– Vi tror deg, Andrea

På første rad under 8. mars-markering var June Holm. Hun har sammen med Andrea Voldum, kjent fra Hemsedal-saken, startet stiftelsen «Vi Tror Deg».

Publisert Publisert

STØTTENDE: Vilde Hystad (f. venstre), Kjersti Næss, Tonje Sydnes Salomonsen og June Holm ønsket å vise støtte til en av talerne, Andrea Voldum, under årets 8. mars-feiring på Torgallmenningen. Foto: Rune Sævig

– 8. mars er en veldig spesiell markering, og det er utrolig fortjent at Andrea får holde én av hovedappellene i år, sier June Holm.

Årets overordnende tema på Kvinnedagen er kvinners rettigheter og fra scenen holdt Andrea Voldum appell om kvinners rettssikkerhet.

Voldum ble i 2016 landskjent etter hun rettssaken der tre menn sto tiltalt for å ha voldtatt henne i Hemsedal i 2014. Mennene ble frikjente, selv om fire av syv dommere i lagmannsretten mente hun ble dopet ned og gjengvoldtatt. Store protester brøt ut landet rundt og løftet debatten om kvinners rettssikkerhet, som er en av temaene under årets 8. mars-feiring.

Les også

Kommentator Eirin Eikefjord: «Ignorante drittunger på 19 år er blant dem som gjør at kjønnskampen må kjempes igjen og igjen»

– Det er viktig at andre voldsutsatte kvinner får en stemme. Derfor er det utrolig viktig at kvinners rettssikkerhet blir snakket mer om, sier Holm mens hun ser opp mot Voldum på scenen.

HEMSEDAL-SAKEN: – Det er nok verdens beste land for voldtektsmenn, men ikke for ofrene. Andrea Voldum ønsket å løfte debatten rundt kvinners rettssikkerhet i Norge. Foto: Rune Sævig

– Psykisk drap

I sin appell fokuserte Voldum på sin egen historie og mørketallene rundt voldtekt i Norge.

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg ikke har følt meg trodd, og av tusen rettssaker innen seksuallovbrudd er det faktisk bare ti av dem som blir trodd. Rettssikkerheten i Norge er helt på trynet. Det kan virke som at offeret er den som sitter på tiltalebenken og ikke tiltalte selv. Jeg har hørt at det er bedre at ti skyldige går fri, enn at én uskyldig blir dømt. Bare det er en dårlig holdning. En skal ikke gå fri om en har gjort en ulovlig handling.

Voldum fortalte også hvordan hennes egen opplevelse med rettsvesenet forandret henne.

– Jeg vil gå så langt å sammenligne voldtekt med drap, fordi voldtekt ødelegger så mye for personer som blir utsatt at en kan kalle det er psykisk drap. Jeg står her nå, levende, sa Voldum fra scenen mens flere tilhørere felte tårer.

Les også

Andrea Voldum om russelåten: – Eg vart rett og slett dritforbanna

JORDMØDRE MOT TRUMP: – Jeg visste ikke at jeg var politisk interessert, før jeg forsto at alt er politikk, sier Eline S. Vik (t. venstre). Sammen med Gunvor Raundalen ønsket de i år å fokusere på Donald Trump og hans politikk. Foto: Rune Sævig

«Dump Trump»

Den norske jordmorforening var i år, som tidligere, representert blant publikum på Torgallmenningen. Med slagordet «Dump Trump, støtt trygg abort», ønsket de å løfte blikket i år.

– Vi har tidligere vært lokale og nasjonale i våre parolesaker, men i år ville vi se utover våre egne grenser. Vi kan ta mye for gitt i Norge og det er mange som lider der ute, så vi valgte å heve blikket utover våre grenser i år, sier sentralstyremedlem Eline S. Vik.

Under parolen «Ingen er fri, før alle er fri» sto guttene Mathias Bratz-Queseth og Erwin Göser. Bratz-Queseth har deltatt på kvinnedagsmarkering de siste fem-seks årene.

– Jeg synes det er feigt av menn ikke å anerkjenne at det finnes forskjeller, og det blir veldig rart å ikke delta når man ser disse forskjellene. Samfunnet vil bare bli bedre av å ha mer likestilling.

LIKESTILLINGSTOG: Mange møtte opp for å markere kvinnedagen. Foto: Rune Sævig

Publisert