Legestudenter stoppes av turnuskø

Flere hundre legestudenter får ikke fullført utdanningen sin. De blir stående og stampe i turnuskø. Kjell Vegard Mykland er en av dem.

Publisert Publisert
  • Berit Kvalheim
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Mangel på turnusplasser er flaskehalsen. Mykland er ferdig med medisinstudiet og skulle ha begynt på halvannet års turnustjeneste til høsten.

Men det kan han se langt etter. Han var en av flere hundre uheldige i trekningen av medisinerstudentenes turnusplasser denne uken, og endte som nr. 565 på listen som talte i alt 658 søkere. Men det er bare 401 plasser totalt. Han har 93 foran seg på listen. I praksis betyr det minst et halvt års utsettelse før han kan fortsette utdanningen og få sin etterlengtede legelisens.

— Jeg er veldig skuffet. Da jeg søkte meg inn på legestudiet for seks år siden, var det en selvfølge at vi skulle gå rett inn i turnus etter studiet. Nå mister jeg minst et halvt år som jeg skulle ha brukt til å opparbeide meg kompetanse og erfaring, sier han.

Kommer utenfra

Forklaringen på turnusplasskrisen er ikke at det utdannes for mange leger i Norge, men at en stadig større andel av turnussøkerne er utenlandsstudenter. Studenter som har fått sin utdanning i utlandet stiller på lik linje med studenter som har utdannet seg i Norge når det gjelder kampen om turnusplassene.

— Jeg synes det er dypt urettferdig at de som kjøper seg legeutdanning i utlandet kommer foran oss i køen, sier Mykland.

Fordi opptakskriteriene er så strenge i Norge, er legeutdanning i for eksempel Ungarn et populært alternativ for mange. Der er det mye lettere å få studieplass. Også utenlandske medisinerstudenter uten tilknytning til Norge stiller på lik linje i trekningen om plasser.

Mellom 350 og 400 studenter fullfører medisinstudiet i Norge hvert år. I turnuskøen står også søkerne fra utlandet, som er omtrent like mange i antall.

Ifølge leder Einar Sundal i norsk Medisinerstudentforening vil det være ulovlig å prioritere de som studerer i Norge foran andre.

— Vi må forholde oss til at myndighetene mener at enhver form for prioritering på bakgrunn av studiested rammes av EØS-lovgivningen. Dette er et problem som har bygget seg opp over lengre tid, og vi har påpekt det gang på gang, men så langt har ikke myndighetene klart å iverksette tiltak som kan ordne opp i problemet, sier han til Studentradioen i Bergen.

Utvidelse på trappene

Sosial- og helsedirektoratet har fått i oppgave å evaluere dagens turnusordning. Dette arbeidet kan ende med at det blir flere turnusplasser i fremtiden. Det er aktuelt å øke antall plasser på psykiatri. På lengre sikt kan det samme skje på andre områder. Statens autorisasjonskontor for helsepersonell har bedt de regionale helseforetakene om 50 nye turnusplasser, sier avdelingsdirektør Otto Christian Rø i Sosial- og helsedirektoratet.

Foto: Eirik Brekke

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Jeg har ingen tillit til deg, skrev Koomson til sportssjefen. Så uteble han fra trening.

– Jeg har ingen tillit til deg lenger, skrev Gilbert Koomson til Rune Soltvedt, sportssjef i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. Gulen: Fant person i sjøen etter tre timers leting

  3. Da Monicas tante døde av covid-19, skjønte hun at det var alvor. – Vi har nesten ikke hatt noen inne hos oss siden mars

  4. Helse Bergen: Nedadgående trend i antall smittede

  5. Nå blir det varmt og sol i vest - og vått i øst

  6. Da Dagfinn ikke kunne gå i begravelsen til tanten, skjønte han alvoret