Skyss slutter å trykke opp ruter

Trykte rutehefter i Bergen er historie.

Publisert Publisert

SKAL BORT: I fjor forsvant trykte rutehefter fremme hos bussjåføren. Nå slutter Skyss å trykke dem.

  • Torunn Aarøy
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fra og med sommerrutene 2016 er det slutt. For første gang blir ikke ruteheftene i Bergen trykket på papir. Du som skal finne ut når buss og bane går må gjøre det via digitale kanaler som skyss.no og mobilapp.

Skyss forventer at det kan vekke alt annet enn begeistring fra enkelte.

— Det har alltid vært rutehefter. Mange kan sikkert føle at noe blir tatt fra dem. Vi har forståelse for at noen vil savne trykte rutehefter, sier Hanne Alver Krum, salgs – og markedssjef i Skyss.

Hadde 190.000 i opplag

Trykking av rutehefter avsluttes fra 27. juni i Bergen sentrum, inkludert Bergen vest, Åsane, Fana, Ytrebygda og Os. I fjor reduserte Skyss opplaget, og fjernet ruteheftene fra bussene i Bergen. Ruteheftet kunne bestilles hjem i posten, eller hentes på Skyss kundesenter. Da opplevde de at etterspørselen ikke var særlig stor.

  • Les: Dette får du bot for. Og dette kan du klage på.
  • Det var noen som reagerte. Men da var det helst folk som sa ifra på vegne av de eldre, ikke de eldre selv. Mange eldre er allerede gode digitale bruker, sier Krum.

Hun legger til:

— Trykte rutehefter blir fort utdatert, mens det med digitale kanaler er enklere å nå ut til de reisende med oppdatert og korrekt ruteinformasjon. Ved å kutte trykkingen av rutehefter sparer en både penger og miljø.

Høsten ble det trykket opp 190 000 hefter. Ved ruteslutt hadde de 36.500 ruter igjen på lager. Året etterpå gikk opplaget ned, men da var enda flere rutehefter til overs inn mot sommeren.

Fortsatt for båt og ferge

De som fortsatt vil ha papir kan bestille utskrift av enkeltruter på skyss.no eller ved å ringe 177. Skyss kundesenter på Bergen busstasjon kan også hjelpe med utskrift av enkeltruter.

- Svært mange har for lengst gått over til å benytte digitale kanaler som skyss.no og mobilapp for ruteinformasjon. Jeg tror ikke at etterspørselen vil være så stort, sier Krum.

Ruteheftene for Austevoll, Hardanger, Voss, Modalen og Vaksdal vil fortsatt trykkes, men vil ikke lenger være tilgjengelig om bord i bussene fra og med oppstart av høstruter i august 2016.

— Båt og ferge vil fortsatt ha trykte rutehefter om bord, opplyser Krum.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - Aktivere billetten? Det visste jeg ikke

  2. Skyss fjerner ruteheftene

  3. Teknisk kluss gir dyrere skyss

  4. Skyss må være fleksible

  5. Innbrudd på Skyss-apper