- Innvandringspolitikken skaper frykt

Somaliere i Bergen protesterer mot at folk blir sendt ut etter årevis i Norge. Nå får de støtte fra KrF.

Publisert Publisert

PROTEST: Abdi Karim Ali fra Den somaliske foreningen i Hordaland var en av dem som ledet demonstrasjonen på Torgallmenningen onsdag kveld. Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mens regnet høljet ned over Torgallmenningen, samlet om lag 200 demonstranter seg for å protestere mot at flyktninger blir sendt ut etter årevis i Norge.

– Skaper redsel

De fleste demonstrantene tilhørte det somaliske miljøet i Bergen, men også organisasjonene Redd Barna og Refugees Welcome Norway deltok.

– Det dreier seg om folk som har fått opphold og har bodd i Norge i lang tid. I stedet for at de får en stabil livssituasjon og mulighet til å bli integrert i samfunnet, får de beskjed om at forholdene i Somalia er blitt bedre og at de må dra tilbake. Det skaper enorm usikkerhet og redsel, sier Abdi Karim Ali fra Den somaliske foreningen i Hordaland.

Flere appellanter kritiserte også praksisen med å frata personer statsborgerskapet fordi de skal ha løyet om sin identitet da de kom til Norge.

Mistet statsborgerskap etter 17 år

Dette spørsmålet er blitt brennaktuelt etter at bioingeniøren Mahad Abib Mahamud sto frem med sin historie på TV 2. Etter 17 år i Norge ble han fratatt statsborgerskapet fordi utlendingsmyndighetene mener han løy da han søkte asyl som 14-åring. Mahamud hevder han er fra Somalia, mens Utlendingsnemnda mener han er fra nabolandet Djibouti.

Mens demonstrasjonen pågikk på Torgallmenningen, kom nyheten om at Kristelig folkeparti vil endre praksisen i slike saker.

KrF sørger for flertall på Stortinget for at domstolene skal avgjøre om en person skal miste sitt norske statsborgerskap. Dermed blir det slutt på at saksbehandlerne i utlendingsmyndighetene skal avgjøre dette alene, melder NTB.

KREVER ENDRINGER: KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Vil ha foreldelsesfrist

Men KrF gikk enda lenger, og ønsker å innføre en foreldelsesfrist. Det betyr at man etter et visst antall år ikke lenger risikerer å miste statsborgerskapet, selv om det blir avslørt at man løy i søknaden.

– Vi har ikke landet på et bestemt antall år, men ønsker en utredning for å se på foreldelsesfrist, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Nyheten om den politiske utviklingen ble mottatt med jubel og applaus blant demonstrantene i Bergen.

– Myndighetene krever at folk dokumenterer sin identitet, samtidig som de sier at dokumentasjon fra Somalia ikke er troverdig, påpeker Kassim Adan.

– Rykter og anonyme tips

– De baserer seg på rykter, anonyme tips og tvilsomme kilder når de tar statsborgerskapet fra folk, sier Abdul Ahmed.

Han sier politikken har skapt mye redsel blant somaliere i Bergen, og at mange er bekymret for hva som kan skje.

Andre pekte på det paradoksale i at myndighetene mener det kan være trygt for flyktninger å vende tilbake til Somalia, samtidig som Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å reise til deler av landet.

– Er det ikke forskjell på sikkerhetssituasjonen i ulike deler av landet?

– Vi mener situasjonen som helhet er utrygg. Det er krigsliknende tilstander med daglige terrorhandlinger, sier Ali.

– Er det ikke likevel en del norsk-somaliere som drar dit på ferie?

– Jeg vet ikke hvor vanlig det er, men når man får vedtak om flyktningestatus, er det begrensninger når det gjelder utreise. Dette dreier seg om mennesker som har fått norsk statsborgerskap, sier Ali.

Publisert