Tåler ikke vaksinen

Richard Tefre Rasmussen er i risikosonen, men tåler trolig ikke vaksinen mot svineinfluensaen.

  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Jeg får litt skrekken. Det er jo en dødelig sykdom, sier 14-åringen Richard Tefre Rasmussen.

Sammen med mor Helene Tefre og lillebror Leonard treffer han Bergens Tidende for å fortelle om vaksineskvisen han har havnet i. 9. klassingen har alvorlig astma. Det gjør at han er i risikogruppen som anbefales å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Men samtidig er unggutten allergisk mot egg, og har tidligere reagert svært kraftig mot vaksiner han har fått. Personer med intoleranse mot egg anbefales ikke å ta sprøyten som beskytter mot svineinfluensa.

Les også

Alle mann til nålene

I villrede

Denne uken fikk Richard med seg et skriv hjem fra skolen som forteller om svineinfluensaen og vaksine.

— Det står ingenting om hva man skal gjøre når man er i en slik situasjon som Richard. Jeg er veldig i villrede om hva vi skal gjøre. Skal jeg holde ham hjemme fra skolen? Skal vi isolere oss, undrer Helene Tefre.

Tidligere har familien bodd fire år på Grand Canaria på grunn av 14-åringens helse. Dette er også noe som de vurderer å gjøre igjen.

— Oppholdet der har vært utrolig viktig og har gjort at Richard har vokst seg stor og sterk. Men når det gjelder svineinfluensa vet vi jo ikke hva som er best. Jeg aner ikke hvordan sykdommen virker i varmt vær i forhold til kaldt, sier Tefre.

Sterke allergireaksjoner

Richard kan få svært sterke reaksjoner på det han er allergisk mot. Magesmerter, kløe, kraftig utslett, slim og pusteproblemer er noen av symptomene som dukker opp hvis han får i seg noe han ikke tåler.

Les også

Bergen er klar

— På grunn av den kraftige allergien fikk han nesten ingen vaksiner da han var liten, men nå har han vokst seg stor og sterk og det hadde vært fint hvis han hadde fått muligheten til å ta vaksinen mot svineinfluensa, sier Tefre.

Både RIchard og moren hans ønsker at de visste mer om hvordan personer i risikogruppen reagerer hvis de får svineinfluensa.

— Vi får høre at så og så mange i denne gruppen har dødd av sykdommen, men vi får aldri vite hvilken underliggende sykdom de har hatt, sier Tefre.

Nå etterlyser hun mer informasjon om hvordan personer i risikogruppen med allergier skal forholde seg til sykdommen.

— Dette må jo gjelde flere enn oss. Mange sliter med allergi, sier hun.

- Vaksiner nærmiljøet

Overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet anbefaler at personer med eggeallergi kontakter legen sin for nærmere konslutasjon.

— I dette tilfellet må legen som kjenner gutten og hans sykdomshistorie best ta stilling til om han likevel kan ta vaksine. Ofte vil allergien mot egg være så svak at det ikke vil være farlig. Det er også veldig lite eggerester i vaksinen, sier hun.

Rønning anbefaler også at nærmiljøet rundt vaksinerer seg så fort som mulig.

Les også

Svarte om svineinfluensa

— På den måten unngår man at familien og andre smitter personen som er ikke selv kan ta vaksinen. Det er også viktig å være forsiktig med å oppsøke store forsamlinger der det kan være smittede, sier overlegen.

Hvis man er i risikosonen, ikke vaksinert og oppdager at man har hatt nærkontakt med noen som har svineinfluensa, kan tamiflu brukes.

— Denne fungerer både som tidlig behandling og kan brukes før det er påvist smitte, sier Rønning.

Hun understreker at de fleste med astma som blir smittet av svineinfluensa tross alt klarer seg bra

— Det mest vanlige er å bli bare lett syk. Men av de få som får alvorlige komplikasjoner er astmatikere overrepresentert, sier hun.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Erkærer nasjonal krise i USA

  2. - Ikke snik i<br/>vaksinekøen

  3. Åtte sykedager uten legeattest

  4. Toåring døde - vil stikke alle

  5. Toåring døde av svineinfluensa

  6. Bergen er klar

  7. Forbyr besøk

  8. Dette er ikke greit!

  9. Slik virker vaksinen

BT anbefaler

Se Ballspark etter Stabæk-Brann

Se Ballsparks TV-sending og send inn dine spørsmål til gjengen i studio.

LES SAKEN