Slik unngår du tabu-tabbene

Kan man servere gelé til muslimer? Spiser jøder cheeseburgere?

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Tenk deg at du bodde i et land der kjøtt fra katter, hunder og rotter var hverdagsmat. Folk koste seg med kattebiff i festlig lag, og du ble sett på som litt sær, hvis du ikke ville ha. Hundekjøtt ble brukt i all slags mat, og det var nesten umulig å unngå å få det i seg.

Omtrent slik er det å være muslim eller ortodoks jøde i Norge. Det forbudte svinekjøttet er overalt.

— Jeg pleier å si litt spøkefullt at muslimer i Norge spiser en halv gris hver i løpet av livet. Det er vanskelig å unngå, sier Noman Mubashir.

Serverer svin i vanvare

NRK-programlederen har den siste tiden vist frem mat fra ulike kulturer i serien Yum Yum. Matreglene varierer fra land til land. Som muslim har Mubashir selv forsøkt å unngå svinekjøtt i alle år.

— Da jeg var i bursdagsselskap som liten, fikk jeg av og til svinekjøtt uten å vite det. Vertene visste ikke at for eksempel pepperoni inneholder svin, sier han.

Du må finlese innholdsfortegnelsen, hvis du skal være på den sikre siden. Selv om det står «lammerull» eller «okserull» på pakken, kan kjøttpålegg inneholde mange prosent svinekjøtt.

Selv om vertskapet bare serverer kylling, lam og storfe, risikerer de å skuffe gjestene. Noen muslimer vil kun spise halal-kjøtt, som er slaktet etter muslimske regler.

— Der vil du finne litt uenighet blant muslimer. Det beste er om du skaffer halal-kjøtt, hvis du kan, sier imamen Basim Ghozlan, som er ansvarlig for www.islam.no.

Noman Mubashir er ikke så opptatt av halal.

— Jeg foretrekker fersk kjøttdeig fra ICA fremfor å kjøpe halal-kjøtt på Grønland. Halal-kjøttet er av og til smuglerkjøtt av dårlig kvalitet, sier han.

Egen krok for muslimer?

Når du har muslimske gjester, kan det være lurt å sette maten deres i en krok for seg selv, mener Ghozlan.

— Det viktigste er at vertene tar hensyn og informerer om hva maten inneholder. Jeg fikk en gang italiensk salat, uten å oppdage med en gang at den inneholdt små kjøttbiter. Da ble jeg ganske irritert, sier Ghozlan.

NRKs Noman Mubashir er enig i at informasjon er bra, men han ønsker ikke egne kroker for «muslimvennlig» mat.

— Mat handler jo om fellesskap, ikke segregering. Man skal ikke ta bort gleden ved å nyte maten sammen, sier han.

Selv om du gjør alt riktig med middagen, risikerer du at desserten blir en fadese. Mange nordmenn tenker ikke over at gelatin ofte stammer fra svin.

— Noen muslimer mener at gelatin er ok, siden mengdene er så små. For å være sikker, er det best å droppe det, sier Basim Ghozlan.

Gelatin fra andre dyr enn svin finnes på markedet, og vegetabilsk stivelse (Agar-Agar) kan også brukes.

Varierer blant jøder

Heller ikke jøder har tradisjonelt spist svin, men praksisen varierer veldig.

— Det er en svært liten andel av jødene i Norge som praktiserer alle matreglene 100 prosent, men de fleste har en liten holdning i bakhodet, sier Ralph Buchmann, forstander i Det mosaiske trossamfunnet i Trondheim.

Mange unngår å lage mat med svin og skalldyr i hjemmet, men er mer avslappet til kosher når de er ute. Det tradisjonelle forbudet mot å blande produkter av melk og kjøtt, står ikke særlig sterkt. Noen jøder spiser cheeseburgere, andre ikke.

— Hvis man skal ha fremmede folk på besøk, bør man nok sette seg litt inn i deres kulturelle regler. Hvis det er folk du kjenner, skader det aldri å spørre dem på forhånd, sier Buchmann.

Noman Mubashir mener det kan være greit å spørre middagsgjestene uansett.

— Det handler ikke bare om religion og kultur. Mange har allergier mot ulike typer mat, sier han.

Nesten alle matvarer er tabu i en eller annen del av verden. På www.asian-links.com finner du en enkel oversikt over forbudene i en del trossamfunn. En større oversikt ligger på wikipedia.org.

Hva serverer du til gjester fra andre kulturer? Diskuter saken i feltet under!

Foto: NRK

IKKE SÅ ENKELT: Dette måltidet er uegnet for mange muslimer (alkohol og svin), mormonere (alkohol) jøder og adventister (skalldyr) og buddhister (kjøtt). Foto: Arne Nilsen

Foto: Gitte Johannessen (arkiv)

Foto: Gilde

FORBUDT MAT: Visste du at ortodokse jøder ikke kan spise cheeseburgere, som denne Big Mac-en? Kjøtt og melkeprodukter skal ikke blandes sammen.

Foto: Scanpix

Publisert