Tusener rammet av flykaos

Luftrommet over Sør-Norge vil være stengt til midnatt, melder Avinor. Dermed er alle ankomster og avganger til Oslo, Sandefjord, Kristiansand og Fagernes innstilt.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

PÅL ENGESÆTER, ROY HILMAR SVENDSEN, KEN ROSSLAND, KJERSTI MJØR og NTB

Ifølge Avinor vil flytrafikken over Sør-Norge være i gang igjen fra klokken 06.30 tirsdag morgen. I første omgang vil trafikken gå med begrensninger.

Sykmeldt

Flytrafikken i Sør-Norge ble delvis lammet i dag etter at alle flygelederne ved Oslo kontrollsentral Røyken sykmeldte seg i dag.

På Flesland sto flere hundre mennesker og ventet da bt.no var innom i ettermiddag. Stemningen var litt amper.

— Dårlig informasjon

Alfhild og Sigmund Sævareid skulle dratt på langtidsferie til Las Palmas i dag. Da bt.no snakket med dem på flyplassen, var det mest sannsynlig at de kom til å reise hjem.

Begge klager på dårlig informasjon.

— Det er trist at folk mister jobben, men vi er uenig i demonstrasjonsformen. Det må være mulig å aksjonere uten å ramme en uskyldig tredjepart, sier paret.

Sykmeldte seg umiddelbart

Flygelederne sykmeldte seg umiddelbart etter at det ble klart at administrasjonen i Avinor gikk inn for at den nye kontrollsentralen for flytrafikken i Sør-Norge legges til Sola i Rogaland, opplyser informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn på Gardermoen.

På Gardermoen førte sykmeldingene umiddelbart til at alle flyavganger ble stanset.

Flypassasjerer bt.no har snakket med, forteller om kaotiske tilstander på Gardermoen. Folk som allerede var kommet i flyene, ble vitne til at flygerne reiste seg, låste cockpiten og gikk.

Flyselskapene stoppet innsjekkingen umiddelbart da de fikk vite om streiken, noe som førte til store folkeansamlinger i innsjekkingshallen. Folk blir nå bedt om å forlate flyplassen, og reisende som har handlet i taxfree-butikken må levere fra seg varene før de slipper ut. Enkelte flyselskaper har også begynt å dele ut matkuponger til de ventende flypassasjerene som ikke kan forlate Gardermoen.

Noen kinesere slo i hjel tiden med å spille kort på en koffert. Alle kafeteriaer var fulle av folk, og luften begynte å bli tett overalt.

— Mange står i kø for å booke om billetter til fly senere på dagen eller i morgen. Ellers avventer folk situasjonen. Vi har ikke annet å gjøre, sier vaktleder for billettkontorene ved Gardermoen, Hans-Erik Heitmann.

Han sier det er spesielt kjedelig fordi det er høstferie og mange reisende, men vet ikke hva som vil skje videre.

ý Dersom passasjerene fortsetter å strømme på, vil de jo etter hvert stå som sild i tønne her, sier han og anbefaler folk å følge med på nyhetene dersom de skal reise fra Gardermoen senere i dag.

- Gjør det vi kan

Informasjonen til de reisende har variert sterkt. Passasjerer forteller til bt.no at det på høyttaleranlegget ble opplyst at kanselleringene skyldtes mangel på mannskap, mens flyselskapene i sine skranker opplyste at kaoset skyldes streik. Ingen får nå utlevert nye boardingkort, fordi ingen aner hvor lenge streiken vil vare. Flyplasspersonalet har sagt til passasjerene at det i alle fall ikke vil bli noen flyavganger de nærmeste to-tre timene.

— Vi gjør det vi kan for at denne situasjonen skal bli så kortvarig som mulig. Vi oppfordrer folk som skal reise til å ta kontakt med flyselskapene, sier Kobro.

Også Flesland delvis lammet

Flytrafikken til og fra Flesland er også delvis lammet. Det er svært mange kanselleringer av fly. Både for Bergen - Oslo og for Bergen-København.

Vestlandstrafikken langs kysten går foreløpig som normalt.

— Hvis du ikke strengt tatt må til Oslo i dag, så bør du bli hjemme. Flyet som eksempelvis skulle gått klokken 12.00 fra Bergen til Oslo, har nå fått ny tid klokken 17.00, men også her kan det bli forandringer, sier vaktsjef Kari Tynning i SAS/Braathens på Flesland til bt.no.

— Hva skal folk som skulle reist med fly i dag gjøre?

— Det som har skjedd på Røyken i dag var ikke varslet. Jeg kan derfor bare oppfordre folk til å følge med utviklingen på nettavisene, sier Kari Tynning.

bt.no kommer tilbake med mer. Tast Ctrl R (Oppdater) for siste versjon av denne siden.

<b>FULL STOPP:</b> Flyselskapene stoppet innsjekkingen umiddelbart da de fikk vite om streiken, og innsjekkingshallen ble raskt fylt opp med utålmodige passasjerer.
<b>DYSTER LESNING: </b>Skjermen som viser avgangene fra Gardermoen var i formiddag dyster lesning. MMS-FOTO: BÅRD ANDERSEN
Publisert
  1. Trafikk
BT anbefaler

– Dei er taparane i Vestland. For mykje har handla om Sogn og Fjordane.

Regionen i sør er taparen i Vestland, skriv BT-kommentator.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Nyheter direkte

  2. Forskere: Selv mild korona gir sviktende hukommelse

  3. Her holder de åpent. Reglene sier de skal holde korona­stengt. – Vi ønsker ikke å være bøller.

  4. Etterforsker mistenkelig dødsfall på Laksevåg

  5. – Er blitt symbolet på skjevfordelingen

  6. «Den solbergske æraen vil vare fleire år til»