Midlertidig hjemme­skole for mange i Bergen: – Å komme med denne beskjeden kvelden før skolene åpner, er ikke ok

Å gå fra gult til rødt nivå krever mer tid, sier fylkesdirektør for opplæring og kompetanse.

Elever på alle videregående skoler i Vestland blir bedt om å holde seg hjemme mandag. Foto: Jannica Luoto (ARKIV)

 • Karoline Risnes
 • Hanne Ørnhaug Eskeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er 134 dager gammel Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt livesenter for siste nytt om korona-utbruddet. -> Gå til livesenteret

Søndag kveld opplyste regjeringen at de ber alle landets ungdomsskoler og videregående skoler gå over til rødt tiltaksnivå.

For å hindre en ny smittebølge i Norge har regjeringen innført en rekke nye tiltak de neste 14 dagene. Tiltakene varer foreløpig til 18. januar.

Nå blir de fleste elever i både videregående skoler og ungdomsskoler bedt om å ikke møte opp på skolen mandag morgen.

Les også

Se oversikten: Slik er korona-situasjonen på skolene i Bergen

– Mye som må gjøres

Meldingen om å gå over til rødt tiltaksnivå kom brått på for både Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

– Vi har ikke fått noen indikasjoner på dette før pressekonferansen, sier fylkesdirektør for opplæring og kompetanse, Bjørn Lyngedal.

Den største forskjellen mellom gult og rødt nivå er at undervisning må foregå i mindre grupper, som betyr at det kreves mer plass. Lyngdal mener det er umulig for skolene å omstille seg til rødt tiltaksnivå allerede fra mandag.

– Det krever endring i klasserom og endringer i timeplanene. Det er ikke alle de videregående skolene som kan ta imot alle sine elever med rødt nivå. De store skolene i Bergen sentrum klarer bare halvparten om gangen. Det betyr at det er mye jobb som må gjøres. Dette krever en dag eller to, sier Lyngedal.

Ved Amalie Skram videregående skole i Bergen må elevene bytte mellom hjemmeskole og fysisk oppmøte de neste 14 dagene. Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

Søndag kveld har fylkeskommunen sendt ut melding til alle elever i videregående skole med beskjed om å ikke møte fysisk på skolen mandag.

– Det blir hjemmeskole på alle videregående skoler, frem til hver enkelt skole har på plass det som trengs for å ha et kontrollerbart smittenivå, sier fylkesdirektøren.

Omtrent halvparten av de videregående skolene har hatt rødt nivå før jul, men for skoler utenfor Bergen er situasjonen annerledes.

– I gamle Sogn og Fjordane har det ikke vært rødt nivå, derfor kan det ta lengre tid for skolene å omorganisere seg.

Les også

Innfører sosial nedstengning: Slik er de nye reglene og anbefalingene

Kommunaldirektør i etat for skole, Marius Arnason Bøe. Foto: Bård Bøe (arkiv)

Må få tid til å ommøblere

Søndag kveld informerte Bergen kommune alle sine ungdomsskoler om å gå over til rødt tiltaksnivå. Å gå fra gult til rødt nivå krever mye omorganisering for skolene. De skolene som har behov for å organisere seg kan ha hjemmeskole mandag, opplyser Marius Arnason Bøe, direktør i etat for skole.

– Alle skolene er ulike i areal og organisering. I tillegg til å få på plass det strukturelle må man fysisk inn i klasserommene og ommøblere for å lage avstand mellom kohortene, forklarer Bøe.

Han ønsker regjeringen hadde kommet med et hint om tiltaket tidligere enn søndag kveld, slik at omorganiseringen kunne gått lettere etter juleferien.

– Konsekvensen blir at det sannsynligvis blir mye hjemmeskole i kommunen i morgen. Hadde vi hatt noen dager på oss kunne vi hatt mer klart til skolestart, sier Bøe.

Kritiserer regjeringen

– Her syns jeg regjeringen har drøyd det litt vel lenge. Å komme med denne beskjeden kvelden før skolene åpner, er ikke ok, sier rektor Olav Lunde Fjelltveit ved Hop oppveksttun.

I likhet med andre ungdomsskoler skal de fleste elevene ved skolen ha hjemmeskole mandag 4. januar. Elever ved 10. trinn, elever i innføringsklasse og elever ved skolens forsterkede avdeling er unntakene. Deretter vil elevene alternere mellom hjemmeskole og fysisk oppmøte frem til 18. januar.

– Det er ikke først og fremst rødt nivå som er ubeleilig for oss, det er tidspunktet regjeringen sier ifra om dette, sier Fjelltveit.

BT har vært i kontakt med flere skoler som har kombinert barne- og ungdomstrinn. Disse vil beholde gult nivå på barnetrinnet, mens ungdomstrinnet går over til rødt tiltaksnivå.

Rektor på Amalie Skram videregående, Lars Berntsen. Foto: Jannica Luoto (ARKIV)

Forstår tiltakene

Flere videregående skoler BT har vært i kontakt varsler hjemmeskole fra mandag, frem til de får omorganisert seg. Mange regner med å kunne ha elever på skolen igjen fra tirsdag.

– Vi har fryktet dette. Men vi har forståelse for at regjeringen kommer med tiltaket. Vi håper at dette gjør at vi kan komme fortere tilbake til en normal hverdag, sier Lars Berntsen, rektor ved Amalie Skram videregående skole.

– Men jeg har stor sympati med lærere som på kort varsle må hive seg rundt, og for elever som må være hjemme.

Amalie Skram er blant skolene som ikke kan ha alle elevene på skolen samtidig. De vil måtte veksle mellom hjemmeskole og fysisk oppmøte de neste to ukene.

– Vi må bare stole på at dette er riktig, selv om det kommer sent, sier Berntsen om regjeringens beslutning.

– Forventer ikke at alt er på plass

– Jeg har forståelse for frustrasjonen. Smitteverntiltak kommer kort tid før iverksettelse fordi de alltid tar hensyn til hvilket smittetrykk vi har. Nå er smitten på vei oppover, den er geografisk spredt og regjeringen er bekymret for utviklingen. Da må vi gjøre innstramminger slik at vi får kontroll på situasjonen raskt, uttaler kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby i en e-post til BT.

Videre sier Melby at alle skoler skal ha en plan for å gå over til rødt nivå. Hun har tillit til at skolene vil klare å finne gode løsninger for å få en god overgang fra gult til rødt nivå.

– Jeg forventer ikke at alt er på plass i morgen, mandag, men håper og tror det vil være på plass i løpet av noen dager. Det er også viktig for meg å presisere at de med særlige behov får et tilbud på skolen.

BT RETTER: I en tidligere versjon av denne saken sto det at alle elevene ved Hop oppveksttun skole skulle ha hjemmeskule 4. januar. Det riktige er at elever ved 10. trinn, elever i innføringsklasse og elever ved skolens forsterkede avdeling fikk beskjed om å møte opp ved skolen, resten har hjemmeskole. Denne rettelsen ble gjort 04.01.2021 kl 08.46.

Publisert
 1. Koronaviruset
 2. Hjemmeskole
 3. Skole
 4. Undervisning
 5. Bergen kommune

Les mer om dette temaet

 1. Her tar de den siste pilsen før nedstengingen: – Usikker på om skjenke­forbud vil ha effekt

 2. – Vi er bekymret for en oppblomstring nå

 3. Disse skolene har smitte

 4. Reagerer sterkt på idrettstiltak: Frykter å miste barn som trenger det mest

 5. Utelivet stenges ned: – Håper myndighetene lener seg over bardisken og tar regningen

 6. Vet ikke om de får lov til å spille «Julegøy» og «Heim»: – Vi er veldig forvirret

BT anbefaler

– Jeg tror dette hadde holdt mot ganske mange lag i Eliteserien

Nok et tap er et faktum.

LES SAKEN