å ha voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth. På rettssakens første dag hevdet han at drapet var «business», og at han ville vite om han klarte å drepe en person. Tegning: Gustav Kvaal
  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Klikk Oppdater (F5) for å se siste versjon av denne siden.

16.30: Retten er hevet for siste gang i dag. BT er tilbake med flere oppdateringer onsdag morgen. Da vil ransforsøket mot Pluto-kiosken i hovedsak være tema. Dommeren understreker avslutningsvis at Danielsen må møte i retten i morgen tidlig.

16.20: Eks-samboerens søster kalles inn som siste vitne for dagen.

Kvinnenforklarer at hun dro hjem til Danielsen for å kjøpe hasj rundt midnatt samme dagsom drapet skjedde.

— Han varrolig, men så kanskje litt stresset ut. Jeg tenkte ikke så mye over det der ogda, sier kvinnen.

Forsvareren har tatt over spørsmålsstillingen. Han innleder med å spørre hva kvinnen tenkte da hun hørte at Danielsen var pågrepet for drapet.

— Jeg haraldri opplevd ham som voldelig eller noe annet. Det kom som et sjokk, sier hun.

16.10: Kvinnen blir avslutningsvis bedt om å beskrive drapstiltalte.

— Han er snillog omtenksom, en som bryr seg om andre. Bortsett fra når han drikker. Da blirhan en annen, og er ikke seg selv, sier hun.

16.00: Forsvarer Thori-Aamot spør om kvinnen har opprettholdt kontakten med Danielsen etter at han ble fengslet i september i fjor.

— Ja. Vi har vel funnet ut at vi passer best som venner. Jeg tror at datteren vår betyr mye for ham, sier eks-samboeren.

— Kjenner du til om han har hatt et rusproblem?

- Jeg vet at han har ruset seg tidligere, men jeg vet ikke hvor ofte. Det har ikke skjedd mens han har vært sammen med datteren vår, sier hun.

15.55: Eks-samboeren får flere spørsmål knyttet til tiltaltes økonomi i tiden før drapet. Selv har Danielsen forklart at han tjente mye penger som den øverste lederen for gjengorganisasjonen MS 13, avdeling Møre og Romsdal.

— Han hadde dårlig økonomi, levde på penger fra Nav, og skyldte rundt 8.000 kroner til en kompis, sier kvinnen.

Hun forklarer at en person på et tidspunkt oppsøkte henne og spurte hvor han befant seg.

Eks-samboeren sier videre at Danielsen ved flere anledninger lånte visakortet hennes fordi han var blakk.

15.45: Kvinnen forteller at forholdet til Danielsen tok slutt sommeren 2011. Danielsen er tidligere dømt for vold mot sin eks-samboer.Kvinnen blir innledningsvis spurt om hun kjenner til at tiltalte skal ha spanet på Anja Weløy Aarseth i ukene før drapet, slik han selv har sagt i avhør. Det svarer hun benektende på.

15.42: Tiltaltes eks-samboer tar plass i vitneboksen. Hun er mor til deres felles barn. Det innebærer også at hun ikke har noen plikt til å forklare seg, men kvinnen signaliserer at hun ønsker å besvare de spørsmål som måtte komme.

15.40. Retten er satt igjen. Tiltalte rekker å ta av seg det mye diskuterte hodeplagget idet dommerne kommer inn i salen.

15.25: Retten tar pause. Etter pausen vil Danielsens eks-samboer vitne. Det skal også eks-samboerens søster.

15.20: Eks-svigermoren forteller videre at Danielsen var på besøk i Skarbøvik i dagene før drapet, samt onsdag 4. september, datoen for pågripelsen.

— Mistenkte du ham for å ha stått bak drapet da politiet kom på døren din, spør aktor.

— Jeg tenkte tanken, ja, ut fra måten politiet tok seg inn i huset på, svarer kvinnen.

Kvinnen forbeholdt seg retten til ikke å besvare enkelte av spørsmålene fra aktor og forsvarer, blant annet spørsmål knyttet til 24-åringens familiehistorie.

15.13: Kvinnen beskriver Danielsen som en person man ikke kunne stole på, som en som sier én ting men gjør noe annet. Hun forteller videre at hun ved flere anledninger har mistenkt 24-åringen for å ha stjålet penger fra henne, senest mandagen før drapet i august i fjor.

— Siste gangen forsvant det 3.000 kroner fra kontoen min, sa kvinnen, som er i 50-årene.

15.11: Moren til Steven Dan Danielsens tidligere samboer har entret vitneboksen. Hun skal blant annet forklare seg om sin kontakt med tiltalte i forkant av drapet. Kvinnen bor i Skarbøvik sammen med to døtre. Danielsen har barn med den ene datteren.

15.08: Dommeren ber igjen tiltalte om å ta av seg luen, for femte gang hittil i dag.

— Jeg meneralvor. Det blir oppfattet som provoserende at du sitter med lue på i en såalvorlig sak. Kan vi ikke få en slutt på dette tullet nå? Jeg kommer ikke til å gi meg på dette, sa tingrettsdommer Kjetil Gjøen henvendt til Danielsen, som først etter et par minutter tok av seg luen på nytt.

15.05: Det var opprinnelig meningen at Danielsens eks-samboer, hennes mor og søster skulle møte som vitner i retten i dag. 24-åringen nektet å forklare seg, hvilket medførte at aktor muntlig måtte gå gjennom samtlige politiavhør for åpen rett. Den øvelsen har tatt flere timer.

15.00: I det siste avhøret opplyste 24-åringen også at han hadde besøk av en mann fra Romsdal i tiden rundt drapet. Denne personen, omtalt som «Romsdalingen», hadde ikke vært tema i tidligere avhør. Heller ikke disse opplysningene fester påtalemakten lit til, i likhet med det meste av det Danielsen har forklart om hva han gjorde og hvem han var sammen med før og etter drapet.

14.50: Statsadvokat Nordheim går gjennom det femte og siste avhøret av tiltalte. Danielsen fikler med capsen sin og ser ned i gulvet mens aktor leser. I det siste avhøret ble Danielsen blant annet konfrontert med et søk han gjorde på nettstedet Youtube drapsdagen, 28. august i fjor: «How to rob». Han forklarte at han søkte på dette fordi han spilte et ransspill på Playstation.

Ransforsøket mot kiosken Pluto senere samme dag, er som kjent også en del av tiltalten mot 24-åringen.

14.40: Aktor leser nå fra det fjerde avhøret, som ble gjennomført i desember i fjor. Da var den tiltalte tilbake på åstedet sammen med politietterforskere og sin daværende forsvarer. Der påviste han blant annet et furutre han og «Mr. X» gjemte seg bak mens de ventet på Anja.

Da han ble bedt om å redegjøre nærmere for hva som skjedde, ønsket han ikke lenger å bidra. Han forklarte at han følte et sterkt ubehag ved å være tilbake. Avhøret på åstedet ble derfor avsluttet.

14.30: Politiet har tydeligvis funnet det riktig å øke sikkerhetsnivået når det gjelder den tiltalte. Steven Dan Danielsen er iført håndjern når han møter igjen etter pausen. 24-åringen må sitte med håndjern på resten av dagen. Danielsen fremmet tidligere tirsdag bedt om å få slippe å være til stede i salen, men uten at han fikk medhold av retten.

14.10: Avhøret går nå over til å handle om ransforsøket i forkant av drapet. Aktor viser frem et bilde av en Glock-pistol som ble funnet i Danielsens leilighet. I avhør har 24-åringen forklart at pistolen ikke var ekte.

Aktor viser så frem et Glock-magasin som ble funnet i gresset på åstedet for drapet. Danielsen utbrøt i avhør at han ikke kunne skjønne hvordan pistolen eller magasinet hadde havnet der.

Retten tar et kvarters pause. Nå gjenstår gjennomgangen av de to siste avhørene som ble gjort med Danielsen.

14.05: Politietterforskeren som gjennomførte det tredje avhøret, dreide så samtalen på nytt tilbake til drapet på Anja Weløy Aarseth. Danielsen fastholdt denne gangen at«Mr. X» var til stede både under voldtekten og drapet, og at han hjalp til med å kaste 21-åringen i grøften nedenfor stien etter at hun var død. Danielsen forklarte videre at han sa følgende til den ikke-identifiserte personen: «Nå er jobben gjort», før de sammen tok seg ned fra fjellet, har han forklart.

13.55: Danielsenforklarte til politiet at han som leder av organisasjonen, sitter på toppen og håver innpenger, uten å være i direkte kontakt med oppdragene. Oppdragene besto i altfra narkotikahandel, torpedovirksomhet og drap, forklarte han.

24-åringen ser opp mens aktor leser fra akkurat denne delen av politiforklaringen, og virker tydelig mer interessert enn han har vært på noe tidspunkt så langt i rettssaken. Han veksler noen ord med sin forsvarer, og noterer på et ark.

13.50: Dommeren spør om Danielsen har noen kommentarer til det som aktor leser opp. Det har han ikke, og statsadvokaten går videre til gjennomlesing av avhør nummer tre. Danielsen har siden pågripelsen vært i fem avhør med politiet.

13.45: Danielsen opplyste videre at han er leder i en gjeng som har sitt opphav i Mexico. Tidligere har det kommet frem at tiltalte her refererte til den kjente gjengorganisasjonen MS 13.

«Jeg er leder i denne familiens avdeling i Møre og Romsdal. Målet vårt er å bli størst i Møre og Romsdal. På den måten kan vi bli kvitt gjengene i Ålesund», sa 24-åringen i politiavhøret.

Aktor Ingvild Thorn Nordheim har tidligere sagt at påtalemyndigheten mener denne delen av Danielsens forklaring ikke har rot i virkeligheten.

13.40: Aktor leser viderer fra avhørene. 5. september i fjor. Der forklarte Danielsen mer om denne «Mr. X», som ifølge tiltalte var med ham da Anja Weløy Aarseth ble overfalt. «Mr. X» disponerte en Toyota Supra, ifølge tiltalte. Etter drapet skal denne personen ha kjørt tiltalte til en skogsvei, hvor han satte fyr på klærne sine.

«Mr X» er en personpolitiet bør passe seg for. Han er en som vil sette seg kraftig til motvergedersom det blir en konfrontasjon.», sa Danielsen.

Senere i avhøret forklarte 24-åringen at han vil komme ut som millionær den dagen han er ferdig med soningen for drapet på Aarseth, uten at han ville utdype dette noe mer.

Han har beskrevet «Mr. X» som en etnisk norsk mann fra Østlandet.

13.30: Dommeren avbryter aktor, og henvender seg på nytt til tiltalte, som har dratt hetten over hodet igjen. Med myndig stemme ber dommeren for tredje gang tiltalte fjerne hetten. 24-åringen sier ingenting, men gjør som dommeren sier.

13.20: Aktor fortsetter å lese fra utskrift av politiavhørene som ble gjennomført med tiltalte i september i fjor. Danielsen har siden pågripelsen nektet for at det var han som sto bak ransforsøket mot kiosken Pluto, vel en time før drapet. Han forklarte imidlertid at han hadde planer om å rane en gullsmed eller en Rema-butikk.

13.13: Steven Dan Danielsen er tilbake i retten igjen, og setter seg ved siden av sin forsvarer. Han fremstår fortsatt som rolig, og har caps og hette på hodet. Dommeren ber tiltalte vise respekt for retten, og anmoder ham om å ta av seg luen og hetten. Danielsen fjerner hetten, men beholder luen på. Ikke godt nok, mener tingrettsdommer Kjetil Gjøen, og spør på nytt. Noen sekunder senere fjerner Danielsen luen også.

13.08: Retten tar en ny pause på ti minutter.

13.02: Retten har besluttet at Steven Dan Danielsen må være til stede i retten under den videre behandlingen i dag. Ifølgeen legeerklæring fra 24-åringens behandlende psykolog, vil det utgjøre en stor psykiskbelastning for tiltalte dersom han må være til stede under hele rettssaken. Retten har derfor lagt til grunn at han kan være til stede ut dagen i dag.

— Han har selv sagt at han ikke kommer til å komme inn i salen igjen. Jeg vet ikke om det er mulig å gjennomføre dette på en god måte, sier forsvareren når han blir bedt om å kommentere rettens beslutning.

12.52: Bistandsadvokat Einar Råen tar ordet. Han støtter aktors ønske om at tiltalte bør være til stede i retten. Begge viser til at retten risikerer saksbehandlingsfeil dersom de innvilger tiltaltes ønske om å få slippe. Hovedregelenetter domstolloven er at en tiltalt skal være til stede frem til dom blir avsagt.

Retten trekker seg tilbake for å behandle forsvarerens begjæring, og har tatt ti minutters pause.

Steven Dan Danielsen startet rettsdagen uten hodeplagg. Underveis i aktors gjennomgang av politiforklaringene, har Danielsen tatt på seg både caps og hette. Han har for det meste sett ned i bordplaten gjennom hele gjennomgangen.

12.50: Retten settes igjen, uten Steven Dan Danielsen til stede. - Han er ikke i form til å stille, og føler at situasjonen har forverret seg i løpet av dagen. Det går på hans psykiske helse, sier forsvarer Per Herman Thori-Aamot.

Forsvareren vil nå legge frem en legeerklæring fra Danielsens psykolog. Retten vil deretter ta stilling til om 24-åringen får fritak fra å stille. Aktor får ordet, og sier at hun mener rettssaken bør gjennomføres med tiltalte til stede.

12.04: Retten tar lunsjpause. BT er tilbake med flere direkteoppdateringer fra Sunnmøre tingrett når retten blir satt igjen rundt klokken 12.45.

12.00 : Som BTtidligere har skrevet, oppsøkte Danielsen åstedet dagen etter drapet. Ipolitiavhør har han forklart at han gjorde dette for å forsikre seg om at Anjalå godt nok skjult, samt for å sjekke at hun var død. På spørsmål om han tok med seg noe fra åstedet, svarte 24-åringen benektende. Anjas mobiltelefon er aldri funnet.

Tiltaltes forsvarer Per Herman Thori-Aamot snakker med pressen i en pause i Aksla-saken.

11.55: 24-åringen forklarte videre i avhøret at han skulle få ca. 140.000 kroner for å ta livet av Anja Weløy Aarseth, og at han fikk "oppdraget" av en ukjent person på en fest tre uker før drapet. Han ville imidlertid heller ikke på dette tidspunktet si noe om hvem som hadde gitt ham navnet på en lapp.«Han sa athan ønsket henne død. Jeg vet ikke hvorfor, men det kan være sjalusi.», sa Danielsen.

11.45: Danielsen ble videre bedt om å fortelle mer om hvilken rolle «mr. X» hadde da Aarseth ble drept. Tidligere tirsdag kom det frem at 24-åringen har forklart at han ikke var alene med Anja på byfjellet. Denne delen av forklaringen fester politiet ingen lit til.

«Vi var to.Han som var med i starten, forsvant. Han ga henne to slag, ble livredd, ogstakk fra stedet. Så tok jeg over, på en måte», forklarte Danielsen.

11.38 : Senere i avhøret forklarte Danielsen at han hadde «fått et navn» på en papirlapp, og bekreftet at navnet var Anjas.

«Hvor fikk du det fra?», ville etterforskeren vite.

«Det er ikkeså viktig. Jeg kommer ikke til å si noe likevel. Jeg har sagt mitt. Jeg angrerpå at jeg drepte henne. Jeg skulle heller ha drept han som ga meg navnet.», svarte Danielsen, før han igjen nektet å oppgi navnet på vedkommende som skal ha gitt ham Anjas navn på en papirlapp.

«Var drapet et oppdrag?»

«Jeg har ikkepeiling. Jeg fikk et navn på et papir. Jeg sier ikke mer nå.», svarte Danielsen ifølge utskriftene fra avhøret.

11.32: I det andre avhøretble Danielsen bedt om å redegjøre for hva han gjorde fra han sto oppdrapsdagen, 28. august i fjor. Han forklarte at han sto opp i 11-12-tiden, ogat han «gjorde seg klar til det som skulle skje», nemlig drapet på Anja WeløyAarseth.

Han forklarte videre at han hadde vært ruset mer eller mindre to uker i strekk før drapsdagen.

Politietterforskerenville vite om drapet var planlagt, men da svarte Danielsen at han allerede haddesagt det han hadde å si om drapet.

11.27: Aktor går videre til det andre avhøret av tiltalte. Dette avhøret fant sted 5. september, dagen etter drapet. Der sa Danielsen innledningsvis at han ikke hadde så mye mer å legge til om ugjerningene.

11.22. Dommeren avbryter aktors opplesning fra avhørene, og henvender seg til tiltalte Danielsen: "Ønsker du å si noe til det som aktor nå har lest opp", spør han. Danielsen forholder seg passiv, rister kort på hodet, og ser ned i bordet. Danielsen har capsen godt dratt ned i pannen. Aktor fortsetter.

11.20: Underveis i politiavhøret blir Danielsen presset til å komme med flere detaljer om voldtekten og drapet.

«Jeg husker godtda jeg tok livet av henne. Det er ikke noe du glemmer. Det er somom du ser at du tar fra henne sjelen.», sa Danielsen i avhøret.

11.18: I avhøret forklarer Danielsen videre at han skal ha «spanet»på Aarseth i ukene før drapet, men når han blir bedt om å forklare dettenærmere, svarer han unnvikende. Han skal ha sett henne ved Høgskolen i Ålesund i ukene før, skriver politimannen i sin rapport.

Bak f.v.: meddommer Arve Einang, tingrettsdommer Kjetil Gjøen og meddommer Berit Sørland Wennersberg. Foran f.v.: rettspsykiater Terje Tørrissen og rettspsykiater Michael Setsaas i Aksla-saken som startet i lagmannsrettssalen i Ålesund tinghus tirsdag morgen.
RETTSSAK: Her skal Steven Dan Danielsen (24) forklare seg om drapet.

11.07: Nordheim går nå gjennom hva Danielsen har forklart om voldtekten. 24-åringen sitter fortsatt helt stille på plassen sin mens aktor leser opp beskrivelsene av overgrepet. Aarseth skal ha ropt etter hjelp etter voldtekten, men ifølge Danielsen var ikke dette ropet særlig høyt. 11.03: Anja Weløy Aarseths foreldre har på forhånd fått utdelt en utskrift av tiltaltes politiforklaringer. De sitter rolig og følger med mens aktor leser opp fra avhørene.

11.01 : Tiltalte hartatt på seg den lilla capsen sin igjen, og ser stort sett ned i bordet mens statsadvokat Ingvild ThornNordheim leser fra politiavhøret.

11.00: I avhør skalDanielsen videre ha sagt at han var svært ruset denne kvelden, og at han skulleønske han hadde møtt en mann, ikke en kvinne.

«Jeg angrer fælt, men gjort ergjort og det må jeg leve med. Jeg ventet på henne. Så sa det pang. Jeg ville seom jeg klarte det. Å ta livet av en person på den måten.»

10.53: Nordheimfortsetter å lese opp fra det første avhøret med Danielsen 4. september i fjor:

Tiltalte: «Detvar over på et halvt til ett minutt.»

Avhører: «Dusa du sto og ventet på henne?»

Tiltalte: «Jegvisste hvor hun skulle jogge.»

Avhører: «Hvordanvisste du det?»

Tiltalte: «Deter ikke så viktig. Det er bare en jobb. Det gikk så fort, plutselig var detover. Men, men. Sånn er det bare. Har ikke så mye mer å si.»

10.51: «Det var for å tjene litt penger. Vanskeligere er det ikke. Jeg har ikke noe imot å tjene penger. Hva skal jeg si da? Business er business. Det er bare å være på rett tid til rett sted. Jeg kommer aldri til å gjøre noe slikt mot en jente en gang til.», sa Danielsen videre i avhøret. Han ville ikke navngi hvem han eventuelt skulle få penger av for å gjennomføre drapet.

10.50: Da Danielsen ble konfrontert med den alvorlige drapssiktelsen i første avhør, sa han «Dette var business. Jeg sto og ventet på henne. Det gikk ganske fort, og drapet var fort unnagjort.»

10.45: Det at tiltalte nekter å forklare seg i retten, kan føre til at tidsplanen sprekker. Statsadvokat Nordheim varsler at det vil ta mye tid å lese fra politiavhørene.

10.43: Statsadvokaten tar ordet, og sier at hun vil lese høyt fra de fem avhørene som er gjennomført med tiltalte. Det første avhøret ble tatt onsdag 4. september i fjor, samme dag som pågripelsen. Danielsen tilsto voldtekt og drap på et tidlig tidspunkt.

10.40: Retten settes igjen. Forsvarer Thori-Aamot sier at han har diskutert spørsmålet på nytt med sin klient, men han fastholder at han ikke ønsker å forklare seg. — Jeg har gjort ham oppmerksom på konsekvensene av at han avstår fra å forklare seg. Alternativet blir at aktor leser fra politiforklaringene, sier forsvareren.

10.30: - Det viktigste for foreldrene er likevel at tiltalte har opprettholdt sin erkjennelse av ugjerningene i retten i dag, sier bistandsadvokat Råen videre.

10.28: Bistandsadvokat Einar Råen sier til BT i pausen at foreldrene har ytret ønske om at tiltalte skal forklare seg for åpen rett. - Det har vært viktig for mine klienter å høre en mer helhetlig og detaljert forklaring fra tiltalte om det som skjedde. Det er noe helt annet enn å lese politiforklaringene hans, og vi håper at tiltalte endrer mening i løpet av dagen.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot foran kartet over Aksla og Ålesund i rettssalen.
Fra presentasjon til statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim. (<a href="http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Aksla-rettssaken-starter-i-dag-3057943.html#.UvntKT-NA_c">Se interaktiv grafikk fra hendelsesforløpet i denne saken</a>)
Aktor Ingvild Thorn Nordheim har Kripos-etterforsker Håkon Moen ved sin side.

10.20: Dommeren henvender seg til tiltalte, og sier at han gjerne vil høre hans forklaring. Etter en viss diskusjon med sin forsvarer, svarer Danielsen et klart "nei" på spørsmål om han ønsker å forklare seg. Forsvareren antyder at 24-åringen ikke er i form. Dommeren beslutter at retten tar et kvarters pause, slik at forsvareren og Danielsen får diskutert saken nærmere. 10.19: Forsvareren varsler videre at hans klient ikke ønsker å være til stede i retten de neste dagene, og viser til en erklæring fra Danielsens psykolog. Dommeren sier at han vil ta stilling til begjæringen mot slutten av dagen.

10.18: Forsvarer Per Herman Thori-Aamot starter sitt innledningsforedrag med å korrigere aktor når det gjelder MS 13. — Danielsen har ikke forklart at selve drapet hadde noe med organisasjonen å gjøre, sier han.

10.15: Det er satt av seks dager til gjennomføringen av rettssaken. Tiltalte vil forklare seg senere i dag. Førstkommende mandag er satt av til åstedsbefaringer.

10.08: Tiltalte har i avhør forklart at han er en del av den amerikanske gjengorganisasjonen MS 13. - Han hevder at drapet var et oppdrag på vegne av denne organisasjonen. Vi har ingen holdepunkter for det, sier Nordheim. Jan Erik Bresil fra Oslo-politiet er innkalt som ekspertvitne, og vil redegjøre for MS 13.

10.00: Flere vitner skal ha sett tiltalte i Aksla-området i tiden rundt drapet, som av påtalemyndigheten er anslått til å ha funnet sted mellom 18.40 og 19.00. – Disse vitnene kan si noe om hvorvidt tiltalte var alene eller ikke, sier aktor Nordheim.

09.58: Statsadvokaten forteller videre at Danielsen i politiavhør har nevnt en "mr. X". Denne personen skal ifølge tiltalte ha vært til stede da Aarseth ble voldtatt og drept. 24-åringen har forklart at denne "mr. X" slo Aarseth i forkant av drapet.

09.55: Aktor redegjør for 24-åringens bevegelser etter ransforsøket, og viser på et kart hvordan han tok seg til byfjellet Aksla. - Tiltalte treffer på Anja Weløy Aarseth, og tvinger henne bort fra turstien. Deretter voldtar han Aarseth, før han dreper henne ved kvelning, sier Nordheim.

09.53: Fotavtrykk på stedet og observasjoner fra flere vitner vil bli lagt frem som bevis i ranssaken. Politiet beslagla flere par sko hos Danielsen etter pågripelsen, og vitner skal ha kjent igjen 24-åringens nakketatovering.

09.50: Dommeren gir ordet til aktor Ingvild Thorn Nordheim, som starter sitt innledende foredrag. Nordheim tar for seg ransforsøket mot kiosken Pluto, som skjedde ca. klokken 17.50, 28. august i fjor. Aktor varsler at hun vil legge frem flere bevis som peker i retning av at 24-åringen sto bak ransforsøket.

09.45: Danielsen erkjenner straffskyld for voldtekt og drap. Han svarer et kjapt "nei" på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for å ha forsøkt å rane kiosken Pluto. Han sier videre at han ikke husker å ha kommet med grove trusler mot to politifolk, og svarer benektende også når det gjelder det siste tiltalepunktet.

09.42: Dommer Gjøen leser opp tiltalen mot 24-åringen. Han ønsker ikke å stå oppreist, slik vanlig praksis er, mens dommeren går gjennom de alvorlige tiltalepunktene. Danielsen sitter tilbakelent i stolen og fikler med capsen sin.

FORSVARER: Advokat Per Herman Thori-Aamot er forsvarer for drapssiktede Steven Dan Danielsen (24).
BER OM FORVARING: Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim og Einar Råen, bistandsadvokat for Anjas etterlatte, er på plass i rettssalen.

09.40: Danielsen blir bedt om å oppgi personalia, og dommeren spør om det stemmer at 24-åringen har skiftet fornavn til Paco. Det nikker Danielsen bekreftende til. På spørsmål fra dommeren om han har inntekt, svarer Danielsen: — Ikke på lovlig vis. 09.35: Steven Dan Danielsen sitter tilsynelatende rolig i stolen sin og følger med mens dommeren gjennomgår en del praktiske detaljer knyttet til gjennomføringen av rettssaken. Den kortklipte 24-åringen er forholdsvis liten av vekst.

09.32: Tingrettsdommer Kjetil Gjøen har satt retten, og de mange fotografene forlater salen. Gjøen presenterer partene. Aktor Ingvild Thorn Nordheim har Kripos-etterforsker Håkon Moen ved sin side. Moen var sentral i etterforskningen da Aarseth var savnet, og da det ble innledet drapsetterforskning.

09.31: Anjas Weløy Aarseths foreldre tar plass ved siden av bistandsadvokat Einar Råen. På motsatt side sitter mannen som er tiltalt for å ha drept deres 21-år gamle datter.

09.30: Danielsen ankommer salen iført lilla caps, blå hettejakke og dongeribukser. Dette er første gang at 24-åringen har møtt i retten siden pågripelsen.

09.25: Steven Dan Danielsen blir ført inn i rettssalen av fire politifolk. 24-åringen tar plass ved siden av sin forsvarer, osloadvokat Per Herman Thori-Aamot.

09.05: Bergensadvokat Einar Råen er også på plass i salen. Han er bistandsadvokat for Anjas etterlatte. Råen har på vegne av Anjas foreldre fremmet et krav på 550.000 kroner i oppreisning og erstatning fra mannen som drepte 21-åringen.

09.00: Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Michael Setsaas har tatt plass foran dommerbordet. Før jul leverte de en sakkyndigrapport som konkluderte med at Danielsen er strafferettslig tilregnelig. De har videre konkludert med at det er fare for at han vil begå ny, alvorlig kriminalitet i fremtiden.

08.50: De pårørende etter Anja Weløy Aarseth ankommer rettssalen. De har på forhånd bedt om å bli skjermet fra mediene, og ønsker ikke å bli tatt bilde av. Flere av Anjas studievenner fra Ålesund er også på plass i hovedsalen.

08.45: Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, er på plass. Hun har bekreftet at påtalemyndigheten vil be om tidsubestemt straff, såkalt forvaring, for Danielsen.

Tirsdag morgen starter rettssaken mot Steven Dan Danielsen (24) fra Romsdal. Han står tiltalt for å ha voldtatt og drept bergenskvinnen Anja Weløy Aarseth på byfjellet Aksla i Ålesund 28. august i fjor.

Danielsen har erkjent drap og voldtekt, men nekter for at han sto bak ransforsøket mot kiosken Pluto vel en time før drapet. Han nekter også straffskyld på det tredje punktet i tiltalen, nemlig for å ha kommet med drapstrusler mot to politifolk og deres familier, høsten 2012.

Publisert
RISIKERER FORVARING: Steven Dan Danielsen har erkjent at han voldtok og drepte bergenskvinnen Anja Weløy Aarseth (21) på byfjellet Aksla i Ålesund 28. august i fjor. Nå risikerer han forvaringsstraff.

Les mer om dette temaet

  1. Aksla-rettssaken starter i dag

BT anbefaler

«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

Post Malone er verdens mest populære rapper. Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen.

LES SAKEN