Her er politiets indisier

Da Dungs ektemann søkte sønnen inn i barnehage, lot han være å føre henne opp som mor. Les resten av drapsindisiene her.

Publisert Publisert
  • Gordon Andersen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Krabbedalen 23. juni i fjor: Dung Tran Larsen sitter i sofaen hjemme i Krabbedalen. Ektemannen tar et bilde av henne med mobiltelefonen. Bildet er det siste kjente som er tatt av den 22 år gamle tobarnsmoren.

Åtte måneder senere representerer ektemannens mobilbilde starten på politiets liste med indisier rettet mot familien i Krabbedalen. Fra denne datoen, 23. juni, mener politiet at de fire drapssiktede familiemedlemmene går fra å leve et normalt liv til å oppføre seg irrasjonelt og utføre merkelige handlinger.

**Bak nyhetene:

Les også

... men er Dung død?

...men er Dung død?**

BT er kjent med at politiet nå etter over 200 dager med etterforskning har gjort ferdig en liste med punkter de mener peker i retning av at Dung Tran Larsen aldri forlot Krabbedalen frivillig. Politiet arbeider nå for at listen i seg selv skal være sterk nok til at det kan tas ut en drapstiltale. Her er noen av de sentrale punktene på politiets indisieliste.

Datoen: 23. juni 2007. Datoen er en merkedag for Dung og ektemannen. Det er på dagen tre år siden Dung Tran Larsen kom til Norge. Hvorfor sitter hun denne kvelden med sorgfullt blikk i sofaen? Politiet har en teori om at hun kan ha kranglet med ektemannen om å flytte fra ham.

Depresjonen: Ektemannen har hevdet at Dung kan ha hatt en fødselsdepresjon. Politiet har ikke funnet noe som indikerer at dette kan stemme.

Vietnamesisk skikk: Etter å ha født en datter 18. juni, har ektemannen forklart at konen fulgte en vietnamesisk skikk om å holde seg innendørs i tiden etter fødselen. Hun fulgte ikke denne skikken da hun fødte en sønn i 2005.

KK-kontroll : Hun fulgte heller ikke skikken da hun 22. juni møtte opp med ektemannen til kontroll på KK. Da ble det konstatert at alt gikk bra med mor og barn. Ammingen gikk fint.

Sotra-turen: Isolasjonsskikken ble heller ikke fulgt da hun 23. juni reiste sammen med svigerfaren til Sartor senter for å kjøpe sandaler.

Helsestasjonen: Ektemannen møtte alene opp på helsestasjonen med datteren 27. juni. I ettertid har han forklart at Dung ikke var med på grunn av den vietnamesiske skikken.

Barnebildene: Politiet har funnet mange bilder av den nyfødte datteren fra 18. juni til 23. juni. Etter denne datoen er det helt slutt på alle bilder.

Barnehagesøknaden: Da Dungs ektemann skulle få sønnen inn i barnehage 27. juni, lot han feltet for mor i søknaden stå åpent. Hun var heller ikke nevnt blant dem som kunne hente sønnen. Både Dungs svigermor, svigerfar og svoger sto på listen over dem som kunne hente. Dette skjedde fire uker før han meldte henne savnet. Det var barnehagen selv som meldte fra om søknaden etter at familien ble pågrepet.

MMI-undersøkelse : 30. juni ringte MMI til familien i Krabbedalen og spurte om å få snakke med en i husstanden som var mellom 18-30 år. Svaret MMI fikk var at det ikke var noen i husstanden i denne aldersgruppen.

Svigermorens permisjon: Dungs svigermor tok ut ulønnet permisjon samme dag som sønnen begynte i jobb mandag 2. juli. Hun har forklart at hun skulle ta seg av sin mann som var syk. Politiet tror det var for å passe barn. Svigerfaren sier selv at han ikke var syk, men at han var sjåfør for familien.

Handlekortet: Politiet har funnet svigermorens medlemskort i en butikkjede som viser at det er blitt kjøpt morsmelkerstatning i perioden etter politiet mener Dung ble drept, altså etter den 23. juni.

KK-sporet: Politiet fikk melding om at det etter den 23. juni er blitt ringt inn en melding til Kvinneklinikken der en mann spurte om råd til mating av spedbarn med morsmelkerstatning. I bakgrunnen skal det ha blitt hørt en kvinnestemme. Politiet har aldri kommet i kontakt med noen som skal ha tatt denne samtalen. En KK-ansatt politiet har avhørt mener det var Dungs ektemann hun snakket med.

Lappen: Politiet har funnet en lapp med påskriften: «Legg ikke ansvar på dem som ikke vet noe». Lappen er skrevet av svigermoren. BT har tidligere skrevet at det sto: «Legg ikke byrder på skuldrene til de som ikke vet». Politiet tror lappen sier noe om omstendighetene rundt Dungs forsvinning.

Savnetmeldingen: Da ektemannen meldte konen sin savnet fredag 20. juli, skjedde det først en uke etter at han selv sier at han sist så henne. Han tok også først kontakt med sin advokat Mikkel Mundal, før han kontaktet politiet.

Muntlig beskjed : Da ektemannen og moren hans omsider møtte opp på Laksevåg politistasjon for å melde Dung savnet, ville de bare gi muntlig beskjed. — Vi ville bare at dere skulle vite det, skal de ha sagt. Politiet måtte be dem bli værende for å fylle ut en formell savnetmelding.

Manglende tiltak : Ektemannen hevder at Dung Tran Larsen forsvant natt til 14. juli. Politiet reagerer på den totale mangelen på tiltak for å finne henne.

Tannlegetimen: Ektemannen avbestilte en tannlegetime Dung skulle hatt mandag den 16. juli. Han avbestilte timen før han sier at hun forsvant, altså før natt til 14. juli.

Tekstmeldingene: Dungs ektemann og svigermor var de eneste som visste om at Dung hadde vært borte i uken fra 14. juli til 20. juli. Flere familiemedlemmer fikk beskjed på tekstmelding den 21. juli at de måtte begynne å følge med i pressen fremover.

Motsigelsene: Dungs ektemann og svigermor er de eneste i familien i Krabbedalen som hevder med sikkerhet at de har sett eller hørt Dung Tran Larsen etter 23. juni. Både svogeren og svigerfaren, som har bodd under samme tak som de to andre i denne perioden, sier at de ikke har sett snurten av henne.

Telefonbruken : Da Dung ble meldt savnet, ble familiemedlemmene svært restriktive med å bruke telefonene i huset. De var klar over at de ble avlyttet, og politiet mener de tok konsekvensen av det.

Manglende telefoner : 22. juli, to dager etter ektemannen meldte Dung savnet, lånte politiet med seg familiens mobiltelefoner til gjennomgang. Da politiet dukket opp på ransaking 23. august var fem mobiltelefoner vekk. Politiet tror mobilene er kastet.

Trusler: Dungs kusine er gift med den eldste broren til Dungs ektemann. Han er den eneste av de tre brødrene som ikke er drapssiktet. Da kusinen var i politiavhør to dager før familien i Krabbedalen ble pågrepet, skal han ha ringt henne og truet henne til å ikke si noe. Også politifolkene som avhørte henne skal ha hørt truslene.

Voksende konto: Dungs konto har kun hatt innskudd fra det offentlige etter at hun forsvant. Politiet mener dette taler for at hun ikke har rømt. Kontoen inneholder i dag 70.000 kroner.

Avhørene: Politiet reagerer på hvordan spesielt ektemannen skal ha kommet med sprikende forklaringer.

Motviljen: Stadig motvilje mot å møte opp i avhør og samarbeide med politiet i jakten på Dung.

Tore Salvesen ønsker ikke å kommentere BTs liste med indisier.

— Vi er ferdig med vår liste. Nå fortsetter vi etterforskningen. Det er ikke snakk om å trappe ned, men å konsentrere de ressursene vi har mot å finne Dung. Det har vi fortsatt tro på at vi vil gjøre, før eller siden, sier Tore Salvesen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Forsvareren ikke skremt

  2. ... men er Dung død?

Foto: Odd Mehus

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN