Hareide på Stortinget

Ut og inn i hele natt. Men nå er bømlingen inne.

  • Aftenposten.no
  • Mari Torsdotter Hauge
  • Stine Barstad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Hareide hadde tidligere sagt at han vil trekke seg fra rikspolitikken dersom han ikke sikret seg en stortingsplass i dette valget.

Men etter å ha falt inn og ut gjennom natten, klarte Hareide til slutt å sikre seg utjevningsmandatet i Akershus.

Mange «nye» Ap-fjes Blant de 169 stortingsrepresentantene som nå er valgt inn, er 59 nye i denne perioden, i alt nesten 35 prosent. Mange av de nye kandidatene ikke er helt ukjente i norsk politikk.

Utenriksminister Støre (Ap) er stortingsrepresentant for første gang.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er en av to Arbeiderparti-politikere i Oslo som er valgt inn for første gang i år, sammen med Hadia Tajik, som også er tingets eneste representant med minoritetsbakgrunn, etter at Raja (V) ikke kom inn fra Venstres liste i Akershus.

Også partiets fiskeriminister, Helga Pedersen, er valgt inn for første gang, en av tre Arbeiderparti-representanter fra Finnmark, der alle de tre er på Stortinget for første gang.

Arbeiderpartiets tidligere partisekretær Martin Kolberg er også blant de mange profilerte Ap-politikerne som nå er valgt inn på Stortinget, som førstekandidat for partiet i Buskerud. Kolberg overlot partisekretær-posten til Raymond Johansen i år, etter å ha sittet siden 2001. Han har jobbet for Arbeiderpartiet siden 1981, tidligere som statssekretær.

SVs nestleder Audun Lysbakken har vært på Stortinget før (2001-2005), men har vært vara i inneværende periode. Han kom inn på et usikkert mandat på Hordaland-benken.

Også 2. nestleder i Fremskrittspartiet og Tønsberg-ordfører, Per Arne Olsen, er valgt inn på Stortinget.

Ap og Høyre vinner i Oslo

Venstres Abid Q. Raja var langt unna å komme inn på Stortinget fra Akershus. Dermed blir Hadia Tajik den eneste stortingsrepresentanten med innvandrerbakgrunn de neste fire årene.

Ap og Høyre har gjort gode valg i Oslo, og Tajik kapret partiets sjette mandat i Oslo, mens Nikolai Astrup kapret et fjerde mandat for Høyre.

SVs Inga Marte Thorkildsen så i valgkampen lenge ut til å miste plassen på Stortinget, men hun kapret utjevningsmandatet i Vestfold. Dermed kan rivalen Inger Lise Hansen (KrF) se langt etter plassen.

I Hedmark klarte Karin Andersen (SV) å sikre seg utjevningsmandatet, og også partikollega Hallgeir Langeland, førstekandidat i Rogaland, kom inn med knapp margin. I alt får Sosialistisk Venstreparti 11 mandater med 6,1 prosent av stemmene, og mister dermed fire mandater.

Tidligere Unge Høyre-leder Thorbjørn Røe Isaksen kommer inn på Stortinget på utjevningsmandat fra Telemark.

Rødt får ingen stortingsplasser, og dermed blir hverken partileder Torstein Dahle eller førstekandidat i Oslo, Erling Folkvord, å se på tinget de neste fire årene.

Få mandater for Venstre Etter et katastrofevalg for Venstre, har partiet nå bare to mandater på Stortinget, henholdsvis Borghild Tenden i Akershus og første nestleder Trine Skei Grande i Oslo.

Lars Sponheim klarte ikke å kapre sitt eget mandat, og går av som Venstre-leder som følge av det dårlige resultatet.

Ved 6.40-tiden tirsdag morgen var 99,9 prosent av stemmene talt opp, og da lå Venstre på bare 3,8 prosent, under sperregrensen på 4 prosent.

20-åring yngst I Sør-Trøndelag sikret Ola Borten-Moe, 1. kandidat for Senterpartiet og leder av Stortingets næringskomite, seg partiets eneste mandat i fylket, på bekostning av Høyres Lars Bjarne Tvete. Borten Moes mandat var utsatt, med 1362 stemmers margin.

KrFs førstekandidat i fylket, Øyvind Håbrekke, sikret seg utjevningsmandatet i Sør-Trøndelag. SVs unge sanger og pianist, Snorre Valen, fikk partiets eneste mandat i Sør-Trøndelag.

Den yngste representanten blir Mette Hanekamhaug (Frp) fra Molde. Hun er født i 1987. Nest yngst blir Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje med sine 24 år. Ropstad fikk likevel mest oppmerksomhet på valgdagen for å ha videresendt en Facebook-tullemelding som oppfordret FrP-velgere til å stemme via SMS.

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette nabolaget har blitt Bergens sveitserost

  2. Leteaksjonen i Fitjar: – Ny fase

  3. Morgentrafikken i Bergen: - Folk har tatt helg

  4. Éin ting uroar intensiv­sjefen spesielt før smitte­toppen: – Det vil vi merke betydeleg

  5. Slik lindrer du korona­plagene

  6. «Som å drikke fløyel.» Disse får full pott