- Uaktuelt å forby skaut på skolene

– Uaktuelt å forby skaut på skolene Å nekte muslimske jenter å gå med skaut på skolen er uaktuelt i Norge. Som første europeiske land nedla Frankrike i går forbud mot islamske hodeplagg i skolegården.

  • Eirik Damsgaard
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

I Norge er det ikke aktuelt å ta etter franskmennene. Men Kommunaldepartementet etterlyser en debatt om muslimske jenters hodeplagg.

— Det er uaktuelt å forby religiøse symboler på norske skoler, enten det dreier seg om kors eller skaut. Men jeg mener vi bør ta en diskusjon om temaet, sier statssekretær Kristin Ørmen Johnsen i Kommunaldepartementet.

Kors- og skautfri sone

— En del unge muslimske jenter føler for eksempel et press på å kle seg med skaut. Men man er ikke dårlig muslim dersom man velger å gå uten, sier statssekretæren.

Som tidligere i europeisk historie, har Frankrike gjennomført en revolusjon, denne gang i skolegården. Presidenten støtter forslaget om å forby «iøynefallende religiøse og politiske symboler». Norge har ingen planer om import av ideer denne gangen.

— Frankrike har en annen kultur, med et sterkere skille mellom kirke og stat. Likevel vil det komme en debatt om religiøse symboler også i Norden, og den må vi ta, sier Ørmen Johnsen.

Hun mener det gjelder både muslimske og kristne miljøer.

Fritt frem i Bergen

— I enkelte religiøse miljøer blir man påtvunget en klesdrakt. Det kan gjelde enkelte kristne miljøer, som Smiths venner, der jenter ikke kan gå i bukser. Jeg har møtt pakistanske jenter som klipper håret, sykler med bukser - og blir spyttet etter av unge gutter fordi jentene er blitt for vestlige. Dette er holdninger som bør møtes med åpen debatt, sier statssekretæren.

Byråd for oppvekst i Bergen, Hans-Carl Tveit (V), er kritisk til slike forbud.

— Vi kan ikke forby noe bare fordi vi ikke liker det. Vi har religionsfrihet i dette landet, og må la foreldreretten gå foran. På den annen side kan man spørre seg hvor klokt det er dersom foreldre tvinger barna til å bruke skaut.

Byråden vil ikke foreta seg noe overfor bergensskolene i dette spørsmålet.

— Det er uaktuelt for meg å gi skolene i Bergen noe signal. Det klokeste er å ha en pragmatisk holdning til dette, sier Tveit.

- Norge bør ta etter

Den norske rettighetsorganisasjonen Human Rights Service (HRS) mener Norge av prinsipielle grunner bør ta etter Frankrike.

— Vi har støttet lovforbudet i Frankrike. Men vi bør unngå en debatt om forbud i Norge nå, det skaper bare skyttergraver, sier daglig leder Rita Karlsen.

Hun mener skolen skal være en religiøs nøytral sone, der prangende religiøse symboler ikke finnes.

— Dette gjelder barn. Og det gjelder barnas mulighet til å bli selvstendige individer. Hvor er friheten dersom de på skolen må uttrykke foreldrenes meninger? sier Karlsen.

— Men bør ikke foreldre ha rett til å gi barna deres egen tradisjon?

— Jo, men de har også plikt til å oppdra barna til å bli selvstendige.

HRS mener kvinner i ulike religiøse miljøer blir oppdratt til å være underdanige, og mister kunnskap om å ta egne valg. Organisasjonen mener det går ut over likestilling mellom kjønnene.

Karlsen mener det er helt uproblematisk at voksne kvinner velger å bære slør på bakgrunn av eget valg.

Publisert: