Gu’ kor herlig! Aldri før har Bergen hatt så mange sommerdager på rad så sent i september

Etter den begredelige sommeren, har slutten av september glimtet til med fem dager på rad med temperatur over 20 grader.

Publisert Publisert

HISTORISK VARMT: Mandag stoppet gradestokken på 23,4 grader i Bergen mandag. Her tar Målfrid Holthe sats fra bryggen på USF Verftet. Onsdag ble det rekord. Foto: Hanna Kristin Hjardar

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I 12-tiden onsdag meldte meteorologene om ny værrekord i Bergen. Det ble da meldt at september 2017 allerede hadde tangert rekorden fra 1965 med fire strake septemberdager med over 20 grader, og at det med 21,7 grader onsdag aldri tidligere var målt et så langt strekk av sommerdager i Bergen. Med sommerdager menes dager med makstemperatur over 20 grader.

Torsdag kom imidlertid en viktig presisering: Rekorden går ut på at det aldri før er målt så mange sommerdager på rad så sent i september.

Gode septemberperioder har man altså hatt mange av før, det nye i år er at godværet kom såpass sent i måneden.

Dårlig vær i øst og godvær i vest

Årsaken ligger i de tusen sjøers land. Finland har hatt et høytrykk over seg i lang tid. Trykket er så dominerende at det kalles et styringshøytrykk, og legger føringer på været omkring seg. For Norges del har vi fått østavind. Østlandet har tatt det dårlige været, mens Vestlandet ligger i fjellenes le.

– Da får vi fønvind og varme dager her i Bergen. Nord for Stad går det også mot en av de tørreste septembermånedene noensinne, sier klimaforsker Jostein Mamen hos Meteorologisk institutt.

Den dårlige sommeren har nødvendigvis ikke en direkte sammenheng med den gode høsten, sier klimaforskeren.

– Sannsynligvis er det ikke på grunn av sommeren at høsten er bra, men været har en tendens til å holde seg noenlunde stabilt over flere uker i strekk på grunn av slike styringstrykk. Før eller siden vil en lang periode med dårlig vær ende i godvær, og det er ikke uvanlig at den nye værtypen dominerer en stund etter det, sier Mamen.

Meteorologisk Institutt har lagt ut et satelittbilde som viser sykene på Østlandet, som stopper før Vestlandet.

Les også

Bare én gang har det vært varmere i Bergen så sent i september

Kan fortsette

Lørdag 23. ble det målt en makstemperatur på akkurat 20,0 grader, før det økte til 20,2 på søndag 24. Mandag 25. var det hele 23,4 grader på det meste, før det gikk ned igjen til 20,3 i makstemperatur i går.

Med 21,7 i dag ble rekorden slått, og ifølge Yr.no kan den forlenges i morgen. Da er det nemlig meldt 20 grader i timene fra 14 til 16.

– Temperaturen vil nok gå litt ned, og legge seg over til en kjøligere værtype over helgen, sier Mamen.

Meteorologisk Institutt har gratulert Bergen med rekorden på på Twitter. De har lagt ut et bilde med en sol og teksten «Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme...».

Publisert