Norges største tre er bergenser

Bergen fikk ingen regnrekord, men alt regnet kan være godt for noe likevel. Norges største tre vokser nemlig på Fjellsiden.

  • Ingrid Hagerup
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

— Her har det gode vekstforhold. Varme, et lunt miljø og nok fuktighet.

Skogmester Jørgen Frønsdal står i Hestebergveien og forklarer. Nedenunder ham reiser et av Vestlandets eldste grantrær seg. Den 107 år gamle granen strekker seg 45,9 meter mot himmelen. Til sammenlikning er Bergen rådhus 48 meter høyt.

Treet er så romslig at det krever et par mann å omfavne det. Det er Norges største tre.

Norskamerikaner

— Man blir litt andektig av å stå ved siden et tre på den størrelsen. Man føler seg som en del av tiden, sier skogforsker Bernt-Håvard Øyen ærbødig.

Han var med da Skogforsk gjorde målingene av treet for et par uker siden. Ut ifra granens diameter på 1,4 meter og høyden beregnet de at treet har en masse på 20,5 kubikkmeter. Ingen andre trær i Norge tar så mye plass, selv om det finnes ett som er litt høyere. Det vokser i Masfjorden, og måler noen desimeter mer fra rot til topp.

Skogmester Jørgen Frønsdal i Bergens skog- og træplantningsselskap ble positivt, men ikke så veldig overrasket, da han fikk vite at han har Norges største tre under sine vinger. Den 107-årige granen er nemlig ingen vanlig norsk julegran.

— På slutten av 1800-tallet dro entusiaster fra træplantningsselskapet til Amerika for å finne trær som vokste i omtrent det samme miljøet vi har her. De fant denne granen på et sted som heter Sitka i Nordvest-Amerika, forteller skogmesteren.

Granen de tok med seg hjem viste seg å ha den spesielle egenskapen at den vokser lenge etter at andre slutter. Gamle sitkatrær er ofte store. I Alaska finnes enkelte som er 90 meter høye.

- Kan bli høyere

Både forsker Bernt-Håvard Øyen og skogmesteren tror fuktigheten er viktig. Her er nok vann, dermed har treet kunnet vokse godt selv om det har begrenset tilgang på jord.

— Her oppe i fjellsiden er det ikke så mye jord, forklarer skogforskeren.

Han mener andre trær som står på dypere jord har kapasitet til å bli enda større.

— Det er et par gode kandidater på Stend.

Men inntil videre har Bergen Naturpark og Fjellsiden rekorden, og Jørgen Frønsdal tror fremdeles den gamle granen har noe å gå på.

— Jordsmonnet er tilstrekkelig, og treet står støtt. Det kan bli mye eldre, og høyere, så lenge ikke vinden tar toppen.

En umerket storhet

Jørgen Frønsdal kan vanskelig skjule en stolthet på bergensernes vegne.

— Det er jo litt artig at treet befinner seg her, i Bergen Naturpark. Det er klart jeg er stolt, innrømmer skogmesteren.

De som vil ta en titt på stoltheten må foreløpig finne frem til Hestebergveien og treet ved egen hjelp. Bergens skog- og træplantningsselskap har nemlig ennå ikke planlagt noen merking av norgesrekorden.

Publisert: