Politiet stenger ikke dørene i Årdal likevel

Politiet har bestemt seg for å beholde lensmannskontoret i Årdal likevel.

Publisert:

HOLDER ÅPENT: Lensmann Magne Knudsen i Årdal holder fortsatt åpne dører. Han var forberedt på å stenge kontoret før Politidirektoratet avgjorde saken. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt bekrefter overfor Bergens Tidende at de likevel beholder lensmannskontor både i Årdal og Lærdal.

Dermed stenger ikke Årdal lensmannskontor.

– Dette er helt greit for oss. I vår dialog med Politidirektoratet har vi sagt at valget har vært vanskelig. Vi er ikke overrasket over at de er kommet til en slik beslutning, sier Songstad.

Ville ha Lærdal

Songstad mente det beste alternativet for lensmannskontor i indre Sogn ville være Lærdal, og ikke Årdal.

Etter dette klaget Årdal kommune på avgjørelsen. Nå har de fått medhold i Politidirektoratet.

– Dette var en overraskende melding å få en fredag ettermiddag. Vi er i sjokk hele gjengen, sier lensmann Magne Knudsen i Årdal.

I avgjørelsen skriver direktoratet at: «I vedtaket om omgjøring er det lagt særlig vekt på forhold knyttet til saksmengde, oppdragsmengde, kriminalitetsutfordringer og bosettingsmønster i Årdal kommune, samt bosettingsmønster i Indre Sogn.»

Politidirektoratet mottok totalt 72 klager innen klagefristen utløp 10. mars. Frem til nå er 29 klagesaker behandlet ferdig. Bare for Årdal er det omgjort vedtak så langt.

Les også

Mannen som forsvann i lause lufta

Takker de som klaget

Kort tid etter at nyheten sprakk tikket det inn med meldinger til lensmannen. årdøler som jubler for at kontoret skal fortsette med å være der det er i dag.

– Jeg må innrømme at jeg ikke trodde det hadde noen hensikt å klage. Men ordføreren og politikerne ville ikke gi seg og sto på til the bitter end. Takk og pris for det, sier Knudsen.

Både han og de ansatte har vært innstilt på møte på jobb i Lærdal.

– Blir det feiring nå?

– Det blir vel en kake på mandag!

Les også

Politimesteren foreslår å legge ned 17 lensmannskontor

Kommunen klaget

Årdal er den soleklart største kommunen i området med 5359 innbyggere. Lærdal har 2172 innbyggere.

Den planlagte nedleggingen av kontoret i Årdal er del av den største omorganiseringen av norsk politi noensinne. Det neste året vil 126 tjenestesteder forsvinne. Men for Årdal har det altså snudd nå.

– Jeg hadde ikke den store troen på klagen vår, men er kjempeglad for at de har snudd, sier ordfører Arild Ingar Lægreid i Årdal.

– Blanke ark

Politikeren mener det er viktig at de ansatte i politiet har et møtested og tjenestested i kommunen.

– Slik kan de også være en del av det forebyggende arbeidet vårt, sier Lægreid.

Regionlensmannen skjønte hvilken vei det bar for noen dager siden.

– Dette var uventet, det må jeg kunne si. Vi gleder oss på vegne av årdalssamfunnet og at de har fått gjennomslag for sin sak. Men samtidig er det med blandede følelser vi mottar nyheten, sier Arne Johannessen, regionslensmann i Sogn.

Han var allerede i gang med å se etter et felles større bygg i Lærdal.

– Nå vet vi hva vi har å forholde oss til. Men vi må begynne litt med blanke ark igjen, sier Johannessen.

Publisert: