– Unngå at dette skjer på barnerommet

Elektriske leker og mobiler bør ikke lades på barnerom, advarer ekspert på elsikkerhet.

Publisert Publisert

LETER ETTER BRANNÅRSAK: Seniorrådgiver Jan Hanstveit (t.h.) i BKK Elsikkerhet blir jevnlig kontaktet av politiet for å bistå i brannetterforskning når det er mistanke om elektrisk brannårsak.

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Alle instanser som jobber med brannsikring har det samme budskapet i disse førjulstider: Desember er høyrisikomåned for husbranner.

Statistikk BKK Elsikkerhet har utarbeidet på bakgrunn av branner de har bistått politiet med fra 2008 - 2016, viser at flere og flere av disse skyldes feil bruk av batteriladere.

Les også

Dette kan bli den viktigste videoen du ser før jul

– Ikke lad på barnerommet

– Det er mange som kjøper elektriske leker og andre produkter i julegave. Noen av disse krever høy effekt, og da er det viktig at du lader disse på riktig måte. Feil bruk av ladere kan føre til brann, sier seniorrådgiver Jan Hanstveit i BKK Elsikkerhet.

Han ber voksne følge med når barn skal lade elektriske leker og mobiler, og ikke la dette foregå på barnerommet uten tilsyn.

– Vi ser en klar økende tendens til branner i moderne batterier (lithium batterier) spesielt under lading, men også under bruk. Vi ser også en økning i antall ladere som brenner, og da spesielt mobilladere, sier Hanstveit.

Han undestreker at det er viktig å lade på et egnet sted.

– Ikke i sengen eller om natten, men gjerne på et betonggulv der risikoen for brannspredning er lav.

Les også

Brannsjefen i Bergen: «Gjennom hele året ser vi at over halvparten av alle boligbranner bokstavelig talt blir tilberedt på komfyren»

SKULLE LADE LEKE: Dette litiumbatteriet til leke tok fyr. Lading på barnerom bør unngås, sier Hanstveit.

– Billig og farlig

Hanstveit ser også en tendens til branner ved bruk av «multifunksjonsladere».

– Slike ladere bør bare benyttes av personer som har tilstrekkelig kunnskap om dette, typisk hobby/modell entusiaster. Bruksanvisningen til en slik lader er ofte svært omfattende, og det er ikke uten grunn, sier eksperten.

Han har følgende råd ved kjøp og bruk av ladere:

  • Produktene skal være CE-merket og ha bruksanvisning der alt som har med sikkerhet å gjøre skal være på norsk eller nordisk språk.
  • Vær bevisst. Det finnes mye man kan bestille på nettet som er billig, men som ikke er CE-merket og eller produsert etter gjeldende normer.
Les også

Kun to av ti nordmenn vet den hyppigste brannårsaken i hjemmet

LADERE ØKER MEST: Røde søyler i statistikken markerer økende antall branner i perioden, grønne søyler markerer minkende og gule søyler markerer at det ikke er noen klar trend opp eller ned. (Tallene er i prosent). Tabellen viser flere høye røde søyler, men det er branner i batterier/ladere som har økt raskest i senere tid. Foto: BKK

Julepynt kan være brannfellle

Brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring har også gode råd å komme med i julemåneden.

– Julepynt med elektriske lys kan være en brannfelle. Adventsstaker er vanlig i de fleste hjem. De står gjerne på døgnet rundt, sier Skjerping.

TOK FYR OM NATTEN: Denne adventsstaken begynte å brenne om natten. Det tok fyr i det ene lyset, og flammen spredte seg til gardinene. Huset ble helt nedsotet etter branntilløpet, forteller brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende.

– Om lysestaken har veltet eller julepynten har vært pakket opp og ned noen ganger, kan ledninger bli klemt og pærer ødelagt, forteller branneksperten. Utstyret kan være skadet og brannfarlig uten at du er klar over det, sier Skjerping.

Desember er årets travleste måned for brannvesenet. Det brenner i nesten 50 prosent flere boliger i julemåneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året, ifølge en pressemelding fra Frende Forsikring.

– Skru av om natten

– Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, sier Skjerping.

Han anbefaler videre at man ikke lar ledninger gå over dørterskelen eller gjennom vinduet, slik at den kommer under press eller får bruddskader. Bruk av skjøteledninger anbefales heller ikke.

Publisert