Hårfint hundeliv

Korte, lange, tykke og tynne hunder. Og historien om puddelen som egentlig er en fryktet jeger.

  • Kjetil Linde Holo
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Det bjeffes og klynkes i Bergen Racketsenter på Bønes. En lukt av våt hund fyller hallen. Her er 1799 bikkjer fra hele Norden samlet til Internasjonal utstilling.

— Dette er 21. året vi holder arrangementet i denne hallen. Og aldri har det vært så mange påmeldte hunder, sier organisasjonssjef Øystein Eikeseth i Norsk Kennelklubb med et smil.

Rundt han tripper bikkjer i alle fasonger. Rundt dem igjen tripper deres eiere nervøst omkring, spente om nettopp deres hund skal bli kåret til peneste bissevovs på Bønes 2007.

Hundefinpuss hele dagen

En av dem som er spent er Helge Kvivesen fra Halden.

— Halen er viktig. Den bør stå mest mulig i rett vinkel i forhold til ryggen, sier Kvivesen.

Foran ham på et bord står svarthårete Misha, en to år gammel Kerry Blue Terrier, importert fra Russland. Han lar pelsen bli klippet av Kvivesen.

— Jeg bruker en dag på å finpusse ham før konkurranse. Nå har jeg allerede vært i aksjon, og klipper hunden mest for avreagere før finalen.

En puddelhistorie

Her handler det altså om skjønnhet, og om rase. Hundeavl er ingen spøk.

— Hundene som deltar her er alle renrasede hunder. En utstilling som den i helgen er en måte å måle avlsnivået i Norden på, sier organisasjonssjef Øystein Eikeseth.

Men hundeutstilling er så absolutt ikke bare for puddelfruer og fiffen.

— Dette er et veldig sosialt arrangement hvor alle er velkomne. Og puddelen var forresten opprinnelig ingen typisk selskapshund. Den var en jakthund, og ble brukt av jegere til å hente nedskutte fugler. Den ble barbert på baken for at bakdelen skulle synke i vannet, mens manken rundt nakken ble beholdt som en flytevest, for at hodet skulle flyte. Puddelen er en glimrende svømmer, sier Eikeseth.

Publisert